avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 439 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice [Coronavirus - Covid-19] ... Buna ziua! Sunt sofer pe comunitate si m-am infectat ...
Discuție deschisă în [Coronavirus - Covid-19] Răspunsuri la probleme juridice, fiscale și economice generate de criza actuală

Buna ziua! Sunt sofer pe comunitate si m-am infectat cu corona ...

Buna ziua! Sunt sofer pe comunitate si m-am infectat cu corona virus, ajungand pt o noapte la urgențe in Olanda. Am fost depistat ca fiind pozitiv, cu recomandarea de a sta 10zile izolat. In toată această perioadă de izolare într-o țară străină , beneficiez de diurnă? Angajatorul spune ca nu imi va plati. In baza carei legi este sau nu obligat sa plătească?
Mulțumesc!
Ultima modificare: Joi, 12 Noiembrie 2020
Marvic 17, utilizator
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 14:19, 12 Noiembrie 2020
In mod normal trebuia sa aveti o asigurare pentru astfel de situatii. In Romania, in momentul izolarii/carantinarii, contractul de munca este suspendat, cazul se anunta la DSP si primiti concediu medical de la medicul de familie.
Codul muncii:
ART. 50
Contractul individual de muncă se suspendă de drept în următoarele situaţii:
a) concediu de maternitate;
b) concediu pentru incapacitate temporară de muncă;
c) carantină;
d) exercitarea unei funcţii în cadrul unei autorităţi executive, legislative ori
judecătoreşti, pe toată durata mandatului, dacă legea nu prevede altfel;
e) îndeplinirea unei funcţii de conducere salarizate în sindicat;
f) forţă majoră;
g) în cazul în care salariatul este arestat preventiv, în condiţiile Codului de
procedură penală;

Deci nu mai aveti dreptul la diurna.
Asigurare de sănătate am, chiar dacă si aici se ridică o intrebare... Nu ar trebui ca șoferii sa beneficieze de asigurări din partea firmelor angajatoare? Sunt la muncă, nu la distracție...
Referitor le diurnă, cred ca in cazul deplasărilor in străinătate funcționează altfel. Nu sunt in țară, nu sunt acasă, iar diurna reprezinta banii mei de supravietuire aici.
Vorbim despre un caz care se întâmplă in afara țării,deci nu se pune problema de DSP sau alte institutii românești. In plus, nu am primit nici un document medical in baza caruia sa imi poată intrerupe contractul de muncă, de aceea spun ca situația este alta față de una normală in România.
Mulțumesc!
Marvic 17, utilizator
Asigurare de calatorie in strainatate, care sa acopere si cheltuieli in caz de infectare Covid-19, asta va trebuie.
Si da, la orice deplasare in afara granitelor, ar trebui sa beneficiati de asa ceva.
Din moment ce ati declarat patronului ca sunteti infectat si ati intrat in izolare, de unde sa va dea diurna?
Contractul individual de munca se suspenda, v-am aratat, conform art. 50 din Codul miuncii.
Daca spuneti ca nu ati primit nici un act medical, de ce nu plecati de acolo, sa veniti in tara ?
Cu avionul nu se poate, cu masina firmei ar insemna sa stau alaturi de alti 3-4 colegi care merg acasa in concediu. Ce variantă ar fi mai bună?
Sunt in imposibilitatea de a pleca de aici pana la testul care va spune ca sunt negativ. Asigurarea de călătorie, presupun ca tot soferul trebuie să si-o plătească!? Observ ca patronatul român din transporturi, e lipsit legal de orice responsabilitate. Salar minim pe economie 40h /săptămâna, chiar daca soferul muncește 15h/zi, nu are obligația de a plati asigirarea de sănătate in afara taxelor catre stat, daca soferul moare in afara tarii nu are obligația de a-l repatria, diurna e opțională... Sa tot trăim si sa muncim pt a asigura bunul mers al economiei globale, stiut fiind faptul că dacă transportul ia o pauză scurtă, intreaga economie planetară va lua o pauză mai lungă..
Multumesc pentru răspunsuri, chiar daca pt moment refuz sa cred ca e așa, datorită situației care este total diferită de ceea ce spuneti dvs. Nu e implicat DSV, nu sunt in țară, nu sunt documente..
Astept si alte raspunsuri de la persoane avizate.
Mulțumesc!
De ce nu puteti cu avionul ? Ce va impiedica ? Ati spus ca nu sunt documente, nu va opreste nimeni.
Lasati DSP in pace, v-am spus de la inceput ca nu e implicat, doar am facut analogia cu ce se intimpla in tara, cind primeati concediu medical, adica erati platit in continuare.
Asigurare de calatorie (+ risc Covid-19) nu aveti, de la angajator, pentru ca asa v-ati negociat contractul individual de munca.
Dar de ce va mai povestesc, din moment ce nu credeti, codul muncii nu e bun ("In baza carei legi este sau nu obligat sa plătească?"), asteptati pareri avizate. Luati lista la citit si alegeti-va consultantul juridic :
www.avocatnet.ro/Consultanti...
latka, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, in cazul in care am un angajat care este testat pozitiv ... florin.hutanu@testergrup.ro florin.hutanu@testergrup.ro Buna ziua, In cazul in care am un angajat care este testat pozitiv Covid-19, am obligatia sa anunt DSP? Ce alte obligatii am in calitate de ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, cum trebuie sa procedez cu plata salariului+diurna ... Rayonsil Rayonsil Buna ziua, Cum trebuie sa procedez cu plata salariului+diurna zilnica in cazul un conducator auto profesionist? A sosit in Danemarca cu avionul iar la sosire ... (vezi toată discuția)
Concediu medical covid TncAndrei TncAndrei Buna ziua, Mama a avut Covid și a primit o decizie de izolare de la DSP pentru 7 zile. Între timp alți membri ai familiei au fost testați pozitiv. Mama ... (vezi toată discuția)