avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 825 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CIM clauza formare profesionala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CIM clauza formare profesionala

Buna ziua, O societate poate introduce o clauza in contractul individual de munca prin care pentru formarea profesional in cadrul societatii salariatul se obliga sa desfasoare activitate o perioada de timp specificata, in caz contrar sa despagubeasca societate cu o anumita suma ? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Emilika40 , utilizator 19:35, 10 Noiembrie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util

valentinaanghel a scris:

Daca in CIM este trecuta suma ce presupune costul cu formarea si perfectionarea in cadrul firmei si care va trebui a fi platita de salariat in cazul in care demisioneaza inainte de 36 luni se incalca CODUL MUNCII?

Nu aveți voie să impuneți o anumită sumă, stabilită arbitrar. Despăgubirile pe care le cereți trebuie să fie justificate de documente (facturi, chitanțe etc.) care să arate cheltuielile făcute cu formarea profesională. iar asta n-aveți cum să știți dinainte cât vor fi în total.

Este obligatorie existenta unei facturi respectiv formarea sa se efectueze cu o firma autorizata?

Da, trebuie să fie furnizori de formare profesională.

De exemplu intr-un birou de contabilitate se acumileaza multa experienta! Multumesc!

V-ați gândit să fixați despăgubiri celor care au învățat meserie la locul de muncă din firma dvs.? Este ilegal.
Ultima modificare: Marți, 3 Noiembrie 2020
Emilika40, utilizator
Intreb daca formarea profesionala in cadrul firmei cu surse proprii poate face obiectul unui act aditional in care sa fie prevazuta o perioada in care salariatul se obliga sa desfasoare activitate in caz contrar firma sa isi recupereze cheltuielile. Mie mi se pare logic in contextul in care productivitatea muncii scade din cauza fluctuatiei de personal. Si oricum stim ca oricate studii am avea la locul de munca pana nu ne explica cineva ce avem de facut nu reusim. Cu cat activitatea este mai complexa cu atat formarea la locul de munca este necesara ori cu un formator extern nu stiu ce se reuseste
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, formarea profesionala in cadrul firmei cu surse proprii poate face obiectul unui act aditional.
Intreb daca formarea profesionala in cadrul firmei cu surse proprii poate face obiectul unui act aditional in care sa fie prevazuta o perioada in care salariatul se obliga sa desfasoare activitate in caz contrar firma sa isi recupereze cheltuielile.

Eu tot nu înțeleg ce cheltuieli aveți cu un angajat care învață contabilitate în firma dvs. Considerați salariul ca fiind cheltuială? El muncește pentru banii pe care îi ia. E firesc ca cineva să îi arate, la început, ce are de făcut și e la fel de firesc ca pe parcurs să tot acumuleze cunoștințe.

Altfel ar sta situația dacă ați fi autorizați. Sunteți?

formarea profesionala in cadrul firmei cu surse proprii poate face obiectul unui act aditional.

Puteți detalia, vă rog? Se poate cu act adițional și chiar dacă nu sunt autorizați în acest scop?
Eu știu doar de aceste prevederi:

CAPITOLUL 2 - Contracte speciale de formare profesională organizată de angajator

Art. 201 . [tipuri de contracte de formare profesionala]
Sunt considerate contracte speciale de formare profesională contractul de calificare profesională şi contractul de adaptare profesională.

Art. 202 . [definiţia legală şi durata contractului de calificare profesională]
(1) Contractul de calificare profesională este cel în baza căruia salariatul se obligă să urmeze cursurile de formare organizate de angajator pentru dobândirea unei calificări profesionale.
(2) Pot încheia contracte de calificare profesională salariaţii cu vârsta minimă de 16 ani împliniţi, care nu au dobândit o calificare sau au dobândit o calificare ce nu le permite menţinerea locului de muncă la acel angajator.
(3) Contractul de calificare profesională se încheie pentru o durată cuprinsă între 6 luni şi 2 .

Art. 203 . [autorizarea calificării profesionale]
(1) Pot încheia contracte de calificare profesională numai angajatorii autorizaţi în acest sens de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale şi de Ministerul Educaţiei şi Cercetării.
(2) Procedura de autorizare, precum şi modul de atestare a calificării profesionale se stabilesc prin lege specială.
1.Art.196 C.mun. : Modalitatea concretă de formare profesională, drepturile şi obligaţiile părţilor, durata formării profesionale, precum şi orice alte aspecte legate de formarea profesională, inclusiv obligaţiile contractuale ale salariatului în raport cu angajatorul care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesională, se stabilesc prin acordul părţilor şi fac obiectul unor acte adiţionale la contractele individuale de muncă.

2. OG nr. 129/2000
art.10
....
(3) Formele de realizare a formării profesionale a adulților sunt:
....
b) cursuri organizate de angajatori în cadrul unităților proprii;
....


art.21
...
(3) Angajatorii pot organiza programe de formare profesională pentru salariații proprii, în baza cărora eliberează certificate de absolvire recunoscute numai în cadrul unităților respective.
(4) Certificatele prevăzute la alin. (3) au recunoaștere națională numai dacă angajatorii sunt autorizați ca furnizori de formare profesională.

Alte discuții în legătură

Contract cu clauza gabrielgaby gabrielgaby Am o problema . Acum un an jumate in cadrul societati unde lucrez sa facut un curs de specializare pe o perioada de 5 zile. Dar nea pus sa facem un contract ... (vezi toată discuția)
Te pot obliga sa stai minim 3 ani intrun loc de munca? elena-andreea elena-andreea buna seara.am o intrebare si sper sa imi poata da cineva un raspuns...lucrez la o societate comerciala de 6 luni.in momentul in care m-am angajat in contractul ... (vezi toată discuția)
Concediu de studii platit ioana_gr ioana_gr Stiam ca angajatorul este obligat sa plateasca angajatului 10 zile de concediu pentru studii, pentru persoanele de pana in 25 de ani pentru care nu a asigurat ... (vezi toată discuția)