avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1256 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună ziua. În urma decesului mamei mele, s-a făcut ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună ziua. În urma decesului mamei mele, s-a făcut succesiunea ...

Bună ziua. În urma decesului mamei mele, s-a făcut succesiunea astfel: tatăl meu: 1/2+ 1/4, iar noi, cei 3 copii: 1/4. din imobil. Apoi, tatăl meu a donat uneia dintre nepoate care îl îngrijește, întreaga lui cota parte (nepoata respectiva va dispune, dupa moartea tatălui nostru, de 3/4 din imobilul respectiv). In acest moment, noi ceilalți avem drept de folosinta in limita 1/4 a imobilului respectiv? Dacă nu, ce variante ar fi în acest sens? Mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 12:04, 16 Octombrie 2020
11 din 11 utilizatori consideră
acest răspuns util
Marcel2017 a scris:

3. cum se poate face partajul in cazul în care in contractul încheiat intre tatăl nostru si nepoata, este stipulat faptul ca aceasta nu-si poate vinde cota parte?

La fel cum se poate face ... mâncare de fasole, când (în post) ai interdicție la ... friptură.

Iertați comparația, dar cele două instituții juridice, partajul și vânzarea, sunt diferite.
Pentru dvs. par la fel, pentru mine nu-s totuna.

Ar trebui cunoscut EXACT conținutul acelei clauze. (fiindcă interdicțiile nu pot fi extinse prin analogie la ceva ce seamănă... Căci, vorba aceea: seamănă, dar nu răsar).

Un act trebuie CITIT. Dacă ne povestiți despre ce să zice că s-ar fi scris, veți rata cu siguranță nuanțele pe care noi le putem vedea.

De asemenea, dreptul de dispoziție (abusus) nu are chiar același înțeles cu cel pe care îl puteți afla din DEX online, citind despre verbul a dispune. Pentru diferențele semnatice dintre usus, fructus și abusus, noi am citit niște tratate așa de „subțirele” că v-ar crea o problemă dacă le-ați scăpa peste degetele de la picioare.

Dacă vreți să aflați în concret (în cauza dvs., nu în general) ce se poate face și ce nu, mai bine discutați cu un avocat cu actele pe masă/la vedere.
Ultima modificare: Vineri, 16 Octombrie 2020
romascanu, moderator
Aveti mare dreptate doar ca, asa cum bine ati dedus, acel act încheiat între tata și nepoata, nu ne-a fost prezentat. Mulțumesc.

@raluk0207
Cum se procedează pentru a afla dacă la Cartea Funciară a fost notată clauza de inalienabilitate? Mulțumesc!

- Apăsați, vă rog, pe Răspunde, nu pe Citează. Se încarcă inutil topicul. Mulțumesc. -
Manuela Rășină, administrator
Se cere un extras de Carte Funciara pentru informare.
@raluk0207
Cu alte cuvinte, putem dispune de o cheie a imobilului?
Mulțumesc pentru clarificări.

Manuela Rășină, administrator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, puteti avea si dvs o cheie.

Alte discuții în legătură

Testament între soți. contează că au un copil? Pilu Pilu Buna ziua, as avea o intrebare, daca ma poate ajuta cineva: doua persoane, sot-sotie in varsta de cca 75 ani, pot face testament, unul in favoarea altuia ?, in ... (vezi toată discuția)
Iesirea din indiviziune- buna ziua! as avea rugamintea sa ma ajutati cu cateva informatii ... SORINA09 SORINA09 Buna ziua! As avea rugamintea sa ma ajutati cu cateva informatii legate de iesirea din indiviziune. Tata a decedat in iunie. In urma decesului am ramas ca ... (vezi toată discuția)
Drept de proprietate TALIOARA TALIOARA Buna seara, va rog sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns: Inainte de casatorie sotul a cumparat o casa si terenul aferent , va rog sa imi spuneti si mie ... (vezi toată discuția)