avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 705 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... as putea intra in inchisoare daca prietenul meu se ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

as putea intra in inchisoare daca prietenul meu se ocupa de talharii iar eu nu am stiut?

as putea intra in inchisoare daca prietenul meu se ocupa de talharii iar eu nu am stiut? politia mi-a spus. in schimb el nu mi-a spus niciodata direct acest lucru. banuiam ceva da nu aveam nicio dovada. mi s-ar putea intampla ceva daca eu sunt impreuna cu el iar el este judecat pentru talharie? as putea fi complice daca nu stiam nimic? p.s. politia are voie sa aculte telefoanele? am auzit ca trebuie un ordin judecatorec, altfel ar fi impotriva legii.
p.s. el e major, iar eu minora.
Cel mai recent răspuns: Gorjeanu George , Mediator 03:35, 30 Decembrie 2009
Buna ziua. Daca nu ati avut nimic de-a face cu activitatea infractionala a prietenului dvs., nu aveti de ce sa fiti trasa la raspundere.
exista totusi oserie de infractiuni , cum ar fi ,,tainuirea" sau ,,favorizarea infractorului", pentru care ati putea raspunde, in caz ca exista dovezi ale vinovatiei dvs. Trebuie sa mai stiti ca minorii pana la varsta de 14 ani nu raspund peanl, iar cei intre 14-16 ani raspund penal daca se dovedeste ca au actionat cu discernamant. De la varsta de 16 exista rapsundere penala.
In privinta ascultarii telefoanelor, intr-adevar , doar daca procurorul considera ca este necesar, in vederea strangerii de probe , se poate adresa instantei, cu o cerere motivata in acest sens, pentru a-si da acordul punerii sub urmarire a telefonului.
Daca n-a existat vreo participatie penala (chiar una improprie , raspundeti penal chiar daca sunteti minora ) , cunoscand ca a fost savarsita o fapta incriminata de legea penala , e angajata raspunderea dumneavoastra pentru nedenuntare, infractiune distincta prevazuta de Codul penal.
Ultima modificare: Duminică, 27 Decembrie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
In mod normal,daca cele afirmate de dvs.sunte reale si nu ati cunoscut nimic despre "activitatile"prietenului dvs,dar nici nu ati participat in niciun fel la acestea,nu aveti motive ca sa aveti teama.
Pe de alta parte,trebuie sa aveti in vedere si cele scrise de distinsa d-na consilier,dar si de distinsa d-na avocat cu privire la participatia minorilor.
Totusi,se pune o problema de morala ,la care ar trebui sa reflectati:aceea ca daca doriti o viata linistita si fara niciun fel de probleme,sa aveti o devenire in viata ca oricarui tanar normal,ar trebui sa va alegeti mai cu grija prietenii.
Dvs.sunteti cea care decideti...
Succes in viata si mai multa maturitate !
Dati-mi voie sa comentez ,, p.s. politia are voie sa asculte telefoanele? am auzit ca trebuie un ordin judecatorec, altfel ar fi impotriva legii.,,-cunosc personal cazuri pe care din motive ce tin de cod, &de secretul profesional nu le pot da nume, cazuri cand pt a asculta telefoanele cuiva nu se mai merge musai la lege. Traim intr-o tara democrata in care prin Constitutie am dreptul sa-mi exprim liber si neingradit parerea personala,- telefoanele sunt ascultate !! si nu musai cu Legea in fata, nici mie nu mi se pare corect dpdv legal ce se intampla la noi in tara.
Dar coruptia din tara nu o putem elimina peste noapte.

Cat despre faptul ca prietenul dvs se ocupa de talhari si dvs nu ati stiut nu aveti cum s fiti trasa la raspundere pt ceva ce nu ati avut de a face, Legea pedepseste aspru doar daca ati fi luat la cunostinta de ,,jobul,, prietenului dvs. Politia probabil va incercat, doar asa sa incerce sa va indimideze, dar sa fim realisti ca nu sunt nici ei Dumnezei/ pe baza caror fapte sa fiti trasa la raspundere sa fim seriosi!

iar in legatura cu anturajul care vi-l alegeti, asta e din greseli invata omul,si eu am prieteni care in copilarie se ocupau chesti nu tocmai religioase, dar asta nu inseamna ca ar fi trebuit sa-mi pun o eticheta in frunte si sa nu-i mai bag in sema, asta e sunt si ei oameni si nu avem dreptul sa-i judecam. Doar judecatorul si D-zeu au acest drept.
Or sa invete ei pe pielea lor mai devreme sau mai tarziu. Iar educatia primita de acasa iarasi isi pune amprenta fundamental pe viata unui om.

Sa auzim de bine,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Relatie cu o minora D3m3nTuL D3m3nTuL buna.as vrea sa stiu daca pot sa imi iau prietena acasa ea are 15 ani si eu 22 parintii ei sunt impotriva noastra si o bat si vb cu ea foarte urat nu vreau sa ... (vezi toată discuția)
Audiere martor copil minor Celicia Celicia Buna ziua, am un baietel de 13 ani care este citat in fata instantei ca martor al unei talharii. Deoarece imi este teama pt siguranta lui as vrea sa stiu cum ... (vezi toată discuția)
Furt din magazin- amenda administrativa? elena0318 elena0318 acum 2 luni jumatate eu si inca o persoana am fost la un magazin de haine > de unde am sustras o pereche de blugi de 35 d lei...vanzatoarea nea prins > si a ... (vezi toată discuția)