avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 429 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... buna ziua oug 40/1999 protectia chiriasului
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

buna ziua oug 40/1999 protectia chiriasului

AJUTOR DE LA SPECIALISTI.Am fost chemati in judecata de un proprietar care a revendicat un imobil in natura parintii mei au locuit in calitate de chiriasi la stat aprox 30 ani, in care au fost chiriasi de buna credinta ,dansii s-au imbolnavit atunci cand au aflat vestea ca imobilul fusese restituit in natura dar va rog sa imi permiteti sa va scriu ce am scris in intampinarea pe care am depus-o la judecatorie pt a intelege mai bine despre ce este vorba si daca ne puteti sfatui.parintii mei au fost chemati in judecata de catre proprietar pt evacuare,specificand ca atat ei cat si noi copii lor ocupam abuziv apart in cauza.In realitate situatia descrisa de reclamant nu corespunde realitati intrucat reclamantul invoca motive neadevarate.motivele cererii de evacuare sunt imobilul se afla in stare avansata de degradare,si exprima dorinta dansei de a o renova,lucru neadevarat imobilul a fost scos la vanzare am depus la judecatorie si anuntul electronic dat de proprietar,si un al doilea motiv este acela ca dansa ne-a somat de nenumarate ori sa semnam un nou contract de inchiriere si noi nu ne-am prezentat ,nu este adevarat de cate ori am fost notificati ne-am prezentat si detinem probe in acest sens pe care le-am depus banuiesc ca dansa a trimis notificari pe care noi nu am semnat de primire si acum le -a invocat.Dansa niciodata nu si-a exprimat dorinta reala de a incheia un nou contr de inchiriere.pe dansa personal nu am cunoscut-o niciodata doar pe avocatul sansei reprezentant legal,am fost chemati am depus actele necesare ,insa parintii mei au fost pacaliti sa semneze un proces verbal prin care erau de acord sa foloseasca imobilul in cauza pana in 2009 spunandu-le ca aceasta perioada se suprapunea cu contractul de la rom-vial,am trimis notificare catre dansa sa ne incheie un contract de inchiriere cf legii insa la adresa acesteia nici o persoana nu a fost gasita insa i ne-am prezentat in instanta avocatul a amanat judecata ca nu citise intampinarea depusa de noi.Rugamintea mea este sa imi spuneti daca avem vreo sansa sa mai obtinem cei 2 ani cf oug40/1999,sau sa ne sfatuiti daca ii mai putem amana pt a putea sa achizitionam o locuinta .de drept trebuiau sa fie protejati pana in 2011 daca oug se aplica in cazul parintiilor mei MII DE MULTUMIRI SI ASTEPT RASPUNS:)
Cel mai recent răspuns: denisamarket , utilizator 12:14, 11 Februarie 2010
Sa o luam pe rand:
- parintii dvs sunt chiriasi intr-un imobil nationalizat iar chiria o achitau unitatii detinatoare
- imobilul a fost retrocedat in natura (nu ati specificat in ce an, acest amanunt fiind important) proprietarilor. In acest caz, unitatea detinatoare banuiesc ca le-a trimis parintilor dvs. o adresa prin care ii instiinta de noua situatie: din data de se sisteaza chiria, urmand sa-i contactati pe proprietari pentru a incheia cu acestia un contract de locatiune, etc.
- nu proprietarul trebuia sa va notifice pentru a incheia un contract de locatiune, ci invers - art. 10 (2) OUG40 /1999. Notificarile se fac printr-un BEJ.Oricum, din cate stiu, aceasta Ordonanta nu mai este in vigoare. In general, contractele cu unitatile detinatoare au expirat in anul 2009. Daca in aceasta perioada imobilul a fost retrocedat iar dvs nu ati incheiat un nou contract cu proprietarul si nu ati achitat chiria, acesta se poate adresa instantei pentru a va evacua. Nu are nevoie de un motiv, deci nu are relevanta faptul ca vrea sa renoveze sau sa vanda. Doar daca dvs doriti sa cumparati imobilul. In acest caz aveti drept de preemtiune.
- ar fi util sa depuneti o cerere la Primarie pentru a obtine o locuinta sociala avand in vedere faptul ca veti fi evacuati. Chiar daca nu aveti o decizie definitiva si irevocabila, depuneti un certificat de grefa. In acest mod cel putin veti avea un nr. de inregistrare pe o lista in asteptare. Nu este o certitudine ca veti obtine o locuinta dar nu pierdeti nimic daca incercati.
- banuiesc ca in acesti 30 de ani parintii dvs. au investit ceva bani in acest imobil. In acest caz, aveti un drept de retentie pentru imbunatatirile aduse imobilului. Ar fi util sa invocati acest drept cat mai repede. Puteti evalua dvs valoarea imbunatatirilor. Instanta va va pune in vedere sa timbrati pretentiile dvs la valoare. Daca nu aveti venituri suficiente solicitati scutirea totala sau partiala de la taxa de timbru, eventual esalonarea acesteia - OUG 51/2008. Aveti insa in vedere faptul ca in cazul in care veti pierde procesul, instanta poate solicita sa achitati taxa de timbru. Asa ca ar fi bine sa intocmiti o lista a pretentiilor dvs cat mai reala.Oricum, banuiesc ca proprietarul va solicita o expertiza.
Legea 1/2009 se aplica, deci, in orice situatie (imobil preluat cu sau fara titlu) despagubirile ce vi se cuvin pentru imbunatatirile aduse imobilului le va achita proprietarul.
Parerea mea este ca ar trebui sa ajungeti la o intelegere cu proprietarul (daca este posibil). Pentru ca exista si posibilitatea ca proprietarul invoce lipsa folosinta pentru perioada aprilie 2009 pana la evacuare.
Nu sunteti singur in aceasta situatie, deci nu trebuie sa va descurajati. Nu este vina nici a dvs nici a proprietarului. Primariile ar trebui sa ofere o solutie: locuinte sociale. Cu toate ca in aceasta problema reprezint partea adversa dvs., incerc sa gindesc si sa privesc lucrurile prin ambele prisme. Nimeni nu are o vina. Vinovat este sistemul.
Va urez succes si multa sanatate parintilor dvs.
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Decembrie 2009
ni_leta, utilizator
va multumesc tuturor avocatiilor si celor care posteaza pareri pe acest forum cu ajutorul lor am reusit sa tin piept avocatului proprietarului in cauza si atat d-na judecatoare ,cat si d-nul avocat au fost suprinsi ca ma documentasem si doar cu ajutorul vostru am putut ,tineti-o tot asa si ajutati si pe alti oameni care intr-adevar au nevoie de sfaturile voastre apropo cred ca am castigat mai mult ca sigur multumesc
pentru cei care sunt in aceeasi situatie ca mine oug 40/1999 aprobata cu modificari si completari prin legea 241/2001 si respect art 15 legea 10/2001 termenul de 5 ani incepe sa curga de la data nasterii noi situatii juridice,respectiv de la data ramanerii irevocabile a hotararii de restituire in natura (data la care a castigat imobilul si ati primit dispozitia primarului}in cazulmeu a castigat in 2006 si protectia este valabila pina in 2011.art 11 oug 40/1999prevede ca nerespectarea de catre proprietar a dispozitiilor art 10 atrage prelungirea de drept a contractului anterior pana la incheierea unui nou contract de inchiriere.sper sa va ajute pe mine ma ajutat.:((

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Chiriasilor li se vor expira contractele alexandru andra alexandru andra Buna seara. Suntem chiriasi de cca 40 ani.Imobilul este revendicat, restiuit in natura, dar proprietari nici nu notifica chiriasi pentru contracte noi....in ... (vezi toată discuția)
Rog explicatie termeni juridici Bonjurica Bonjurica Buna ziua, In urma unei notificari facute catre Apolodor, am primit raspuns si nu inteleg urmatoarea fraza din raspuns,pe care v-as ruga daca se poate sa-mi ... (vezi toată discuția)
Subrogatia officemvp officemvp buna seara.Va solicit cu niste intrebari. In cazul dobandiri de plin drept prin hot.judec.def.+irev pe drept comun a unui apartament si in cazul in care acest ... (vezi toată discuția)