avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 527 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice [Coronavirus - Covid-19] ... Buna ziua, In cazul in care am un angajat care este ...
Discuție deschisă în [Coronavirus - Covid-19] Răspunsuri la probleme juridice, fiscale și economice generate de criza actuală

Buna ziua, In cazul in care am un angajat care este testat pozitiv ...

Buna ziua,
In cazul in care am un angajat care este testat pozitiv Covid-19, am obligatia sa anunt DSP?
Ce alte obligatii am in calitate de angajator?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 15:15, 29 Octombrie 2020
Conform Codului Muncii, carantina reprezintă unul dintre cazurile în care intervine suspendarea de drept a contractului individual de muncă. Pe durata suspendării contractului individual de muncă ca urmare a carantinei, concedierea salariatului este strict interzisă.

În cazul în care Direcția de Sănătate Publică din România constată că față de un salariat trebuie instituită măsura carantinei/autoizolării, salariatul trebuie să își informeze angajatorul în cel mai scurt timp despre această măsură, pentru a permite angajatorului să adopte toate măsurile organizatorice necesare, precum și cele privind sănătatea și securitatea în muncă.
Pe perioada carantinei/autoizolării, salariații au dreptul la o indemnizație specială, ce li se acordă în baza certificatului medical emis de către medicul de familie, după ce a încetat perioada carantinei/autoizolării, nu se acorda salariu in aceasta perioada.Cuantumul indemnizației pentru carantină reprezintă 75% din media veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni, în limita a 12 salarii minime brute pe ţară lunar și este suportată integral din bugetul fondului național unic de asigurări sociale de sănătate (FNUASS). Cuantumul indemnizației va fi suportată inițial de către angajator, ulterior fiind recuperată de la FNUASS.
Ca obligatie speciala este, daca e cazul, permiterea sau efectuarea impreuna cu DSP a anchetei epidemiologice, care va stabile contactii directi ai persoanei respective la locul de munca.
Acestia trebuie sa fie declarati la DSP si vor intra in izolare la domiciliu 14 zile.
Ei vor reveni la serviciu dupa aceasta perioada, in care vor avea concediu medical dat de medicul de familie.
La intoarcere aveti doua variante:
1. Le asigurati conditii pentru a lucra izolati de ceilalti inca 10 zile (Ordin M. S. 1513 /2020).
sau
2. Pe banii firmei (conform art. 175 din codul muncii) le faceti testul de Covid-19, pentru a putea lucra normal, daca sunt negativi. Costul testelor e deductibil.
Ultima modificare: Joi, 29 Octombrie 2020
latka, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua. am o nelamurire. in urma depistarii pozitiv a doi ... cristinaIonita81 cristinaIonita81 Buna ziua. Am o nelamurire. In urma depistarii pozitiv a doi colegi cu covid 19 angajatorul a hotarat sa testeze intreg personalul lasandu-ne acasa doua/trei ... (vezi toată discuția)
Un angajat a fost declarat pozitiv cu covid 19 (nu a avut contact ... ioanaboboc ioanaboboc Un Angajat a fost declarat pozitiv cu COVID 19 (nu a avut contact cu ceilalti angajati) si a primit doar o scrisoare medicala si o decizie- in care este ... (vezi toată discuția)
Informare Modicolo Modicolo Bună ziua, as avea o întrebare, deci, eu sunt detașat în Franța cu o firma interim, și din cauza coronaviruslui sunt obligat sa întru în carantina, ... (vezi toată discuția)