avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1245 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Obligativitate instalare detectoare de gaz pe casa ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Obligativitate instalare detectoare de gaz pe casa scarii si electrovalva

Buna ziua,
In anul 2019, în primăvara, am cumpărat un apartament. Știind ca anul viitor trebuie sa fac revizia la centrala, am început sa ma interesez.
Ideea este urmatoarea: cei de la distrigaz nu vor sa o facă deoarece nu avem detectoare de gaz pe casa scării si electrovalva.
Am luat legătura cu administratorul care mi-a spus ca dezvoltatorul nu avea obligația sa le instaleze, deoarece aceasta lege, care ne obliga sa le avem, a fost data undeva în 2018, iar blocul este construit în 2017 si mi-a dat numărul unei persoane care îmi poate face revizia, chiar dacă nu avem acestea.
Întrebarea mea este următoarea, ținând cont ca la momentul în care eu am achiziționat apartamentul nu era creata asociația de proprietari ( demersul a început acum câteva luni), asupra cui cade obligativitatea de a instala cele menționate, nu asupra dezvoltatorului, chiar dacă blocul a fost creat înainte de a se da aceasta lege?
Va mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: AlMaria , utilizator 08:56, 20 Octombrie 2020
Nu este vorba de etaj. Este vorba de toate apartamentele care au centrală pe gaz instalată. Apartamentele nevândute sunt considerate probabil fără centrală în funcțiune. Ați cumpărat apartamentul, acum instalați-vă detectorul de gaze și fum. Care este situația proiectului pentru instalarea centralei pe gaz? Poate vă treziți cu alte surprize.
Detector în casa, fiecare apartament are. Asa le-am cumpărat, chiar și cele nevândute. În momentul în care am dat drumul la centrala,persoana care a venit, nu ne a zis nimic ca aceasta lege și obligativitatea electrovalve. Ideea este ca mai mult de jumătate din apartamente nu sunt vândute, ceea ce înseamnă că în loc de nu stiu, 150 lei, noi vom plăti 300, 400 lei, ca să putem strânge suma. Ceea ce mi se pare ca puțin cam nedrept. Pana la urma nu e normal ca dezvoltatorul sa suporte suma pentru apartamentele nevândute,urmând ca sa I recupereze la vânzare? Poate fi obligat în vreun fel?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
@Ionica Porumbel este vorba de directiva ANRE din 2018 care obliga instalarea de electrovalva si senzori pe casa scarii....pentru intrerupere generala a coloanei comune


@AlMaria presupun ca dezvoltatorul a participat la acordul de asociere pt infiintarea asociatiei si implicit este membru al asociatiei......deci teoretic in cazul unei adunari pt aprobarea acestei investitii va avea majoritate si se va opune

dar

fiind un fond de reparatii/modernizari si pt acesta conteaza cota parte, unde teoretic cu suma ap are majoritate dar conform legii paritatea votului lui(chiar daca are 60% cota parte) este de 50-50 vs ceilalti proprietari.......si aici urmeaza partea frumoasa ca in cazul votului paritar, votul presedintelui asociatiei decide

deci varianta castigatoare este o adunare generala in care sa fie reprezentati toti proprietarii pt a face front comun si respectiv sa aveti presedintele de partea voastra

oricum ar fi si puneti dezvoltatorul la plata,ii spuneti ca pt vanzarea apartamentelor are nevoie de adeverinta de la asociatie cum ca nu exista datorii pt acel ap. si fara aceasta hartie notarul nu poate legal sa autentifice vanzarea

daca refuza cu indarjire faceti un fond cu o suma mult mai mare astfel incat prin cota voastra sa acoperiti costurile instalarii si atunci cand va plati, va recuperati banii,dar ca parte in acel fond pt alte investitii(banii din fondul de reparatii nu se returneaza)

mai e varianta simpla prin care comitetul executiv sa decida privind necesitatea acestei investitii ce nu suporta amanare.....insa in instanta nu stiu care va avea castig de cauza(daca va da dezvoltatorul in judecata)......la asta doar cineva din zona juridicului poate raspunde.....mai ales ca daca dezvoltatorul refuza sa plateasca si trebuie sa strangeti o suma mai mare prin care sa acoperiti temporar si partea lui......nu prea mai are acoperire in instanta motivarea
Nu conteaza daca ai sau nu centrala, aragazul sau nu stiu ce mai functioneaza pe gaz in functiune sau nu, detectoarele si electovana sunt obligatorii si se monteaza o data cu executia instalatiei, conform proiectului ( nu vine nimeni sa-ti faca instalatia fara a monta acele detectoare si electovane pentru ca apoi sa taie teava si sa le monteze...).
Si chiar daca nu functioneaza centrala, aragazul... ele tot trebuie sa fie in functiune pentru a detecta eventualele pierderi de gaze de la acestea si a inchide alimentarea ( se scot din functiune doar atunci cand ai inchis vana generala de alimentare si nu mai ai gaz pe coloanele din acel bloc ).


Cat despre plata montarii detectoarelor pe casa scari...
Convocati o adunare generala a asociatiei, decideti montarea acestora si plata se va face conform cotei parti indivize ce revine fiecarui apartament ( si dezvoltatorul o sa plateasca pentru apartamentele ce ii apartin).
Poate recupera investitia la vanzarea acestora.
Nu vrea sa plateasca... achitati dvs. pentru a nu ramane fara gaz si treceti datoria pe tabelul de intretinere, sa vedem daca-i convine sa vada eventualii cumparatori ca este dator la intretinere.

Ionica Porumbel a scris:

Nu este vorba de etaj. Este vorba de toate apartamentele care au centrală pe gaz instalată. Apartamentele nevândute sunt considerate probabil fără centrală în funcțiune. Ați cumpărat apartamentul, acum instalați-vă detectorul de gaze și fum. Care este situația proiectului pentru instalarea centralei pe gaz? Poate vă treziți cu alte surprize.

Va multumesc tuturor pentru amabilitate si răspunsuri!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Detectoare de gaz Lcazacu Lcazacu Locuiesc in Bucuresti, intr-un bloc cu zece etaje dat in folosinta in anul 1977. In luna Iulie 2017 in fiecare apartament s-a instalat printr-un operator ... (vezi toată discuția)
Detectoare wireless de gaze buna ziua, am o problema cu presedintele blocului in care locuiesc ... lgsanda lgsanda Buna ziua, Am o problema cu Presedintele blocului in care locuiesc din Bucuresti. El ma obliga sa platesc instalarea unui nou detector de gaze wireless si ... (vezi toată discuția)
Nr.lege sau ordin de obligativitate montare detectoare gaz Elidor Elidor Buna seara, stiu ca dupa tragedia de la \"colectiv\" a fost dat ceva-lege sau ordin- de obligativitate a consumatorilor casnici de montare a unei electrovalve ... (vezi toată discuția)