avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 592 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Recuperare suma bani sub 1000lei de la prieten
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Recuperare suma bani sub 1000lei de la prieten

Buna seara, acum aproximativ 8 luni am imprumutat un prieten cu o suma 500 lei si acum 2 luni a spus ca o sa incerce sa ii achite(singura conversatie pe care o am in scris), dar nu am reusit nici sa mai vorbesc cu el si nici sa vad banii. Exista o solutie legala pe care o pot lua si daca se merita sa am un proces pentru aceasta suma.( sa nu pierd eu mai mult in caz ca nu castigam).

Multumesc,
O seara buna!
Cel mai recent răspuns: Emilika40 , utilizator 08:55, 14 Octombrie 2020
Puteti sa încercați o somatie prin avocat.procesul e de durata ...
Multumesc pentru raspuns. Imi puteti spune si cum as putea proceda sa fac asta, ce implica din partea mea (dovezi, acte, semnaturi) si o suma aproximativa?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Departe de mine gândul să minimalizez importanța avocatului în general, însă în acest caz chiar nu aveți nevoie. Vă puteți descurca și singur dacă vă documentați despre cererile de valoare redusă. Căutați cu cuvintele-cheie cerere valoare redusă . O să găsiți și modele de cerere de chemare în judecată.
Taxa de timbru e 50 de lei.

Ca să vă faceți o idee:
[ link extern ]

Dacă nu aveți în scris un termen în care i-ați spus să vă restituie banii faceți-o acum. Scrieți-i a trecut mult timp de când ai zis că-mi dai banii, sunt doar 500 de lei, chiar nu poți face un efort? sau mă rog, ceva de genul acesta. Trebuie să dovediți suma împrumutată și depășirea termenului pentru care i-ați dat-o.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
A, și asta: procesul nu e de durată, cum spune Antoanela Geamăn, decât dacă mergeți pe calea dreptului comun. Ceea ce nimeni n-ar trebui să vă recomande având în vedere suma pe care vreți s-o recuperați. Procedura cu privire la cererile de valoare redusă este o procedură specială și rapidă, s-ar putea s-o parcurgeți în două luni dacă vă completați corect cererea și o timbrați

Citiți cu răbdare ce scrie aici:
[ link extern ]

Acesta este modelul de cerere:
[ link extern ]

Vă recuperați și taxa de timbru (cei 50 de lei de care vă scriam) dacă solicitaţi restituirea cheltuielilor de judecată.

Taxele judiciare de timbru se plătesc de debitorul taxei în numerar, prin virament sau în sistem on-line, într-un cont distinct de venituri al bugetului local "Taxe judiciare de timbru şi alte taxe de timbru", al unităţii administrativ teritoriale în care persoana fizică are domiciliul sau reşedinţa ori, după caz, în care persoana juridică are sediul social.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare creante Bimpal Bimpal Buna seara! As dori sa stiu ce am de facut pentru a recupera banii datorati de o firma (clinica), contravaloarea unor servicii prestate pentru care s.au emis ... (vezi toată discuția)
Pentru chemarea in instanta, cat este taxa de timbru judiciar? laslo laslo Buna ziua, in urma cu aproximativ 30 luni am fost pacalit de o terta persoana cu aproximativ 800 lei. Am facut reclamatie la Politie, paratul recunoscand ca ... (vezi toată discuția)
Escrocat merbogen merbogen am platit 2099,99 lei la firma Alprod 93,CUI: RO 3577497, pentru materiale pe care nu le-am ridicat sau primit. Mi-au promis ca-mi restituie banii - nu s-a ... (vezi toată discuția)