avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 387 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Act procesual de dispozitie in penal
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Act procesual de dispozitie in penal

Intr-o rezolutie a procurorului se spune:"Asupra manifestarii de vointa exprimata in cadrul declaratiei date in dosar nr...nu se poate reveni,fiind vorba de un act procesual de dispozitie unilateral si irevocabil". Despre ce este vorba: in declaratia luata, la sfarsitul ei politistul cere sa se scrie asa:" Mentionez faptul ca nu doresc sa depun plangere impotriva agresorilor mei.Mi-a fost adus la cunostinta dreptul de a depune plangere impotriva agresorilor mei,dar refuz acest lucru.Atat declar,sustin si semnez." Desi s-a depus plangere in interiorul celor 2 luni,prevazute de lege - procurorul dispune incetarea urmaririi penale (art.242,al.1CPP raportat la art.11,pct.1,lit.c si la art.10,al.1,lit,f CPP - adica incetarea urmaririi penale e dispusa pentru ca lipseste plangerea prealabila.(rezolutie primita la data postei de 29 dec.2009). Infractiunea de lovire a avut loc la data de 27.10.2006 si tot atunci s-au luat si declaratiile. La data de 23.12.2007 s-a trimis la politie ,prin posta o scrisoare cu aviz de primire, care a fost semnata de politistul de serviciu, confirmand primirea la 29.12.2006. Scrisoarea continea plangerea si o copie dupa certificatul medico-legal (18 zile ingrijiri medicale). Pentru ca au fost Craciunul si Anul nou politia a inregistrat -o la data de 3 ian.2007 anuntandu-ma in scris ca pot formula plangere "in termenul legal de 60 de zile,de la data cand vi s-a comunicat identitatea persoanei care v-a agresat". Politia mi-a comunicat in scris, ca s-a dispus inceperea urmaririi penale.Pentru ca rezolvarea dosarului trena,am scris prim-procurorului.Acesta a motivat intarzierea,bla,bla,bla..In scrisoarea primita de la prim-procuror (17nov.2008)se spune:"referatul intocmit de catre organele de cercetare penala....contine propunerea de scoatere de sub urmarire penala a invinuitului...sub aspectul savarsirii infractiunii de lovire si alte violente prev.de art.180,al.2 CP, pe considerentul lipsei de pericol social al faptei si aplicarea fata de acesta a unei sanctiuni cu caracter ad-tiv".Ce parere aveti ?.
Cel mai recent răspuns: taticu100 , utilizator 03:25, 30 Decembrie 2009
Eu inteleg asa: ca dvs. , dupa ce initial declaraserati ca nu doriti sa depuneti plangere impotriva agresorului, ati rvenit asupra deciziei , cand erati inca in interiorul termenului de 2 luni ,termenul prevazut de legea penala pentru depunerea unei plangerui preralabile . Cu toate acestea, fata de faptuitor s-a duspus incetarea urmaririi penale...
Apoi, cine a trimis scrisoare la politie cu plangerea si certificatul medico legal? dvs? pentru aceeasi fapta? ok. Apoi, de data aceasta s-a dispus inceperea urmaririi penale( ciudat) , insa ulterior invinuitul a fost scos de sub up pentru lipsa pericol social .
Si dvs. , dupa ce ati primit solutia prim procurorului, puteati sa va adresati cu o plangere si la instanta. Presupun ca nu ati facut acest lucru. Daca ati fi procedat asa, cine stie, poate ca instanta ar fi decis in favoarea dvs.
D-na Legally - va rog sa va uitati la postul CAZ PENAL,care era adresat dvs. de catre suparattul. Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incetarea urmaririi penale. taticu100 taticu100 La art.280 CPP se spune: \"Dupa constatarea infractiunii flagrante org. de urmarire pen. chiama persoana vatamata si daca aceasta declara ca face plangere ... (vezi toată discuția)
Lovire si alte violente geogxg88 geogxg88 In data de 12.08.2012 am fost lovit cu o sticla in cap provocandu-mi leziuni ce au necesitat 7-8 zile ingrijiri medicale. D-nul procuror a analizat dosarul si ... (vezi toată discuția)
Mod de acordare a zilelor de ingrijiri medicale florea_mirela08 florea_mirela08 As dori sa mi dati si mie o idee despre modul de acordare a zilelor de ingrijiri medicale de catre medicii legisti.In cazul meu am fost lovit cu pumnul pe ... (vezi toată discuția)