avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 606 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua! Sunt căsătorit ,și am doi copii. De ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua! Sunt căsătorit ,și am doi copii. De asemenea, soția ...

Buna ziua! Sunt căsătorit ,și am doi copii. De asemenea, soția este in viața. Avem dobândite, împreuna cu soția mea, mai multe proprietăți ,pe toate suntem amândoi proprietari, fiecare in proporție de 50/50 la suta fiecare. Întrebarea mea este următoarea: poate sotul sau soția, in general, încheia , in ascuns, acte prin care poate înstrăina partea sa de 50 la suta din proprietăți, după moartea sa, altor persoane decât soțului supraviețuitor și copiilor? Sunt valabile aceste documente , donații sau testamente, sau ce ar putea fi? Acestea pot înlătura de la moștenire sotul supraviețuitor sau copiii in viața? Speram ca nu! In niciun caz! Ma refer aici la posibili adepți, părinții in viața sau frați și surori ai soțului defunct sau alte persoane. Va rog sa ma lămuriti! Și cum ma pot păzi de așa ceva?
Ați spus că aveți doi copii. Copii vor moșteni toată averea după plecarea dumneavoastră.
Rugați-vă la Dumnezeu să fie copii sănătoși, că ei sunt moștenitori rezervatari, și nu-i poate înlătura nimeni de la moștenire.

Dacă chiar vrea să lase și un TESTAMENT universal către cineva sau către mai mulți, dumneavoastră nu-l puteți anula, nu aveți nici un drept legal să cereți în instanță anularea testamentului.
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Decembrie 2020
Dapix, utilizator
Ce înseamnă in răspunsul dumneavoastră ca “ Întinderea drepturilor lăsate prim testament vor depinde de ordinea deceselor dintre Dvs.” ? Acest testament îl pot eu ataca? Cei cărora sunt specificați in testament vor putea mosteni acea parte? Sau ii pot câștiga? Deoarece eu nu am încheiat asemenea testamente in lipsa soțului . Va mulțumesc !
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Adică dacă decedați dvs primul/a (ca nu am înțeles daca sunteti bărbat sau femeie), soția va moșteni 1/4 din jumătatea dvs + jumătatea ei de drept din bunurile comune. Asta înseamnă o cotă de 5/8, pe care o poate lăsa mai departe prin testament.
Dacă decedeaza soția prima, nu poate lăsa prin testament decât jumătate din bunurile comune.
Soțul supraviețuitor și copiii sunt moștenitori rezervatari, calitate in care pot solicita reductiunea testamentului.
Testamentul va rămâne valabil (deci beneficiarul tot va moșteni ceva), doar ca se va reduce.
Cu știrea, fără știrea, orice cetățean are dreptul legal să lase un testament cand și cui dorește, fără acordul nimănui.
Însă nu inteleg de ce ar trebui să vă trăiți căsnicia si sa va consumati energia cu această "sabie a lui Damocles" deasupra capului, ca sotia ar putea sa faca vreun act fără știrea dvs.
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Decembrie 2020
raluk0207, utilizator
Va mulțumesc frumos pentru răspuns!
Ce înseamnă “ Dacă decedează soția prima, nu poate lasa prim testament decât jumătate din bunurile comune.” ? Sotul are mai mukte drepturi decât soția asupra averilor comune? Sau cota este de 50 la suta pt fiecare ?

Alte discuții în legătură

Testament al unuia din soti dav2013 dav2013 Intr-o familie fara copii, unul din soti doreste sa faca un testament in favoarea unui nepot pentru ca acesta sa asigure ingrijire si inmormantare etc. ... (vezi toată discuția)
Testament: cum pot proceda astfel încât soției mele să-i revină cât mai mult din averea mea, după decesul meu, fără să fie proprietară din timpul vieții mele? Maki4 Maki4 Cum pot proceda a.i. cat mai mult din averea mea sa revina sotiei dupa moartea mea, dar in acelasi timp sotia sa nu fie proprietara in timpul vietii ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. o întrebare pentru ăști ce este de făcut pe viitor.asfel.... ... Andraandra1 Andraandra1 Buna ziua. O întrebare pentru ăști ce este de făcut pe viitor.Asfel.... sunt doua apartamente succesiune a fost făcută altlel 1 frate 40%, al doilea 40%, ... (vezi toată discuția)