avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 891 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Ce se intampla cu plata creditului in caz de deces?
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Ce se intampla cu plata creditului in caz de deces?

Buna ziua!
As dori sa stiu ce se intampla cu plata creditului in caz de deces al debitorului(pers. fizica)? Restituirea acestuia revine familiei sau ce se intampla in acest caz?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: miriam_mir , utilizator 16:45, 6 Ianuarie 2010
buna ziua,
nu stiu prea mult drept insa lucrez oarecumva in domeniu si mai mult de atat sotul meu a decedat de curand si a avut un credit pe pers fizica.
ptr acesta am fost la banca cu certif deces si am completat o cerere .
Important este sa stiti ce persoane au mai participat cu venituri in cazul creditului.daca mama, spre exemplu, are un credit pe numele ei, a participat singura cu venit, nu exista garantii(bunuri mobbile si imobile care sa le puna ipoteca) si decedeaza(dne fereste) atunci creditul pe baza cererii depuse la banca si a certif de deces nu mai trebuie achitat pe baza asigurarii de viata care este la dosarul de credit.Trebuie sa mergeti acasa, sa va uitati in actele de la banca sa vedeti daca are asigurare de viata(dupa cum am spus..putine banci nu fac asig de viata insa exista si banci care nu fac asig de viata la credit), sa stiti daca a mai participar cineva cu venituri , ce garantii sunt puse(spre ex masina)(atunci trebuie sa stiti daca este credit special ptr masina sau nevoi pers) etc.
In cazul in care mosteniti o persoana cu datorii, asa cum s-a spus mai sus, trebuie sa acceptati mostenirea sub beneficiu de inventar. Asta inseamna ca acceptati sa mosteniti pe defunct, dar veti raspunde de datoriile acestuia numai in limita activului succesoral - deci numai cu bunurile pe care vi le lasa mostenire.
In cazul in care nu faceti acest lucru, si acceptati mostenirea pur si simplu, veti raspunde de datoriile defunctului chiar peste valoarea bunurilor lasate de acesta.
In privinta creditului, asigurarea de deces nu acopera decat in anumite cazuri creditul - trebuie sa verificati exact care este situatia dvs. Faptul ca majoritatea creditelor de consum au fost acordate cu asigurare de deces in favoarea bancii nu inseamna ca toate creditele de acest fel s-au acordat cu asigurare.
Mai mult, exista cazuri in care sunt incalcate anumite clauze din contractul de asigurare, si nu se mai acorda despagubirea - existenta unui contract de asigurare nu echivaleaza intotdeauna cu acordarea despagubirii - de ex. faptul decesului trebuie comunicat asiguratorului intr-un termen X care nu se respecta etc.
Existenta asigurarii si acordarea despagubirii catre banca duce la incheierea socotelilor cu banca, dar nu neaparat si cu firma de asigurari...in functie de felul in care este redactat contractul de asigurare, asiguratorul se poate indrepta impotriva mostenitorilor imprumutatului, pentru a recupera suma platita bancii.
Buna seara!
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Ianuarie 2010
miriam_mir, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Datoriile bancare se mostenesc de catre copii? iacobdragomir iacobdragomir Cum pot fi sistate taxele si comisioanele de intarziere de plata la termenul stabilit initial? Datoriile la banca se mostenesc de catre copii? (vezi toată discuția)
Pot deveni bun de plata pt creditele tatalui, chiar daca nu sunt succesor? katiakatia katiakatia Tatal meu care a decedat, avea 2 credite la banci. Cel de la BRD avea asigurare de viata, celalalt... nu stiu. Cei de la BRD au sunat sa duc un dosar la ... (vezi toată discuția)
Ce se intampla in cazul in care titularul unui contract de credit decedeaza? iozefinab iozefinab As dori sa stiu, daca exista posibilitatea rezilierii unui contract de credit (leasing produse de uz casnic), al carui titular a decedat, dar pentru care la ... (vezi toată discuția)