avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 358 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... tulburare de posesie - se mai poate face ceva pe civil ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

tulburare de posesie - se mai poate face ceva pe civil ??

Stimati colegi,
Am si eu o speta pentru care mi-ar prinde bine un sfat.
Speta e urmatoarea:
AB cumpara in 1995 o casa cu teren aferent in suprafata de 1000 mp, cu o deschidere la strada de 10 m.
Ulterior, AB constata ca unul dintre vecini, XC, muta gardul despartitor aflat intre proprietatile lor si intra in terenul lui AB cu 2 m, pe o lungime de aproximativ 20 m. Pe aceasta suprafata XC ridica mai multe constructii provizorii (maghernite, magazii, etc), cu cateva bucati din vechiul gard plus materiale proprii. restul gardului il muta, schimband astfel linia de hotar.
In 1999, AB depune o adresa la Primarie, prin care solicita clarificarea situatiei terenului ocupat de XC. I se raspunde ca situatia prezentata in adresa este corecta si ca singura solutie este sa il dea in judecata pe XC pentru tulburare de posesie.
Din diverse motive, si pentru ca XC a tot promis ca-si va retrage gardul si va demola constructiile respective, AB nu l-a dat in judecata pana in prezent.
In anul 2005 XC vinde unui tert casa sa si terenul aferent. Desi AB ii explica noului proprietar aceeasi situatie de fapt si de drept, acesta refuza mutarea gardului.
Nu s-a aflat inca numele noului proprietar, nu se stie exact ce anume i-a vandut XC, existand riscul ca, la vanzare, sa se fi vandut intreaga suprafata rezultata la masuratori, inclusiv acei aproximativ 40 mp).

Eu il reprezint pe AB. M-am gandit la urmatoarea varianta: sa fac o adresa catre Biroul de Carte Funciara al localitatii in care se afla imobilele in cauza, pentru a afla numele actualului proprietar si temeiul de drept in baza caruia detine imobilul (precum si suprafata acestuia).
Dar apar urmatoarele probleme: am inteles de la alti colegi ca cei de la cartea funciara nu se grabesc cu altfel de raspunsuri, motivand cel mai des ca nu ai calitatea pt a cere astfel de informatii.
Si atunci?
Dau in judecata fostul proprietar, asteptand ca acesta sa invoce lipsa calitatii procesuale pasive?
Este necesara o "conciliere"? Ar trebui sa trimit mai intai o notificare, dar, din nou, aceeasi problema: pe numele cui?
Mai mult, nu ma pot prevala de prevederile art.674 C.pr.civ., pentru ca nu respect conditiile pentru actiunea posesorie generala, nemaifiind in cadrul termenul legal, iar actiunea va fi respinsa ca tardiv introdusa.

Intrebare:
Merg pe actiune penala? art 220 C.pen. coroborat cu prevederile art.346 C.pr.pen.?
Pentru ca mi se pare normal sa cer despagubiri pentru valoarea impozitelor pe care AB le-a platit in mod constant pentru bucata de teren in cauza. Ar trebui in aceasta situatie sail chem in judecata atat pe XC cat si pe actualul proprietar. Totodata vreau sa solicit si desfiintarea constructiilor in cauza, pe cheltuiala vecinului.
Eu cred ca asta ar fi singura varianta, pt ca este infractiune continua si nu se epuizeaza decat la momentul pronuntarii hotararii de condamnare sau cand faptuitorul inceteaza, din proprie "initiativa", tulburarea de posesie.
Oricum, conform ultimelor modificari ale codului penal, plangerea prealabila nu mai este necesara.

Pe civil, are cineva vreo varianata?

Va multumesc!#-o
Cel mai recent răspuns: Cabinet Av. Irina Rosulescu , Avocat 22:49, 9 Noiembrie 2006

Stimati colegi,
Am si eu o speta pentru care mi-ar prinde bine un sfat.
Speta e urmatoarea:
AB cumpara in 1995 o casa cu teren aferent in suprafata de 1000 mp, cu o deschidere la strada de 10 m.
Ulterior, AB constata ca unul dintre vecini, XC, muta gardul despartitor aflat intre proprietatile lor si intra in terenul lui AB cu 2 m, pe o lungime de aproximativ 20 m. Pe aceasta suprafata XC ridica mai multe constructii provizorii (maghernite, magazii, etc), cu cateva bucati din vechiul gard plus materiale proprii. restul gardului il muta, schimband astfel linia de hotar.
In 1999, AB depune o adresa la Primarie, prin care solicita clarificarea situatiei terenului ocupat de XC. I se raspunde ca situatia prezentata in adresa este corecta si ca singura solutie este sa il dea in judecata pe XC pentru tulburare de posesie.
Din diverse motive, si pentru ca XC a tot promis ca-si va retrage gardul si va demola constructiile respective, AB nu l-a dat in judecata pana in prezent.
In anul 2005 XC vinde unui tert casa sa si terenul aferent. Desi AB ii explica noului proprietar aceeasi situatie de fapt si de drept, acesta refuza mutarea gardului.
Nu s-a aflat inca numele noului proprietar, nu se stie exact ce anume i-a vandut XC, existand riscul ca, la vanzare, sa se fi vandut intreaga suprafata rezultata la masuratori, inclusiv acei aproximativ 40 mp).

Eu il reprezint pe AB. M-am gandit la urmatoarea varianta: sa fac o adresa catre Biroul de Carte Funciara al localitatii in care se afla imobilele in cauza, pentru a afla numele actualului proprietar si temeiul de drept in baza caruia detine imobilul (precum si suprafata acestuia).
Dar apar urmatoarele probleme: am inteles de la alti colegi ca cei de la cartea funciara nu se grabesc cu altfel de raspunsuri, motivand cel mai des ca nu ai calitatea pt a cere astfel de informatii.
Si atunci?
Dau in judecata fostul proprietar, asteptand ca acesta sa invoce lipsa calitatii procesuale pasive?
Este necesara o "conciliere"? Ar trebui sa trimit mai intai o notificare, dar, din nou, aceeasi problema: pe numele cui?
Mai mult, nu ma pot prevala de prevederile art.674 C.pr.civ., pentru ca nu respect conditiile pentru actiunea posesorie generala, nemaifiind in cadrul termenul legal, iar actiunea va fi respinsa ca tardiv introdusa.

Intrebare:
Merg pe actiune penala? art 220 C.pen. coroborat cu prevederile art.346 C.pr.pen.?
Pentru ca mi se pare normal sa cer despagubiri pentru valoarea impozitelor pe care AB le-a platit in mod constant pentru bucata de teren in cauza. Ar trebui in aceasta situatie sail chem in judecata atat pe XC cat si pe actualul proprietar. Totodata vreau sa solicit si desfiintarea constructiilor in cauza, pe cheltuiala vecinului.
Eu cred ca asta ar fi singura varianta, pt ca este infractiune continua si nu se epuizeaza decat la momentul pronuntarii hotararii de condamnare sau cand faptuitorul inceteaza, din proprie "initiativa", tulburarea de posesie.
Oricum, conform ultimelor modificari ale codului penal, plangerea prealabila nu mai este necesara.

Pe civil, are cineva vreo varianata?

Va multumesc!#-o

IMi place speta ta!
Ideea de a merge pe penal cade, dupa parerea mea. Nu ai facut plangere prealabila. Esti decazut din termen. Asta e sanctiunea pt. pasivitate a persoanei vatamate. Prin urmare nu ai plangere prealabila, deci nici instanta penala in caz de incetare a procesului penal pe temei art. 10 lit. f coroborat cu art. 346 alin 4, nu va solutiona actiunea civila.
Stiu ca doctrina nu este unitara in privinta termenului de introducere a plangerii prealabile in cazul infractiunilor continue .. dar ..

Pe civil, asa cum ai zis si tu, nu te mai poti folosi de actinea posesorie.
Eu zic ca merge o actiune cu 3 capete de cerere :
1. revendicare impotriva lui XC (nici nu se stie daca noul proprietar si-a inscris dr. in CF)
(daca vine sa invoce lipsa calitatii procesuale .. atunci va trebui sa demostreze asta ... si asa vei afla numele noului proprietar. Poti incerca si cu o adresa la Primarie - Directia Financiara pt. a afla pe ce nume se platesc impozitele - pt. ca noul proprietar are obligatia sa notifice preluarea imobilului in 30 de zile de la cumparare.. altfel e amendat - stiu asta pt. ca si eu am primit amenda pt. intarziere).

2. obligarea la plata daunelor de catre XC - raspundere civila delictuala a lui XC ( accesorie)

3. desfiintarea lucrarilor realizate ilegal pe terenul tau - iar daca nu se executa de bunavoie - sa te autorizeze pe tine instanta sa le desfiintezi pe cheltuiala lor. (accesorie)
da
De acord cu gavril insa cu urmatoarele amendamente:
- actiune in revendicare si granituire, cu mutarea hotarului pe vechiul amplasament (banuiesc ca clientul dvs. are intabulare pe acest teren sau o schita (cadastru)al terenului)
-daune pe temeiul raspunderii delictuale si daune cominatorii ca sa fiti sigura ca vi se platesc la timp;
Ulterior, as zice eu, dar se poate si in cadrul aceleasi actiuni obligarea proprietarului de a demola constructiile (probabil fara autorizatie)
-nu e nevoie de conciliere pt ca nu e comercial

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Autorizatie de constructie ion04 ion04 Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca se poate da autorizatie de construire pentru demolarea unui gard despartitor si construirea altuia de catre vecinul meu ... (vezi toată discuția)
Punere in intarziere mimi000 mimi000 buna ziua cineva a ocupat din anul 2010, prin mutarea gardului cam 100 mp din terenul unde mostenim,ei recunosc ca au luat din teren dar nu vor sa refaca ... (vezi toată discuția)
Probleme cu terenul kamilla2010 kamilla2010 De curand am cumparat un teren in intravilan, de 2340 mp, am demarat procedura pentru a mi construi un imobil, am obtinut autorizatie de constructie, dar cand ... (vezi toată discuția)