Un salariat a fost detasat intre anii 1986-1988 la o societate care desfasura lucrari in Iran in conditii de grupa I.
In cartea de munca nu este mentionat ca a lucrat in grupa I.
Cine trebuie sa elibereze adeverinta pentru grupa I, societatea care l-a detasat sau societatea la care a fost detasat?
Care este temeiul legal sau ce prevedea legislatia muncii in privinta acordarii grupei in perioada detasarii ?
Potrivit lit. c) se beneficiaza de acordarea unui adaos la vechimea în munca, pentru drepturile de asigurări sociale, de 6 luni la fiecare an lucrat.
Ce se intelege formularea "la fiecare an lucrat"?
Se intelege un an calendaristic, de la 1 ianuarie la 31 decembrie, sau se poate intelege ca la 12 luni lucrate "cumulat" se beneficiaza de 6 luni?
In opinia mea, se pot cumula lunile lucrate in ani diferiti pentru a se completa un "an lucrat" deorece nu se precizeaza ca este vorba despre an calendaristic!
Concret, in perioada 1986-1988 a lucrat in total 27 de luni, 5 luni in 1986, 12 luni in 1987 si 10 luni in 1988.
Beneficiaza numai de 6 luni pentru anul intreg 1986 sau de 12 luni aferente a 2 ani lucrati complet?
Care ar fi temeiul legal/argumentul pe care sa il prezinte compart. RU deoarece se sustine ca beneficiaza numai de 6 luni pentru anul 1986.
Exista jurisprudenta pe o astfel de speta?
Stiu ca poate pare o interpretare proprie dar ma gândesc ca prin "an lucrat" se poate înțelege și "12 luni lucrate" si nu neaparat un an calendaristic de la 01.01 la 31.12..
Caz in care s-ar putea aplica cumularea lunilor lucrate.
Dacă a lucrat semestrul 2 în primul an și semestrul 1 in anul 2, cu toate ca are un an lucrat, se înțelege ca nu beneficiaza de dreptul respectiv, ar fi o inechitate.
Nu știu dacă exista prin legislația perioadei de la data decretului sau in cea actuala definiția "anului lucrat".
La pensie se calculează "ani lucrati", corect?, adică se ia în calcul perioada de la data de la care te-ai angajat, data care nu este neapărat 01.ianuarie.
Pe principiul ca "an lucrat" ar însemna anul lucrat de la 01.01 la 31.12 ar presupune că anul in care te-ai angajat nu trebuie socotit la pensie daca nu te-ai angajat la data de 01.01.!
In consecita, prin an lucrat ar trebui sa se înțeleagă 12 luni lucrate si ar trebui sa beneficieze de 6 luni la luni cumulate in ani diferiți chiar daca nu sunt consecutive.
Gresesc intr-o astfel de interpretare?
Ar putea fi un argument în cazul unei acțiuni în instanta impotriva angajatorului care ar acorda adeverinta 6 luni numai pentru an întreg calendaristic?
Sau actiunea trebuie îndreptată impotriva casei de pensii dupa primirea deciziei de pensionare?
Cand va referiti la angajator, acesta emite adeverinta cu grupa de munca numai pentru perioada lucrata efectiv la loc de munca incadrat in grupa de munca, in decursul unui an calendaristic.
Calculul timpului total lucrat in grupa de munca pentru care se acorda benefiociul de grupa se efectueaza de catre casa de pensii.