avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 473 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Procedura de divort si valoarea pensiei alimentare
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Procedura de divort si valoarea pensiei alimentare

Buna ziua,

Sunt casatorita de 1 an si 6 luni. In urma acestui mariaj a rezultat un copil care acum are 8 luni. De aprox. doua luni de zile, din pricina unor neintelegeri, sotul meu si cu mine ne-am separat in fapt. eu am plecat impreuna cu cel mic , sa locuiesc la parintii mei, iar el a ramas in casa in care am locuit impreuna. in urma acestei separari am decis sa divortam. As dori sa stiu care este durata unui proces de divort in cazul in care exista copii minori si cum se stabileste valoarea pensiei alimentare? Ma poate ajuta cineva cu raspuns la aceste doua intrebari?:-/
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 17:48, 14 Ianuarie 2010
Puteti sa treceti in cererea de divort ca v-ati inteles cu privire la toate aspectele- inclusiv partajarea bunurilor comune. Pensia alimentara se stabileste la nivelul salariului minim pe economie si o sa dureze un pic mai mult fata de cel fara copii si prin acordul partilor deoarece va trebui efectuata o ancheta sociala la fiecare pentru a se vedea condiile de crestere ale copilului. Alternativa cea mai buna pentru a scuti timp si bani este in acest caz medierea- alegeti impreuna un mediator si semnati un acord pe care il autentificati la notar - ar fi cel mai bine sa incercati asa.
In ceea ce priveste durata procesului, conteaza daca ambele parti doresc divortul, adica daca sunt de acord cu divoertul. In acest caz, in 2 termene se termina dosarul.
In ceea ce priveste cuantumul pensiei de intretinere aceasta se stabileste in functie de veniturile cu caracter permanent ale tatalui, putand ajunge pana la 25% din aceste venituri. Daca tatal nu are venit, pensia de intretinere se stabileste in raport de salariul minim pe economie (tot maxim 25% ).
Va multumesc ptr raspunsuri si sugestii!
Formulati actiune de divort impotriva sotului,in care solicitati desfacerea casatoriei,revenirea la numele avut anterior/pastrtarea numelui dobandit in timpul casatoriei,cu acordul sotului,incredintarea minorului spre crestere si educare si obligarea papartului la plata unei pensii de intretinere pentru minor.
Daca sotul se prezinta in instanta si este de acord cu admiterea actiunii,eventual din culpa comuna,cu incredintarea minorulrui si cu obligarea sa la plata unei pensii de intretinere de pana la 1/4 din veniturile realizate si nu mai solicita probe,s-ar putea sa dureze maximum 60 de zile pana la efectuarea anchetei sociale cu privire la conditiile de crestere si educare oferite minorului de catre dvs,perioada in care veti audia si martorul/martorii incuviintatti de instanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort de comun acord cu 1copil minor deucu consulting deucu consulting cei doi vor sa divorteze de comun acord ,copilul sa ramana la mama iar datorita faptului ca tatalnu are venit,nu este incadrat inmunca-lucreaza la negru-nustim ... (vezi toată discuția)
Divort Truse Pastorel Truse Pastorel sunt separat de sotie de aproape 3 ani, si am un baietel de 9 ani care in tot acest timp a stat la mine. ma intere seaza daca dupa atata timp se poate sa am ... (vezi toată discuția)
Divort scurt helena76 helena76 Buna ziua, Intr-un proces de divort cu copil minor in varsta de 13 ani, in care parintii au convenit de comun acord sa se introduca actiunea, iar tatal ... (vezi toată discuția)