avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 577 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna ziua, poate fi președinte al unei Asociații o ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna ziua, poate fi președinte al unei Asociații o persoana ...

Buna ziua, poate fi președinte al unei Asociații o persoana care afirma ca e coproprietar.. Deși proprietar în actul de cadastru apare fiul... În cota de 1/ 1?....
Cel mai recent răspuns: flory_mr , utilizator 12:24, 22 Noiembrie 2020
Daca este coproprietar poate fi presedinte.
În situația în care s_a schimbat complet comitetul executiv al Asociației în urma demisiei tuturor membrilor.... Constructorul blocului deși afirma ca e coproprietar împreună cu fiul... Poate prelua Asociația fără a depune act adițional la Judecătorie pt modificări aduse Acordului de asociere????... Este schimbarea comitetului executiv considerata modificare a Acordului de asociere??. MULTUMESC
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca este coproprietar poate fi presedinte.

Legiuitorul a impus conditii fara exceptie sau derogari pentru ca un locatar sa poata accede la functii de reprezentare in numele asociatiei de proprietari
L nr 196/2018
Art. 56. - (1) Preşedintele asociaţiei de proprietari este candidatul, membru
al asociaţiei de proprietari,
ales prin voinţa sa şi a jumătate plus unu din numărul
proprietarilor prezenţi în cadrul adunării generale. Preşedintele poate delega,
pentru cel mult 90 de zile pe an, atribuţiile sale unui membru al comitetului
executiv, fără a fi exonerat de răspundere juridică

Concret pentru ca un locatar sa poata fi ales in functii de reprezentare asociatie de proprietar este obligatoriu sa detina calitatea de proprietar si concomitent sa fie incheiat acord de asociere cu asociatia de proprietari
Nu toti locatarii dintr-un imobil sunt proprietari si nu toti proprietarii inteleg sa incheie acord de asociere cu asociatia de proprietari
In speta ,copropritarul nu intruneste conditiile legal impuse ,nu poate fi ales in functia de presedinte de asociatie de proprietari
Legea nr 196/2018
Art 17
(8) Acordul de asociere şi statutul asociaţiei de proprietari, actualizate, se
depun de către preşedintele asociaţiei de proprietari, ori de câte ori sunt
modificări, la judecătoria
în a cărei rază teritorială se află condominiul.

Deci eu sunt confuza... În calitate de președinte care Mi_am dat demisia.... Pot sa predau actele asociației și contul bancar constructorului care e doar coproprietar???? Sau acesta nu poate ocupa aceasta funcție...... Ce ar trebui sa fac și cui sa ma adresez?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
ynocentta a scris:

Daca este coproprietar poate fi președinte.

Legiuitorul a impus condiții fără excepție sau derogări pentru ca un locatar sa poată accede la funcții de reprezentare în numele asociației de proprietari
L nr 196/2018
Art. 56. - (1) Președintele asociației de proprietari este candidatul, membru
al asociaţiei de proprietari,
ales prin voința sa şi a jumătate plus unu din numărul
proprietarilor prezenţi în cadrul adunării generale. Preşedintele poate delega,
pentru cel mult 90 de zile pe an, atribuţiile sale unui membru al comitetului
executiv, fără a fi exonerat de răspundere juridică

Concret pentru ca un locatar sa poata fi ales in functii de reprezentare asociatie de proprietar este obligatoriu sa detina calitatea de proprietar si concomitent sa fie incheiat acord de asociere cu asociatia de proprietari
Nu toti locatarii dintr-un imobil sunt proprietari si nu toti proprietarii inteleg sa incheie acord de asociere cu asociatia de proprietari
In speta ,coproprietarul nu întrunește condițiile legal impuse ,nu poate fi ales in functia de presedinte de asociatie de proprietari
Legea nr 196/2018
Art 17. (8) Acordul de asociere și statutul asociației de proprietari, actualizate, se depun de către președintele asociației de proprietari, ori de câte ori sunt modificări, la judecătoria în a cărei rază teritorială se află Condominiul.

Asa este, dacă președintele și membrii Comitetului Executiv al Asociației de Proprietari nu au, concomitent, și calitatea de proprietari, dar și calitatea de MEMBRI ai Asociației, aceștia au interdicție de a vota, de a candida, de a alege și de a fi aleși în conducerea Asociației respective, încălcând, fără dubii, Legea nr. 196/2018, art. 27, art. 47, art. 48, art. 53, art. 54 alin. 1, art. 56 alin. 1.
* Vedeți procedurile legale din cadrul articolului 27: [ link extern ]
Ultima modificare: Duminică, 22 Noiembrie 2020
flory_mr, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi coproprietat FLORINA1979 FLORINA1979 Detin 10 % din apartamentul mamei , prin contract vanzare cumparare si am depus si eu adeziune la asociatia de proprietari din blocul in care locuiesc . ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! poti fi presedinte al unei asociatii daca nu esti ... Ion88 Ion88 Buna ziua! Poti fi presedinte al unei asociatii daca nu esti proprietar al unui apartament al acelei asociatii,dar locuiesti acolo si ai domiciliul acolo? (vezi toată discuția)
Buna ziua. in urma demisiei actualului presedinte de bloc/asociatie ... Eugeniu Piperea Eugeniu Piperea Buna ziua. In urma demisiei actualului presedinte de bloc/asociatie se va alege un nou presedinte. Intrebarea mea este daca sotia mea poate fi aleasa ... (vezi toată discuția)