Intreb daca formarea profesionala in cadrul firmei cu surse proprii poate face obiectul unui act aditional in care sa fie prevazuta o perioada in care salariatul se obliga sa desfasoare activitate in caz contrar firma sa isi recupereze cheltuielile.
Eu tot nu înțeleg ce cheltuieli aveți cu un angajat care învață contabilitate în firma dvs. Considerați salariul ca fiind cheltuială? El muncește pentru banii pe care îi ia. E firesc ca cineva să îi arate, la început, ce are de făcut și e la fel de firesc ca pe parcurs să tot acumuleze cunoștințe.
Altfel ar sta situația dacă ați fi autorizați. Sunteți?
formarea profesionala in cadrul firmei cu surse proprii poate face obiectul unui act aditional.
Puteți detalia, vă rog? Se poate cu act adițional și chiar dacă nu sunt autorizați în acest scop?
Eu știu doar de aceste prevederi:
CAPITOLUL 2 - Contracte speciale de formare profesională organizată de angajator
Art. 201 . [tipuri de contracte de formare profesionala]
Sunt considerate contracte speciale de formare profesională contractul de calificare profesională şi contractul de adaptare profesională.
Art. 202 . [definiţia legală şi durata contractului de calificare profesională]
(1) Contractul de calificare profesională este cel în baza căruia salariatul se obligă să urmeze cursurile de formare organizate de angajator pentru dobândirea unei calificări profesionale.
(2) Pot încheia contracte de calificare profesională salariaţii cu vârsta minimă de 16 ani împliniţi, care nu au dobândit o calificare sau au dobândit o calificare ce nu le permite menţinerea locului de muncă la acel angajator.
(3) Contractul de calificare profesională se încheie pentru o durată cuprinsă între 6 luni şi 2 .
Art. 203 . [autorizarea calificării profesionale]
(1) Pot încheia contracte de calificare profesională numai angajatorii autorizaţi în acest sens de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale şi de Ministerul Educaţiei şi Cercetării.
(2) Procedura de autorizare, precum şi modul de atestare a calificării profesionale se stabilesc prin lege specială.