avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 876 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cum pot sa imi recuperez banii de la firma la care am ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cum pot sa imi recuperez banii de la firma la care am lucrat?

Buna

Ma numesc Toth Marius din satu Mare. Problema mea este urmatoarea:
Am lucrat la o firma care monteaza sisteme de supraveghere video detectie la incendiu si efractie. Pe langa asta am un cafe bar la care sunt patron-administrator.
Anul trecut in vara am fost nevoit sa imi conectez sistemul antiefractie de la bar la un dispecerat. Am vorbit cu patronul meu si a zis ca este ok si am fost conectat la dispeceratul firmei la care am lucrat fara sa mi se faca un contract ca a zis ca oricum beleste pielea de pe mine. Acuma s-au facut niste restructurari ... au fost dati niste oameni afara... iar cei care am ramas nu am primit salariul 2 luni jumate. Eu mi-am dat demisia si acuma el nu mai vrea sa imi dea banii pe cele 2 luni jumate ca el nu mai recunoaste ca a zis sa ma conecteze la dispecerat si vrea ca in locul banilor care trebe sa mii dea sa imi factureze contravaloarea dispecerizarii. Poate sa imi factureze fara sa fie incheiat un contract cu mine? Pot eu sa imi recuperez banii pe cele doua luni jumate?

Cine ma poate ajuta cu niste raspunsuri va rog frumos sa o faceti. E si la mine criza si am nevoie de bani.

Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: MariusOvidiu , utilizator 22:27, 23 Decembrie 2009
Din pacate, asta se intampla frecvent cand acceptati sa lucrati fara contract de munca. Dupa parerea mea, nu va veti recupera salariile restante. Sigur ca ati putea declansa un litigiu de munca. Dar pentru asta ar trebui sa va probati raportul de munca cu angajatorul si...sa explicati cumva de ce ati acceptat sa lucrati fara forme legale.
Dvs. pretindeti niste bani de la el fara a avea un contract de munca, el pretinde niste bani de la dvs. fara sa va fi furnizat un serviciu in baza unui contract. Ca sa raspund intrebarii dvs. din final "Poate sa-mi factureze fara sa fi incheiat un contract cu mine?" folosesc o alta intrebare: "Puteti cere salariul restant fara a avea un contract de munca din care sa decurga drepturile salariale?".
Eu am lucrat la firma respective ca contract de munca ...carte de munca... a fost totul legal... nu mi s-a facut contract pentru monitorizarea sistemului antiefractie .. si el vrea sa imi factureze retro pe aproape doi ani fara sa fie un contract intre mine si firma la care am lucrat.
Atat timp ce nu exista un contract ...nu prea are cum. mai ales retroactiv.....
Pentru recuperarea drepturilor salariale restante trebuie sa va adresati instantei de judecata (Tribunalului). Fiind un litigiu de munca acesta este scutit de taxa de timbru si timbru judiciar.
Aaaa, am inteles eu gresit, imi cer scuze. Am crezut ca n-ati avut contract de munca. In conditiile date, sigur ca va puteti recupera drepturile salariale restante. Va sfatuiesc sa faceti primul pas. Dati-l in judecata. Cum v-a spus colega, la Tribunal, scutit de taxa de timbru.
El poate sa faca asa o tampenie si sa va emita o factura retroactiva si fara sa aiba un contract. Dvs. nu o achitati. Singura solutie care ii ramane este sa va cheme in judecata unde, in opinia mea, nu are nicio sansa de castig. Sunt doua lucruri distincte. Dvs ati baza legala pentru recuperarea drepturilor salariale, el nu pentru a obtine de la dvs. bani pe un serviciu pe care nu l-ati contractat.
Va mai deranjez cu o intrebare:

Eu la firma respectiva am lucrat ca gestionar. Exista posibilitatea ca ei sa imi bage mie pe gat niste lipsuri atat vreme cat nici macar nu a existat in firma un program de gestiune? Facturile de intrare a marfurilor nu ramanea niciodata la mine..... iara eu eram trimis zilnic sa rezolv alte probleme care nu tineau de atributiile mele de gestionar ... genul op-uri la banca, incasare de bani de la clienti, munca de teren. Iar in conditiile astea eu trebuia sa las cheile de la magazie la tot felul de persoane fara sa fac un proces verbal de predare primire macar. De multe ori plecam din localitate cate 4-5 zile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Are dreptul sa faca asa ceva ? affraid affraid De cateva luni sunt angajat la o firma de confectii.Ca toata lumea am semnat un contract...pe un anume salariu...etc. , treaba e ca salariul ala nu prea ... (vezi toată discuția)
Cum pot sa-mi recuperez banii emylyutza emylyutza buna tuturor,care poate sa-mi spuna cum pot sa-mi recuperez banii de la un patron,salariul meu pe ultimele doua luni cat am lucrat acolo, 800 ron pentru ca pe ... (vezi toată discuția)
Urgent Iura Adrian Iura Adrian daca seful meu refuza sa-mi plateasca bani de concediu si eu doresc sa parasesc firma respectiva unde il reclam? (vezi toată discuția)