Bună ziua
În cazul unui salariat aflat în perioadă de probă 90 de zile, acesta fiind angajat din 30 Septembrie.
Salariatul a suferit o fractură la mâna stângă şi a fost nevoit să-şi ia concediu medical, primul cu cod 06(urgenţă medico-chirurgicală) din data de 07-11 Noiembrie,urmând ca medicii să-i prelungească acest concediu medical timp de o lună 11 Noiembrie-11 Decembrie cu cod 02(boală obișnuită) împărțit în două trioade: 11-30 Noiembrie, 30-11 Decembrie
Zilele e plată a salariilor este 30 a lunii avans, şi 15 a lunii salariul.
Acesta a fost plătit cu întârziere de 5 zile în data de 15 noiembrie,incluzând cele 5 zile de concediu medical, iar în prezent nu a fost plătit deşi în data de 30 era ziua de avans, angajatorul susține că el nu-i plătește nimic ci casa de asigurări îi va plăti, și în prezent refuză să-i achite avansul cuvenit.
Salariatul a trimis pe watsapp şefului său direct copii ale concediilor medicale în data de 11 Noiembrie, iar în data de 03 Decembrie a predat şi concediile medicale în original însoțite de adeverenţa eliberată de casa de pensii în care apar stagiile de cotizare, șefului direct care este şi administratorul firmei, îndeplinind stagiul minim de cotizare de 6 luni din 12 anterioare acordării concediului medical.
Salariatul a decis să înceteze raporturile de muncă cu angajatorul printr-o notificare scrisă trimisă şefului direct pe watsapp(începând cu data de 12 Decembrie 2020 raporturile de muncă încetează).
În această situaţie salariatul este îndreptățit să primească despăgubiri pentru întârzierea plăţii drepturilor salariale?
În practică angajatorul era obligat să plătească salariatului un avans din salar care să conţină plata perioadei 11-30 al concediului medical sau angajatorul este obligat să-i plătească salariatului concediul medical în data lichidării, adică în data de 15 Decembrie?
În cazul în care raporturile de muncă încetează în data de 12 decembrie această dată poate fi considerată zi de lichidare sau lichidarea se menține în data de 15 Decembrie?
În cazul în care salariatul beneficiază de despăgubiri cum trebuie să procedeze?
În cazul de față angajatorul poate fi acuzat de refuz nejustificat de plată a concediului medical? sau angajatul îl poate acuza de această faptă doar dacă refuză să-i plătească concediul medical după lichidare?
1. Legea prevede ca salariul se plateste la data stabilita in contractul individual de munca, in contractul colectiv de munca aplicabil sau in regulamentul intern, dupa caz.
Legea nu face distinctie in ceea ce priveste plata salariului in cazul incetarii raportului de munca...prin urmare, angajatorul este indreptatit sa va plateasca drepturile salariale aferente pana la data incetarii c.i.m. la data stabilita in c.i.m. pentru plata salariului.
2. Intarzierea nejustificata a platii salariului sau neplata acestuia poate determina obligarea angajatorului la plata de daune-interese pentru repararea prejudiciului produs salariatului.
3. Refuzul justificat la plata concediului medical este incident doar in anumite situatii.
Mulțumesc de răspuns
În cazul meu, angajatorul poate aprecia ca fiind data lichidării 15 Decembrie ținând cont că plata salariului se face în 30 a lunii avans şi în 15 a lunii următoare salariul?
De asemenea există un cadru legal în care precizează exact cum că angajatorul este obligat să-i plătească angajatului concediul medical urmând ca acesta să-şi recupereze banii de la FNURAS sau CASS?
În cazul în care la data limită nu-mi intră banii în cont atunci pot considera refuz nejustificat de plată a concediului medical şi să-l denunţ CASS-ului pe angajator?
Lichidare salariu
diana45
Am contract de angajare incepand cu data de pe 2 noiembrie. Salariul se da in doua parti pe data de 15 si pe 30 decalat cu doua saptamani. Adica urmeaza sa ... (vezi toată discuția)