avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 577 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... verificare concediu medical
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

verificare concediu medical

In ultima perioada, din ce in ce mai multi salariati se afla in concediu medical; intamplator, pentru o mare parte dintre acestia sunt pregatite documente de concediere (disciplinara sau reorganizare)

Poate angajatorul sa verifice veridicitatea certificatului medical? Poate obliga salariatul, prin Regulamentul intern, sa se prezinte la cabinetul medical al societatii pentru o confirmare a diagnosticului?
Cel mai recent răspuns: dboariu , utilizator 20:47, 28 Decembrie 2009
Buna seara,
angajatorul are obligatia de a avea un medic de medicina muncii. Acest medic va trebui sa verifice si sa aprobe concediile medicale.
Angajatorul nu prea are cum sa verifice veridicitatea CM-urilor, asta insemnand sa fie pus la indoiala profesionalismul doctorilor.
Desi, orice este posibil, daca d.voastra credeti ca a-ti avea castig de cauza, puteti incepe impreuna cu medicul de medicina muncii "razboiul" cu doctorii.
1. Din OUG 158/2005:
Art. 47. - Constituie contravenţii următoarele fapte săvârşite prin încălcarea obligaţiilor prevăzute la art. 36 alin. (3):
a) refuzul nejustificat de plată a indemnizaţiilor;
b) calculul şi plata eronată a indemnizaţiilor;
c) eliberarea certificatelor de concedii medicale cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare.
Art. 48. - Contravenţiile prevăzute la art. 47 se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei (RON) la 2.500 lei (RON).
Art. 49. - Constatarea contravenţiilor prevăzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzătoare se fac de către organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurări de sănătate.

2. Din Normele de aplicare a OUG 158/2005:
Art. 88. - În înţelesul prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, constituie refuzuri justificate la plata indemnizaţiilor următoarele situaţii:
a) nu se face dovada calităţii de asigurat pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate;
b) neîndeplinirea stagiului complet de cotizare, cu excepţiile prevăzute de lege;
c) necompletarea tuturor rubricilor din certificatul de concediu medical de către medicul care a eliberat/vizat respectivul certificat;
d) neprezentarea certificatului de concediu medical în termenele prevăzute de lege;
e) acordarea retroactivă a certificatelor de concediu medical în afara situaţiilor prevăzute de lege;
f) certificate de concediu medical ce depăşesc duratele maxime prevăzute de prezentele norme;
g) amânarea plăţii ca urmare a sesizării comisiilor care efectuează controlul, de către angajatorul care constată eliberări nejustificate de certificate de concedii medicale;
h) alte situaţii similare temeinic fundamentate.
Facti o sesizare la casa de sanatate intrucat dvs. nu aveti competenta de a stabili incapacitatea temporara de munca.
Angajatorul are angajat un medic in cadrul cabinetului medical, avand in acelasi timp si contract cu o clinica privata pentru servicii medicale

Astfel, ne gandeam sa introducem in Regulamentul intern obligatia ca toti salariatii ce aduc un certificat medical pentru incapacitate temporara de munca, sa se prezinte la medicul indicat de angajator pentru o dubla verificare
ramona.bosinceanu a scris:

Buna seara,
angajatorul are obligatia de a avea un medic de medicina muncii. Acest medic va trebui sa verifice si sa aprobe concediile medicale.
.... puteti incepe impreuna cu medicul de medicina muncii "razboiul" cu doctorii.

va rog din suflet nu-i mai invatati asemenea lucruri pe angajatorul. Legea 418/2004 interzice expres angajatorului sa-i ceara asa ceva medicului de medicina muncii. Nici un alt medic nu are voie sa conteste un document eliberat de alt medic (e ilegal, imoral si ne-deontologic).
Daca sunt dubii in privinta certificatelor respective, poate fi sesizata Casa de Asigurari (eventual si Colegiul Medicilor - dar nu sunt sigur ca in prezent se mai inplica in asa ceva) si va fi numita o comisie care va verifica concediile medicale. Daca se va constata ca au fost eliberate fara ca individul sa fie bolnav, medicul risca inclusiv sa-si piarda dreptul de libera practica.
Va doresc succes!
Precizez ca nu sunt de acord cu cei care elibereaza concedii medicale pe ochi frumosi, dar ca medic de medicina muncii va spun clar ca medicul MM nu poate sa faca nimic.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata concediu medical pdmg pdmg Buna ziua. Am si eu o intrebare :cum se plateste concediul medical? daca angajatorul este obligat sa mi plateasca banii daca acestia nu i au venit de la ... (vezi toată discuția)
Concediul medical, refuz plata ancamariarosca ancamariarosca motive pentru care nu s-ar putea plati un concediu medical ..mi-ati putea mentiona ? am avut 5 zile concediu..si managerul fabricii refuza sa mi-l ia in ... (vezi toată discuția)
Concediu medical madalina_91 madalina_91 Buna ziua! Am o problema pe care nu stiu cum sa o rezolv si sper ca ma puteti ajuta. Pana in urma cu 3 saptamani am lucrat timp de 2 ani la o ... (vezi toată discuția)