Buna seara! Socrul meu a cumparat in 2002 un teren intravilan (pentru a desfasura pe el activitati de gradinarit), cu chitanta de mana. Pe chitanta s-a specificat faptul ca s-a platit jumatate din suma stabilita in momentul scrierii chitantei, urmand ca restul sa fie achitat dupa o anumita perioada de timp (un an), urmand, de asemenea, ca proprietarul sa se ocupe si de intocmirea actelor. Intre timp, proprietarul terenului a decedat. Mostenitorii acestuia (doi la numar) sunt plecati in strainatate de mai bine de 18 ani si sunt de negasit (au mai existat incercari de a lua legatura cu acestia pentru definitivarea actelor, dar fara succes; nu se stie daca mai sunt in viata). Martorii sunt decedati, singurii "martori" fiind vecinii si un nepot al proprietarului. Inca din momentul semnarii chitantei de mana terenul a fost trecut la plata impozitului (la primarie), iar socrul meu a platit impozitul in tot acest timp. De altfel, tin sa mentionez ca in aceeasi situatie este si o alta persoana care a cumparat in aceleasi conditii un alt teren invecinat, de la acelasi proprietar. As dori sa aflu daca exista o cale de a rezolva aceasta problema care ne da batai de cap de ceva timp. Va multumesc anticipat!
Trebuie sa va adresati instantei de judecata cu o cerere de chemare in judecata prin care sa solicitati pronuntarea unei hotarari judecatoresti care sa tina loc de titlu de proprietate.
Acea chitanta de mana incheiata de socrul dvs. are valoarea unui antecontract de vanzare-cumparare. din punct de vedere juridic.
Ca o prima etapa, trebuie vazut daca mostenitorii (sau macar unul din mostenitori) persoanei cu care socrul dvs. a incheiat antecontractul de vanzare -cumparare mai sunt in viata iar in situatia in care au decedat trebuie aflat cine sunt mostenitorii acestora.
In masura in care este posibil, aceste informatii trebuie aflate inainte de inceperea procesului, in caz contrar, se
solicita instantei de judecata sa dispuna masuri pentru aflarea mostenitorilor.
Chitanta de mana
ana_dark84
Buna ziua!
As vrea sa stiu daca are vreo importanta o chitanta de mana incheiata pentru cedarea unui teren (o parte din spatiul unei curti la tara) contra ... (vezi toată discuția)