avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 648 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua! Sunt căsătorit ,și am doi copii. De ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua! Sunt căsătorit ,și am doi copii. De asemenea, soția ...

Buna ziua! Sunt căsătorit ,și am doi copii. De asemenea, soția este in viața. Avem dobândite, împreuna cu soția mea, mai multe proprietăți ,pe toate suntem amândoi proprietari, fiecare in proporție de 50/50 la suta fiecare. Întrebarea mea este următoarea: poate sotul sau soția, in general, încheia , in ascuns, acte prin care poate înstrăina partea sa de 50 la suta din proprietăți, după moartea sa, altor persoane decât soțului supraviețuitor și copiilor? Sunt valabile aceste documente , donații sau testamente, sau ce ar putea fi? Acestea pot înlătura de la moștenire sotul supraviețuitor sau copiii in viața? Speram ca nu! In niciun caz! Ma refer aici la posibili adepți, părinții in viața sau frați și surori ai soțului defunct sau alte persoane. Va rog sa ma lămuriti! Și cum ma pot păzi de așa ceva?
Buna ziua! Doresc sa știu cum pot și dacă pot verifica, legal, dacă sotul /soția a încheiat pe ascuns de mine, acte de înstrăinare a pârtii sale din averile noastre comune? Pentru o anumită proprietate, de exemplu? Cum pot verifica dacă , in afara de testament sau chiar și așa, a încheiat cu privire la casa noastră acte de înstrăinare cu alții? Avem doi copii . Sper ca nu poate face așa ceva! Dacă da, cum pot afla și împiedica?
Ultima modificare: Marți, 29 Decembrie 2020
alinagal27@yahoo.com, utilizator
of, Domane, ce probleme au unii de nu mai dorm.
In afara de testament, sotia dvs nu poate face nimic.
Nu poate instraina nimic fara partaj prealabil.
si daca femeia face testament, nu aveti cum s-o impiedicati.
oricum, cred ca alte altele de facut acuma decat sa isi faca testamentul.
Ultima modificare: Marți, 29 Decembrie 2020
gi-jane2, moderator
V-am mai spus odată că copii sunt moștenitori rezervatari și nu pot fi dezmoșteniți pentru că legea română nu permite dezmoștenirea. Toate bunurile dvs vor rămâne moștenire copiilor.

Dar nu există nici o legea care să oblige pe cineva să lase după el moștenire. Cât trăiți puteți vinde tot ce aveți, și copiilor să nu le rămână nimic.

Dacă copii nu-și îngrijesc părinții la bătrânețe, aceștia (părinții) pot încheia la notar un contract de întreținere cu alte persoane în schimbul bunurilor, sau pentru o parte din bunuri.

Dacă soțul/soția vrea să facă la notar un contract de întreținere cu altcineva, poate face acest lucru. Dumneavoastră nu puteți ataca un asemenea contract, pentru că fiecare e liber să facă ce vrea cu averea lui.
Și testament daca face, dvs nu-l puteți ataca cât soțul care a făcut testamentul trăiește.
Ultima modificare: Marți, 29 Decembrie 2020
Dapix, utilizator
Ce înseamnă “ Dacă decedează soția prima, nu poate lasa prim testament decât jumătate din bunurile comune.” ? Sotul are mai mukte drepturi decât soția asupra averilor comune? Sau cota este de 50 la suta pt fiecare ?
Daca unul din soți moare, oricare din ei, soțul supraviețuitor moștenește 25% din cota parte a soției care este 50%, iar restul de 75% din cota pare a celui decedat o moștenește copii, Asta este valabil daca bunul moștenit este comun 50/50%.

Nu contează care dintre soți moare primul, cel care rămâne în viață moștenește 1/4 din averea celui decedat.

Alte discuții în legătură

Testament al unuia din soti dav2013 dav2013 Intr-o familie fara copii, unul din soti doreste sa faca un testament in favoarea unui nepot pentru ca acesta sa asigure ingrijire si inmormantare etc. ... (vezi toată discuția)
Testament: cum pot proceda astfel încât soției mele să-i revină cât mai mult din averea mea, după decesul meu, fără să fie proprietară din timpul vieții mele? Maki4 Maki4 Cum pot proceda a.i. cat mai mult din averea mea sa revina sotiei dupa moartea mea, dar in acelasi timp sotia sa nu fie proprietara in timpul vietii ... (vezi toată discuția)
Testamentul unei persoane necasatorite inserv inserv O persoana necasatorita poate lasa printr-un testament toate bunurile sale unui frate.Mai e valabil testamentul dupa ce persoana se casatoreste ? Poate lasa ... (vezi toată discuția)