avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 959 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de intretinere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de intretinere

Avem urmatoarea speta: Sunt 9 frati. Mama acestora, casatorita fiind, a dispus de un bun propriu (mostenire de familie) de un teren in favoarea doar a 4 dintre copiii ei, prin contracte de v-c si de intretinere. Ceilalti 5 au fost lasati pe dinafara. Nu exista nici o modalitate de dezmostenire pt. cei 5. Cei 4 au primit cote diferite din teren.
Intrebare: Cei 5 frati pot sa atace acele contracte de v-c, respectiv intretinere, in instanta, pt. motivul ca au fost nedreptatiti in dreptul lor? Daca se poate face acest lucru, cand se poate face? Pot fi atacate oricand, sau doar la decesul parintilor?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: barbup , utilizator 15:15, 29 Decembrie 2009
Copiii nu au niciun drept de natura succesorala inainte de decesul mamei. Bunul respectiv (daca nu ar fi fost instrainat) ar fi intrat in masa succesorala la decesul mamei. Abia atunci s-ar fi nascut drepturile succesorilor (toti cei 9 copii). Pana la deces, mama putea dispune oricum dorea de terenul in cauza, fiind bunul sau propriu.
Asadar, dupa parerea mea, cei 5 copii nu au nicio sansa in situatia in care ar ataca contractele incheiate cu motivatia ca "au fost nedreptatiti in dreptul lor" asa cum spuneti.
Poate gasiti o alta motivatie.....
Mama poate dispune liber de bunurile sale....nu trebuie sa dea socoteala nimanui, mai ales copiilor.
Nu prea au ce sa faca fratii care nu au primit nimic. In speta nu au motive sa atace contractele incheiate si sa solicite rezilierea acestora.
Momentan nu pot sa fie atacate aceste contracte, iar la deces se poate ataca contractele de vanzare cumparare doar daca se demonstreaza ca de fapt este o donatie mascata.
Subscriu opiniei exprimate de @2007_rozi.In caz ca bunurile ce constituie obiectul actului de vanzare cumparare exced rezerva succesorala , in termen de 3 ani de la deces , mostenitorii rezervatari justifica un interes in vederea desfiintarii acestui contract , in temeiul unei donatii deghizate.
Cum si cu ce inscrisuri se poate convinge o instanta ca un astfel de contract v-c este o donatie deghizata? pret neserios?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament sau donatie labuta labuta Ce act trebuie sa faca mama mea pentru partea care vrea sa mi-o dea mie dar sa nu am drept decat eu tinand cont ca sotul meu are copii din alta casnicie cu ... (vezi toată discuția)
Act vanzare cumparare la un apartament luat cu 5 % tva remuss25 remuss25 buna ziua, acum 3 ani am cumparat un apartament pe numele lui mama cu tva 5 % de la dezvoltator si as dori ca acum sa il trec pe numele meu , acum cand fac ... (vezi toată discuția)
Act vinzare cumparare catre unul din cei trei copii viorelsavu viorelsavu avem trei copiii,si vrem sa gasim o posibilitate prin care sa lasam mostenire imobilul in care locuim,proprietate personala doar unui singur copil fara ... (vezi toată discuția)