avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 567 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună ziua! Recent,din cauza pandemiei,am decis să ne ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună ziua! Recent,din cauza pandemiei,am decis să ne mutăm ...

Bună ziua!
Recent,din cauza pandemiei,am decis să ne mutăm într-o locuință mai mare și am cumparat un imobil cu credit ipotecar.
În contractul de vanzare-cumparare, notarul a
strecurat un paragraf ,pe care nu l-am văzut în momentul.semnarii contractului de vanzare-cumparare.Acel paragraf spune ca "apartamentul este achiziționat ca bun comun al soților in conf art 339 COD Civil iar aceasta locuință NU va avea destinație de locuintă familială in acceptiunea art 321 COD Civil și NU va fi locuință familială. "
Întrucât motivul achiziționării acestui apartament a fost tocmai ideea de a avea o locuință familială, sunt mai mult decât bulversată de situație. Cum se poate remedia problema??Mulțumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: darra7 , utilizator 07:02, 9 Decembrie 2020
Nu are legatura cu ce credeti dvs.
Puteti domicilia fara probleme in imobilul respectiv.
Notiunea de "locuinta a familiei" in sens juridic se refera la „locuinţa comună a soţilor sau, în lipsă, locuinţa soţului la care se află copiii”.
Noul Cod civil permite, prin art. 321 alin. (2), oricăruia dintre soţi să ceară notarea în cartea funciară a unui imobil ca locuinţă a familiei, chiar dacă nu el este proprietarul imobilului. Această notare conferă în mod imperativ locuinţei respective un regim juridic special. Astfel, potrivit art. 322 alin. (1), „Fără consimţământul scris al celuilalt soţ, niciunul dintre soţi, chiar dacă este proprietar exclusiv, nu poate dispune de drepturile asupra locuinţei familiei şi nici nu poate încheia acte prin care ar fi afectată folosinţa acesteia”. De asemenea, un soţ nu poate deplasa din locuinţă bunurile ce mobilează sau decorează locuinţa familiei şi nu poate dispune de acestea fără consimţământul scris al celuilalt soţ [art. 322 alin. (2)].

Notarea unui imobil la Cartea Funciara ca locuinta a familiei este o forma de protectie a sotului neproprietar.
De exemplu, daca un imobil este bunul propriu al sotiei, dobandit prin mostenire, iar sotul solicita notarea la Cartea Funciara ca locuinta a familiei, imobilul respectiv nu va putea fi instrainat de sotie fara acordul sotului, chiar daca sotia este unic proprietar.
Nerespectarea acestor dispoziţii atrage sancţiunea nulităţii relative, potrivit cu art. 322 alin. (4), care dispune că „Soţul care nu şi-a dat consimţământul la încheierea actului poate cere anularea lui în termen de un an de la data la care a luat cunoştinţă despre acesta, dar nu mai târziu de un an de la data încetării regimului matrimonial”.
In cazul dvs s-a facut aceasta mentiune, pentru ca imobilul oricum este comun, fiind dobandit in timpul casatoriei.


Eu mă gândeam că sunt interesele băncii creditoare la mijloc,pentru a-și asigura o eventuală executare silită mai facilă, nu la soț, pentru că, oricum,suntem co-proprietari,nu se pune problema de bun propriu al unuia dintre soți.Oricum, reprezentantul băncii creditoare a fost prezent la notariat la semnarea actelor...

Ultima modificare: Vineri, 4 Decembrie 2020
gi-jane2, moderator
Nu va prejudiciaza cu nimic...
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
dar nici nu ajuta... nu vad ce cauta acolo acel paragraf, o fi ajuns accidental acolo, ramas din vreun precedent contract,
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
o fi ajuns accidental acolo, ramas din vreun precedent contract

Și eu cred că asta e explicația, nu că ar fi strecurat notarul intenționat un paragraf. Cine a tehnoredactat contractul (angajat) nu a eliminat, din neatenție, un contract mai personalizat, notarul n-a citit tot iar părțile zic Daaa la întrebarea dacă au citit. Cam așa cred că a fost.

Uite-așa aflăm, o dată în plus, cât de bine e să citim de semnăm :) Sau mă rog, așa ar fi bine: să învățăm din greșelile altora.

Alte discuții în legătură

Se poate ca un bun dobandit in timpul casatoriei sa fie bun propriu? AlinaMoldovan AlinaMoldovan as dori sa va intreb daca o locuinta cumparata prin credit ipotecar este considerata \"locuinta proprietate personala\" atita timp cit ea este inca in ... (vezi toată discuția)
Intabulare drept de proprietate bun comun sandina29 sandina29 Buna ziua! Am incheiat dupa 1 octombrie un contract de vanzare cumparare imobil autentificat notarial. Eu cu sotul suntem cumparatorii. Notarul s-a exprimat ... (vezi toată discuția)
Contract vânzare cumpărare apartament. vreau sa cumpăr un apartament iar in contractul de v/c notarul ... olij olij Vreau sa cumpăr un apartament iar in contractul de v/c notarul a trecut - fără sa ma întrebe si fără sa mi atragă atenția asupra acestui aspect - o ... (vezi toată discuția)