Stimati colegi,
Am si eu o speta pentru care mi-ar prinde bine un sfat.
Speta e urmatoarea:
AB cumpara in 1995 o casa cu teren aferent in suprafata de 1000 mp, cu o deschidere la strada de 10 m.
Ulterior, AB constata ca unul dintre vecini, XC, muta gardul despartitor aflat intre proprietatile lor si intra in terenul lui AB cu 2 m, pe o lungime de aproximativ 20 m. Pe aceasta suprafata XC ridica mai multe constructii provizorii (maghernite, magazii, etc), cu cateva bucati din vechiul gard plus materiale proprii. restul gardului il muta, schimband astfel linia de hotar.
In 1999, AB depune o adresa la Primarie, prin care solicita clarificarea situatiei terenului ocupat de XC. I se raspunde ca situatia prezentata in adresa este corecta si ca singura solutie este sa il dea in judecata pe XC pentru tulburare de posesie.
Din diverse motive, si pentru ca XC a tot promis ca-si va retrage gardul si va demola constructiile respective, AB nu l-a dat in judecata pana in prezent.
In anul 2005 XC vinde unui tert casa sa si terenul aferent. Desi AB ii explica noului proprietar aceeasi situatie de fapt si de drept, acesta refuza mutarea gardului.
Nu s-a aflat inca numele noului proprietar, nu se stie exact ce anume i-a vandut XC, existand riscul ca, la vanzare, sa se fi vandut intreaga suprafata rezultata la masuratori, inclusiv acei aproximativ 40 mp).
Eu il reprezint pe AB. M-am gandit la urmatoarea varianta: sa fac o adresa catre Biroul de Carte Funciara al localitatii in care se afla imobilele in cauza, pentru a afla numele actualului proprietar si temeiul de drept in baza caruia detine imobilul (precum si suprafata acestuia).
Dar apar urmatoarele probleme: am inteles de la alti colegi ca cei de la cartea funciara nu se grabesc cu altfel de raspunsuri, motivand cel mai des ca nu ai calitatea pt a cere astfel de informatii.
Si atunci?
Dau in judecata fostul proprietar, asteptand ca acesta sa invoce lipsa calitatii procesuale pasive?
Este necesara o "conciliere"? Ar trebui sa trimit mai intai o notificare, dar, din nou, aceeasi problema: pe numele cui?
Mai mult, nu ma pot prevala de prevederile art.674 C.pr.civ., pentru ca nu respect conditiile pentru actiunea posesorie generala, nemaifiind in cadrul termenul legal, iar actiunea va fi respinsa ca tardiv introdusa.
Intrebare:
Merg pe actiune penala? art 220 C.pen. coroborat cu prevederile art.346 C.pr.pen.?
Pentru ca mi se pare normal sa cer despagubiri pentru valoarea impozitelor pe care AB le-a platit in mod constant pentru bucata de teren in cauza. Ar trebui in aceasta situatie sail chem in judecata atat pe XC cat si pe actualul proprietar. Totodata vreau sa solicit si desfiintarea constructiilor in cauza, pe cheltuiala vecinului.
Eu cred ca asta ar fi singura varianta, pt ca este infractiune continua si nu se epuizeaza decat la momentul pronuntarii hotararii de condamnare sau cand faptuitorul inceteaza, din proprie "initiativa", tulburarea de posesie.
Oricum, conform ultimelor modificari ale codului penal, plangerea prealabila nu mai este necesara.
Pe civil, are cineva vreo varianata?
Va multumesc!#-o
~ final discuție ~