Salut, as avea si eu o intrebare.A fost garda la noi si ne-a amendat ca pe factura nu am trecut nr.contractului sau comenzii.Pot sa invoc, la plangerea la contraventie, faptul ca noi nu am incheiat contract, nu avem nici o comanda, deoarece exista doar un contract verbal intre noi.Mentionez ca la contractele comerciale nu este obligatorie forma scrisa (art.46 C.com).Precizez ca potrivit art.3, alin.4 din OMFP aveam obligatia sa trecem pe factura nr.comanda sau contract.
mijloacele de proba se pot administra si conform Codului comercial si Codului civil.
Ideea are largi repercusiuni in favoarea comerciantului, cata vreme alternativa ar oferi-o sistemul probator consacrat, in materie comerciala, de art. 46 din Codul comercial - cod caruia, cu preponderenta fata de Codul civil, i se supun subiectii supusi controlului efectuat de organele financiare. Codul comercial, suplinit de Codul civil, este o baza legala in favoarea comerciantului, dar de care putini se folosesc.
-Obligatiunile comerciale si liberatiunile se probeaza:
- cu acte autentice;
- cu acte sub semnatura privata;
- cu facturi acceptate;
- prin corespondenta;
- prin telegrame;
- cu registrele partilor;
- cu martori, de cate ori autoritatea judecatoreasca ar crede ca trebuie sa admita proba testimoniala si aceasta chiar in cazurile prevazute de art. 1191 din Codul civil;
- in fine, prin orice alte mijloace de proba admise de legea civila".
Aceeasi idee transpare din Codul de procedura fiscala, in care se arata limpede ca "probele administrate vor fi coroborate si apreciate tinandu-se seama de forta lor doveditoare recunoscuta de lege" (art. 49, alin. 2 din Codul de procedura fiscala).
Semnatura -factura
melcsy
exista un contract de antrepriza semnat de 2 beneficiari, care defapt sunt sot si sotie.
factura insa este semnata numai de catre una dintre ei....exista ... (vezi toată discuția)
Proces comercial
EHash
Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu o informatie. In cazul unui proces comercial privind neridicarea si neachitarea unei marfi livrata conform contractului, eu ... (vezi toată discuția)