avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 574 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Un proprietar a contestat plata fondului de reparatii ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Un proprietar a contestat plata fondului de reparatii si ne-am ...

Un proprietar a contestat plata fondului de reparatii si ne-am judecat pe acest subiect.
Hotararea judecatoreasca a fost ca din 6 luni de fond de reparatii s-au acceptat 5., iar penalizarile pentru acestea nu au fost admise.
Intrebare:
Daca pe baza acestei hotarari acestui proprietar ii scad luna respectiva din fondul de reparatii - trebuie sa scad tuturor proprietarilor?
Este suficient sa consemnam intr-o sedinta de comitet anularea restantei pentru penalizarile aferente fondului de reparatii si in acest fel sa putem elimina penalitatile din lista?
Multumesc anticipat!
Ultima modificare: Miercuri, 21 Octombrie 2020
adminibuc, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 20:29, 24 Martie 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Trebuie respecata hotărârea judecătorească.
Vorbiti pe acte cu avocatul asociației.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
In speta va confruntati cu o problema majora
Actiunea in instanta a fost formulata impotriva debitorului X,motiv pentru care hotararea judecatoreasca se aplica strict partilor
din 6 luni de fond de reparatii s-au acceptat 5.

5 ce?
5 transe de plata?
Conform disp L nr 196/2018 fondul de reparatii nu s erestituie deponentului
Daca instanta de judecata a dispus hotararea prin care constata nelegala si neteminica impunerea transei nr 5 fond reparatii,in baza hotararii judecatoresti,pentru a intra in legalitate se impune ca in comitetul executiv sa s edispuna decizie de a opera tuturor proprietarilor tratament egal,respectiv exonerarea d ela plata transa nr 5 +penalizarile aferente
Este problema contabila simpla
O fi o problema simpla daca s-a ajuns in instanta.... Dar eu nu cred ca "povestea" este chiar asa de simpla deoarece chiar legislatia in vigoare obliga proprietarii sa ia masuri pentru consolidarea si modernizarea condominiului, a echipamentelor, instalatiilor, etc. Da ?
Ei, daca raspunsul este DA, atunci, putem sa intelegem definitia unei asociatii de proprietari si care este rolul acesteia pe lumea aceasta?
Legea nr. 196/2018:
Articolul 11
(1) Asociaţia de proprietari este forma juridică de organizare şi de reprezentare a intereselor
comune ale proprietarilor dintr-un condominiu, cu personalitate juridică, fără scop lucrativ, înfiinţată
în condiţiile prezentei legi, care are ca scop administrarea, exploatarea, întreţinerea, repararea,
reabilitarea şi modernizarea proprietăţii comune, menţinerea în stare bună a imobilului, respectarea
drepturilor şi asumarea obligaţiilor de către toţi proprietarii.


Nu vreau sa "merg" mai departe cu explicatiile deoarece, am convingerea ca intelegeti ce vreau sa spun. Pai daca este chiar asa, cum de un cetatean, proprietar intr-un condominiu, aflat poate in minoritate, contesta in instanta constituirea unui fond de reparatii?
Aici este ceva "putred in Danemarca".... Cred ca la asociatia respectiva nu s-au respectat niste reguli, hotarari ale AG sau mai stiu eu ce (autorul topicului nu zice nimic in acest sens), altfel , chiar nu inteleg amestecul instantei intr-o problema interna a asociatiei de proprietari.
Asadar domnule adminibuc ar trebui sa ne explicati mai pe larg ce ati hotarat, cum ati hotarat (puteti pune hotararea instantei aici pe forum) pntru ca, cel putin in ceea ce ma priveste, nu inteleg nimic...
Cunosc asociatii de proprietari care au hotarat in AG constituirea unui fond de reparatii ce se va strange pe lista de plata, in fiecare luna cu cate 10 lei/ apartament, fara ca acest fond sa aiba o destinatie anume.
La noi, s-a efectuat RK la ascensor si am fost nevoiti sa strangem fondul de reparatii in 5 luni a cate 200 lei/apt., deci cum sa conteste un proprietar in instanta ca nu trebuie strans acel fond in 5 luni, ci doar in 3 sau 4 luni ? Adevarul este altul si doar cei implicati il cunosc !

Cu stima,
Am gasit o petitie interesanta ref fondul de reparatii. Poate ca daca ne mobilizam putin reusim sa schimbam cate ceva din aberatiile din lege! [ link extern ]
filip01.
Una-i una, doua is mai multe...
Am citit textul din link-ul extern.
Dupa parerea mea, autorul nu are dreptate si pot sa ma argumentez:
Domnule, daca reducem discutia, adica o asociatie de proprietari ar fi o familie, da? Se ajunge la concluzia ca locuinta lor ar trebui varuita, ba mai trebuie schimbata si o usa si ceva pe la instalatiile sanitare.
Banii sunt putini, s-a tot amanat, dar, iaca nu se mai poate. Costurile sunt destul de importante, asa ca omuletii se gandesc cum sa faca sa puna lunar deoparte niste bani, chiar renuntand la alte cheltuieli, poate la fel de necesare, dar care poate-poate mai pot astepta...
Nu intind pelteaua - intelegeti unde "bat" .
Pun problema asa si extind discutia la as. de prop. _ este necesara efectuarea reparatiei xxx sau nu? Mai poate fi amanata?
As vrea sa cititi postarea mea din data de 29 oct. 2020, exemplul cu reparatia, la noi, a liftului.
Ce se intamla in acest caz? Vine firma care face mentenata liftului si, din timp, notifica as. prop. ca in luna yyy liftul trebuie oprit pentru efectuarea reparatiilor capitale.
Ce face conducerea asociatiei in acest caz? Zice asa: daca-i ordin - cu placere - ca nu ai cum sa te joci cu ISCIR-ul, adica:
- incepem sa strangem bani pentru RK;
- oprim functionarea liftului pana cand o sa avem bani;
Repet ce am mai scris:
La noi, s-a efectuat RK la ascensor si am fost nevoiti sa strangem fondul de reparatii in 5 luni a cate 200 lei/apt., deci cum sa conteste un proprietar in instanta ca nu trebuie strans acel fond in 5 luni, ci doar in 3 sau 4 luni ? ...

Pe de alta parte, orice instanta, nu cred ca ia o hotarare asa ca la apelul de seara. Cred ca se bazeaza pe raportul unui expert care a examinat foarte bine atat argumentele asociatiei, cat si ceea ce contesta proprietarul.
Din acest motiv, l-am rugat pe autorul topicului sa ne explice, mai pe larg, aceasta speta - insa, dupa cum vedeti, ne-a lasat in ceata.
Pana la urma, are dreptate dl avocat CLAUDIU LASCOSCHI, care zice ca hot. judecatoreasca trebuie respectata, dar si sugereaza ca asociatia sa discute cu un avocat, cu actele pe masa...
Apoi, referitor la petitie: chiar credeti ca o asociatie strange niste fonduri de reparatie asa de flori de mar? Din partea mea, sa nu stranga deloc, dat daca ai o avarie, nu stiu - mai mica sau mai mare, astepti sa se stranga fondul de reparatii, apoi dupa ce strangi suma, anunti o firma sa intevina? Cred ca glumiti, nu ati fost niciodata in aceasta situatie...
Ca aceste fonduri, aflate la dispozitia asociatiei, trebuie foarte bine gestionate, controlate/verificate - da, este o alta discutie si chiar nu m-as mai lega si de acest aspect.
Alegeti-va oameni corecti in comitetul executiv si comisia de cenzori si atunci lucrurile vor decurge corect. Apoi, in adunarile generale anuale, se doreste prezenta masiva, participare activa la discutii si propuneri. Este cazul la voi? La noi, DA, din 500 de proprietari, la AG participa sub 50 de oameni - cu tot cu invitati (inspectori de la primarie, reprezentanti ai ordieni publice, etc.). Si atunci - No Comment! (de fapt comentariile sunt pe la coltul blocului sau prin parc)...
Va doresc succes!
Ultima modificare: Miercuri, 24 Martie 2021
Adam Grecu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme lift itsa28 itsa28 Buna ziua,va scriu in speranta ca ma puteti ajuta Ieri,pe data de 19.04.2013 am avut un incident destul de neplacut.In jurul ore 22,am coborat pana la parter ... (vezi toată discuția)
Se poate trage la raspundere presedintele asociatiei pentru neinformarea locatarilor? romeo2312 romeo2312 Presedintele impreuna cu Comitetul executiv al Asociatiei de Proprietari nu au informat la timp pe locatari ca expira autorizarea ascensorului in luna ... (vezi toată discuția)
Penalizari la fondul de rulment danny78 danny78 De la inceput tin sa specific faptul ca eu inca nu locuiesc in apartamentul respectiv ( nu este trecuta nici o persoana la intretinere ). Este normal sa mi se ... (vezi toată discuția)