avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 404 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Buna ziua tuturor. Suspendare permis, veche de 5 ani ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Buna ziua tuturor. Suspendare permis, veche de 5 ani pe 60 de zile. Am primit ieri prin posta o dispozitie de ...

Buna ziua tuturor.
Am primit ieri prin posta o dispozitie de la serviciul rutier cu o majorare a suspendarii dreptului de a conduce cu 30 de zile, deoarece in urma cu 5 ani !!! am savarsit o abatere contestata si respinsa definitiv in urma cu 4 ani si cateva luni.
Mai scrie ca sunt obligat sa ma prezint la serviciul rutier pentru a preda permisul de conducere.
Dispozitia nu este semnata, nici stampilata, nici nu are plic, am primit-o doar asa... Are vreun caracter legal, este valabila?

Intr-adevar in urma cu 5 ani am fortat un semafor, si nu am predat permisul la politie, insa nu am condus timp de 30 de zile, cat era stipulat in PRIMA suspendare. Acum de ce se adauga si prima suspendare, si inca 30 de zile in plus? Pentru ca nu am predat atunci permisul la politie? Fapta oricum, nu se prescrie dupa 2 ani?
Din cate stiu eu, nu este obligatoriu sa predai permisul politiei, mai mult, cred ca mi-l luau pe loc in 2015 daca aveau dovezi, insa nu mi l-au luat. Nu au putut demonstra atunci ca am trecut pe rosu, cum se specifica in procesul verbal.
Suspendarea imi expira intr-o luna. Are sens sa mai fac ceva? Politia unde s-a intamplat e in alt judet decat unde locuiesc eu. Ce e de facut?
Sunt navetist, va dati seama ca am nevoie de permis si nu ma joc cu asa ceva.
Intrebarea este, sunt obligat sa predau acum permisul, sau dupa 5 ani ma trezesc iar ca imi vine suspendare pe 90 de zile? Ceva nu miroase a bine aici, este vorba de 5 ani de zile totusi! Dar macar luna corespunde, decembrie...
Daca mai aveti nevoie de detalii, va rog scrieti.
Multumesc.
Intrebarea este, sa ma duc sa predau permisul in judetul unde s-a intamplat, daca nu il predau si stau pe tusa o luna, fara se conduc, se considera valabila respectiv se inchid actiunile ?
As fi dispus sa stau pe tusa o luna, dar nu doar asa de dragul unor "militieni" care au ciuda pe cei din alte judete.
Ultima modificare: Joi, 10 Decembrie 2020
AndersonLeo, utilizator
Cel mai recent răspuns: Mihnea Dorian , utilizator 23:41, 10 Decembrie 2020
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
E valabilă cererea, prescrierea e valabilă după 5 ani, începând cu 1 ianuarie a anului următor. Nu are nimeni nimic cu dvs. asa e legea. Ați pierdut un proces, trebuia predat permisul, in termen de 15 zile de la expirarea termenului de apel, altfel se majorează suspendarea cu 30 de zile.

In momentul de fata, dacă veți fi oprit la un control rutier, veți fi considerat conducând fără permis, caz penal.
latka, utilizator
Multumesc latka.
Tocmai am gasit astazi in posta un plic semnat si stampilat, cum ca incepand de la sfarsitul lunii noiembrie am dreptul de conducere suspendat pe 60 de zile.

Imi aduc abia acum aminte ce si cum s-a intamplat de fapt, dupa ce m-am consultat cu sotia. Au trecut totusi 5 ani de atunci...
Am gasit niste acte mai vechi, deci mi s-a retinut pe loc permisul de conducere, chiar atunci. Am facut contestatie la judecatorie, si cu copii dupa actele depuse m-am dus la politie si am recuperat permisul, fiind in preajma sarbatorilor. Ce s-a intamplat mai departe nu stiu, nu am mai gasit nici un alt act.

Ar trebui sa ma interesez la judecatorie ce rezultat am avut, dar presupun ca este acelasi cu ce scrie pe foaia nesemnata si nestampilata, adica a fost respinsa definitiv in septembrie 2016.

Deci daca fapta se prescrie dupa 5 ani, din ce data se calculeaza acestia, de la tata savarsirii faptei, sau de la data solutionarii contestatiei care este septembrie 2016?

Si acum sunt obligat sa merg sa predau permisul in alt judet, sau nu?

Cred ca am gasit raspuns la intrebare aici ([ link extern ] )
Nu trebuie sa merg in celalalt judet sa predau permisul, ci oricum se calculeaza de cand este scris in dispozitia primita.
Atunci mai bine stau pe tusa inca o luna, si am terminat circul.
AndersonLeo, utilizator
Am mai cautat pe net si am aflat ca cei 5 ani de prescriere ar fi in ianuarie 2022.
Ce nu mi-e clar este daca este obligatoriu ca permisul sa ajunga la sectia de politie, sau nu.
Ce se intampla daca trec aceste 60 de zile si permisul nu ajunge la politie?
Se considera ca au trecut cele 60 de zile daca permisul nu ajunge la politie?
Am inteles ca trebuie sa ma duc totusi, dupa expirarea celor 60 de zile pentru ca sa opereze in baza de date cum ca permisul nu mai este suspendat.
Sper ca am inteles bine, rog pe cineva sa clarifice daca nu am scris ceva bine,
Multumesc.
AndersonLeo, utilizator
Ce temei legal au invocat cei de la politie pentru a aplica suspendarea asa tarziu ?

Art. 118
(4) Suspendarea exercitării dreptului de a conduce se reia în ziua următoare celei în care a fost predat permisul de conducere, dar nu mai târziu de 30 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești prin care instanța a respins plângerea împotriva procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției. Sancțiunea contravențională complementară constând în suspendarea dreptului de a conduce își produce efectele fără îndeplinirea vreunei alte formalități.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Permis suspendat - pierdut plangere, obligatie de predare Mariasa Mariasa Buna ziua!! In 2011 septembrie am avut permis suspendat pentru 30 zile!! In februarie 2012 a fost respinsa cererea mea de anulare a permisului. Nu am fost ... (vezi toată discuția)
Anulare contestație pv afișată pe site. când se predă permisul? Ashu Ashu Buna ziua, In luna Iunie mi s-a suspendat permisul pentru o luna de zile. Am depus contestatie si astazi pe site s-a afisat urmatorul raspuns: \"Anuleaza ... (vezi toată discuția)
Am pierdut plângerea. ce se întâmplã dacã nu predau permisul ºi nu circul deloc cu autoturismul? ContSters147225 ContSters147225 am primit o amenda cu retinerea permisului de conducere pe 30 de zile. am facut contestatie si s-a respins - am primit comunicarea si nu doresc sa fac recurs. ... (vezi toată discuția)