avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 944 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Asociatie - actualizare Statut/Act Constitutiv - cine ...
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Asociatie - actualizare Statut/Act Constitutiv - cine semneaza Statutul si Actul Constitutiv?

Buna, ziua.

Avem o Asociatie in care am fost 5 fondatori, tot cu 5 membrii in Consiliul Director.
Acum suntem 11 membri, 2 dintre fondatori nu mai sunt.
Am completat cele doua locuri vacante in Consiliu si modificat Adresa.

Atat in Statutul vechi cat si in Actul Constitutiv sunt mentionati cei 5 membri fondatori initiali, unde au si semnat.

AGA a fost statutara si semnata de toti cei din tara, restul prin imputernicire simpla.

Intrebarile mele sunt:

Cine trebuie trecut in Statut si in Act Constitutiv?
Trebuie trecuti toti membrii actuali sau raman doar cei fondatori?
Daca da, trebuie sa si semneze toti?

Am facut AGA si a fost statutara, s-au completat locurile in Consiliu si s-a schimbat Adresa.

Am incercat sa parcurg un numar mare de intrebari dar nu am gasit ce cautam.

Multumesc,
Sorin
Ultima modificare: Marți, 13 Octombrie 2020
sebastian2020, utilizator
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 14:52, 1 Martie 2021
Eu am urmatoarea situatie: asociatie club sportiv; consiliu director e format din cei 3 membri fondatori; presedintele se retrage din functie imediat (vicepresedintele devine presedinte interimar conform statutului), secretarul se retrage de tot din asociatie cu preaviz (astfel incat sa mai fie prezent la AGA la numirea inlocuitorilor). Are loc AGA, participa presedintele interimar, secretarul (inca), fostul presedinte ca membru simplu si inca 2 membri. Se alege un nou presedinte si un nou secretar (cei 2 membri) si se stabileste ca cenzorul sa fie imputernicit ca reprezentant legal al asociatiei. Se redacteaza hotararea AGA, apoi actul aditional la statut.
Nu sunt lamurita cine semneaza hotararea AGA (consiliul director actual adica presedintele interimar si secretarul? asociatii membri fondatori adica vechiul presedinte retras, vicepresedintele si secretarul? imputernicitul?).
La fel, nu sunt sigura cine semneaza actul aditional. (idem mai sus).
Cand incepe imputernicitul sa aiba drept de a reprezenta asociatia? Dupa ce ies actele (actul aditional) de la judecatorie?

Multumesc!
Ultima modificare: Luni, 1 Martie 2021
adirina, utilizator
In mod normal operarea in Registrul Asociatiilor si Fundatiilor este doar o forma de publicitate, la fel ca operarea in Registrul Comertului in cazul firmelor.... deci efectele hotararilor organelor de conducere a unui ONG in metarie de modificari de acte constitutive ar trebui considerate cu efect imiediat, la data adoptarii lor, pentru membrii prezenti, si la data la care au luat la cunostinta pe alta cale, pentru absenti, si de la data operarii in RAF doar pentru tertii care nu au luat la cunostinta pe alta cale. Asta desigur daca in hotararea acelui organ al ONG-ului nu s=a prevazut o data ulterioara. O interpretare contrara exista, si e chiar mentionata ( abuziv si ilegal in opinia mea) intr-un vechi ordin al Ministrului Justitiei, desi e absurd in opinia mea sa consideri ca, in lipsa de alte prevederi, modificarile votate - inclusiv in ceea ce priveste componenta organelor asociatiei - ar produce efecte doar de la data incuviitarii lor de catre instanta si operarii in RAF si deci de exemplu demiti niste membri din CD dar ei continua bine=mersi sa aiba drept de semnatura pe conturi si sa semneze acte in numele asocaitiei pe motiv ca inca nu s-a operat in RAF demiterea lor...... Insa hotararea de AG se semneaza de toti sau unii participanti la sedinta in calitatea lor de membri ai asocaitie, nu de titulari ai unei anumite functii in cadrul acesteia, desigur daca nu e altfel prevazut in Statut ( desi in opinia mea ar fi anormal sa se prevada altceva....). Insa raspunsurile la intrebarile Dvs. in mod normal ar trebui sa existe in statut si in eventualul regulament intern, neexistand norme legale supletive exprese pentru cazurile cand acea organizatie a omis sa isi clarifice aceste aspecte prin Statut, regulament intern sau insasi texul hotararii in cauza, iar pe baza de interpretari, asa cum am mentionat, nu exita o opinie unitara....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modificare consiliu director Lumi_Elena Lumi_Elena Bună ziua, Vă rog să mă ajutaţi in următoarea situaţie. Un ong infiintat in 2015 are 3 membri fondatori. Tot ei au constituit si consiliul director, ... (vezi toată discuția)
Incheiere acte retragere membru fondator asociatie ClaudeStoica ClaudeStoica Buna ziua, in situatia in care un membru fondator al unei asociatii isi manifesta dorinta de retragere din Asociatie(asociatia are doar 3 membri, in cadrul ... (vezi toată discuția)
Actualizare date asociatie emillius emillius Buna ziua, Va rog frumos sa ma ajutati cu procedurile de urmat in cazul fiecarei situatii de mai jos: 1. Cativa membrii fondatori ai asociatiei au iesit ... (vezi toată discuția)