avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 931 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Viciu ascuns de construcție și vecin rău voit...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Viciu ascuns de construcție și vecin rău voit...

Bună ziua.

Locuiesc în cadrul ansamblului rezidențial Casa Nobel din Brașov.
Am un apartament cu 2 camere achiziționat în anul 2018. Din luna mai a acestui an am o problemă cu infiltrarea apei în peretele cu balconul din living. Apa s-a infiltrat în cărămidă și astfel s-a ajuns la crăparea tencuielii și apariția igrasiei. Se pare că apa care s-a infiltrat acolo vine de la vecinul de la etajul 4, de deasupra mea. Cumva a reușit să se infiltreze prin spatele plăcii de polistiren și astfel aproape că mi-a distrus, din cauza depunerilor de calcar, atât rama cât și geamul ușii de la balcon. Încă din luna mai am sesizat asta către vecin, rugându-l să etanșeze cumva rostul de la gresie (de unde preconizam eu că ar proveni) lucru pe care și eu l-am făcut la rândul meu în momentul acela. Problema nu a dispărut, ba mai mult s-a agravat, chiar dacă el susține că a făcut etanșarea respectivă, cu materiale pe care eu i le-am procurat și pe care le-am folosit și eu. Umiditatea încă persista în peretele din living, unde am incercat să usuc cărămida cu un ventilator, dezumidificatoare și aplicarea unui glet pe bază de ciment alb. Am sesizat (văzând că nu ajung la niciun rezultat, și că după fiecare ploaie apare din nou umezeala) pe constructorul blocului, respectiv Insigra, care a trimis un reprezentant ce a sesizat și el faptul că problema este într-adevăr de la balconul vecinului, unde rosturile gresiei nu sunt făcute corect. Din câte am înțeles cei doi s-au înțeles să înceapă lucrările de reparație din balconul respectiv. Acum suntem la sfârșitul lunii octombrie iar întâlnirea dintre cei doi s-a petrecut la începutul lunii septembrie. Și de atunci nu s-a întâmplat absolut nimic, pe motiv că nu se găsesc unul pe altul la telefon sau alte motive absolut puerile. Plus că au început ploile de toamnă și problema este tot mai gravă. Vecinul aproape că mi-a spus că lui nu-i pasă de problema pe care o tot semnalez, se arată clar iritat de faptul că îl deranjez, spunandu-mi "îți zic de pe acum, eu nu îmi iau 2 zile libere pentru asta" (adică pentru reparații care ar dura circa 2 zile).
Ar trebui să stăm cu cârpe, reșouri și alte ventilatoarele să uscăm pereții dintr-un apartament ce are doar 3 ani? Ce poate fi mai frustrant decât faptul că un apartament nou are asemenea probleme? Nu este credibil faptul că cei doi nu reușesc să comunice, credibil este că nu doresc să rezolve o problemă care nu e numai a mea.
Este cât se poate de evident că vecinul respectiv nu va face nimic în acest sens. Luni 12 octombrie, după o serie lungă de milogeli și rugăminți, vecinul i-a contactat pe cei de la Insigra pentru a stabili o dată fixă pentru demararea reparațiilor, respectiv joi 15 octombrie. Ca o făcută, joi dimineață primesc mesaj de la reprezentantul Insigra că vecinul amână pe săptămâna viitoare, invocând diverse motive. Ce poate fi mai clar de atât? Nu se vrea.
Pe termen lung, dacă nu este rezolvată acum, va deveni o problemă foarte gravă. Cine poate sta cu mucegaiuri și umiditate în casă?

Ce mai pot face dacă nicio persoană implicată în acest caz nu rezolvă nimic?
Se pasează pisica de la dezvoltator la constructor, după care de la constructor înapoi la dezvoltator, pe principiul "dă-l naibii de prost". Este un viciu de construcție acolo, asta este cât se poate de clar.
Am trimis un mail și către asociația de proprietari și nimeni nimic.
Ba mai mult, președintele de asociație mi-a sugerat să dau în judecată pe respectivul vecin. S-a spălat pe mâini de problema mea, pentru că "acolo nu este spațiu comun și nu ne putem băga."
Să spunem că dau în judecată, nu numai pe omenosul vecin, ci întreagul spectru implicat în problema asta. Dar nu cred că demersul ăsta îmi va rezolva imediat situația.

A mai trecut o săptămână de la ultimele sesizări și am mai adăugat pasaje la acest text care tinde să devină la fel de lung ca nesimțita atitudine a celor implicați direct.
A mai trecut o săptămână în care nimeni nimic.

Astăzi un reprezentant al dezvoltatorul a reușit să ia legătura cu vecinul meu, pentru a încerca să ajungem în cele din urmă la o rezolvare. Asta după ce joia trecută am avut un dialog mai mult decât drăguț cu "domnul" vecin: "îmi plătești tu salariul pentru cât stau eu acasă cu muncitorii?". La atât s-a rezumat distinsul. Și la faptul că doar după ora 17:30 poate primi muncitorii să lucreze, că doar atunci e el liber și are chef. Vă dați seama că firma respectivă, constructorul rezidențial, nu poate asta.

Ce mai am de făcut? Ce trebuie să fac în continuare?

Mulțumesc.
Ultima modificare: Luni, 26 Octombrie 2020
Vlad Mihai Rotila, utilizator
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 23:12, 26 Octombrie 2020
Notificati oficial vecinul cu obligatia asigurarii starii tehnice a proprietatii sub sanctiunea obligarii la plata a cheltuielilor aferente solutionarii in instanta

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Daune apartament din cauza acoperisului m_alinn m_alinn Buna ziua, Anul trecut am cumpărat un apartament într-un bloc nou. Dupa mutarea în apartament, de-a lungul timpului, am observat infiltrații în pereții ... (vezi toată discuția)
Antecontract cumpărare apartament nefinalizat: pot primi înapoi avansul dacă am constat probleme grave de hidroizolație? lilianavas lilianavas Buna ziua, in urma cu 2 luni am facut antecontract pentru achizitionarea unui apartament in Sibiu. am dat un avans de 1000 euro urmand ca sa-l cumpar in ... (vezi toată discuția)
Probleme infiltratii apa imobil nou stefanmhk stefanmhk Buna ziua, In anul 2011 am cumparat de la un dezvoltator (persoana fizica) un apartament cu 2 camere la parter intr-un bloc nou construit. La inceputul ... (vezi toată discuția)