avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Tergiversare ordonanță de plată
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Tergiversare ordonanță de plată

Situație:
SRL 1 a livrat marfă în urmă cu 4 ani SRL-ului 2, pe facturi. La începutul acestui an, SRL 2 refuză să plătească cv. mărfurilor livrate în urmă cu 4 ani și nu mai răspunde la telefon/e-mail.
SRL 1 face demersuri legale și i se admite o ordonanță de plată a sumei scadente de către SRL 2, în termen de 20 de zile de la comunicare.
În acest interval, SRL 2 face o acțiune în instanță, cu titlul/scopul „anulare somaţie de plată”.
Întrebare:
Are vreo șansă SRL 2 să se sustragă prin această acțiune de la plata sumei datorate debitorului (SRL 1)?
Mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: arcturus_one , utilizator 21:14, 9 Decembrie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cum adică anulare somație de plată? Adică a făcut cerere în anulare a ordonanței de plată sau altă procedură?

arcturus_one a scris:

Situație:
SRL 1 a livrat marfă în urmă cu 4 ani SRL-ului 2, pe facturi. La începutul acestui an, SRL 2 refuză să plătească cv. mărfurilor livrate în urmă cu 4 ani și nu mai răspunde la telefon/e-mail.
SRL 1 face demersuri legale și i se admite o ordonanță de plată a sumei scadente de către SRL 2, în termen de 20 de zile de la comunicare.
În acest interval, SRL 2 face o acțiune în instanță, cu titlul/scopul „anulare somaţie de plată”.
Întrebare:
Are vreo șansă SRL 2 să se sustragă prin această acțiune de la plata sumei datorate debitorului (SRL 1)?
Mulțumesc.

ordonanta de plata este executorie, puteti sa o puneti in executare silita chiar daca debitorul a formulat cerere in anulare, dar sfatul este sa asteptati judecarea cererii in anulare, ca sa nu va riscati in eventualitatea in care este admisa. Cat priveste sansele ca cererea in anulare sa fie admisa, este greu de dat un raspuns nestiind cum a fost motivata de catre debitor. In cazul in care cererea in anulare va fi respinsa, iar debitorul nu va dori sa faca plata in mod voluntar a sumelor stabilite prin ordonanta de plata, aveti posibilitatea sa il executati silit.
Hotărârea judecătorească afirmă că
„Se admite acțiunea formulată de creditor (SRL 1) (...) și obligă pe debitor (SRL 2) la plata debitului (...) până la achitarea integrală a debitului, în termen de 20 de zile de la data comunicării prezentei ordonanțe. (Cu drept de cerere în anulare în termen de 10 zile de la comunicare)”
Pe portal.just.ro, obiectul acțiunii recente a SRL 2 este „anulare somaţie de plată” (se pare că juristul SRL 2 a înțeles „somație de plată” în loc de „ordonanță de plată”).
Ultima modificare: Miercuri, 9 Decembrie 2020
arcturus_one, utilizator
Deci probabil a făcut cerere în anulare și instanța a înregistrat alt dosar, iar grefiera a scris la obiect anulare somație de plată. Asta nu-i era clar.
A zis și altcineva mai sus, puteți pune în executare hotărârea, dar mai bine așteptați si vedeți care va fi soluție în faza cererii în anulare.
Șansele lor de câștig nu le pot evalua decât cu actele în față. În orice caz, faceti întâmpinare, nu lăsați lucrurile la voia întâmplării.

arcturus_one a scris:

Hotărârea judecătorească afirmă că
„Se admite acțiunea formulată de creditor (SRL 1) (...) și obligă pe debitor (SRL 2) la plata debitului (...) până la achitarea integrală a debitului, în termen de 20 de zile de la data comunicării prezentei ordonanțe. (Cu drept de cerere în anulare în termen de 10 zile de la comunicare)”
Pe portal.just.ro, obiectul acțiunii recente a SRL 2 este „anulare somaţie de plată” (se pare că juristul SRL 2 a înțeles „somație de plată” în loc de „ordonanță de plată”).

Motivarea a fost făcută cu înscrisuri (facturile restante).
Speța s-a judecat pe 21 iulie 2020, dar înștiințarea a plecat prin poștă pe 20 nov 2020 și a ajuns la SRL 1 abia pe 24 nov 2020 (pe plic, 24 nov e data ghișeului din București; SRL 1 are sediul în provincie, deci e posibil să mai trebuiască adăugate 1-2 zile la 24 nov) - SRL 2 putea face acțiunea respectivă în termen de 10 zile de la comunicare, și a făcut-o pe 7 dec 2020 - nu știu dacă s-a încadrat în cele 10 zile de la comunicare (presupun doar că decizia a fost comunicată simultan ambelor SRL-uri).
Ultima modificare: Miercuri, 9 Decembrie 2020
arcturus_one, utilizator

Alte discuții în legătură

Somatie de plata - probleme ! stelutaalistar stelutaalistar As aprecia cateva opinii in ceea ce priveste urmatorul aspect : mi s-a admis cererea avand ca obiect SOMATIE DE PLATA pentru o creanta certa , lichida ... (vezi toată discuția)
Citatie glia glia sfatuitima va rog am fost citata in judecata pt.somatie de platarespectiv 3 facturi neplatite[2006,2008,2009].Cele din 2009-am dovada platii,dar la celelalte ... (vezi toată discuția)
Obligat la plata conf art 1013-1024 amales amales buna ziua ,am fost sef depozit la o societate privata ,patronul a murit iar eu am preluat depozitul am infiintat un srl si am achizitionat marfa de la ... (vezi toată discuția)