avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 679 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Iesire asociat din societate pe actiuni
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Iesire asociat din societate pe actiuni

Buna seara,
Va rog sa ma ajutati si pe mine in urmatoarea problema: lucrez la o societate pe actiuni, in care sunt doi asociati. Unul dintre asociati (care detine 13,66% din actiuni) doreste sa iasa din societate. As vrea sa stiu ce trebuie sa faca in acest sens, care este procedura, care sunt etapele pe care trebuie sa le urmeze si cam cat poate dura acesta procedura.
Precizez ca firma are datorii si inregistreaza credite la banca.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Gabriel Iliescu , Consilier juridic 21:15, 9 Ianuarie 2010
SA cu doi asociati? Dupa cate stiu eu pentru fondarea unei SA este nevoie de 5, dar nu sunt sigur, ca asta este numarul minim de asociati ...

Cel mai simplu pare sa fie solutia ca asociatul care doreste sa iasa din societate sa vinde actiunile sale asociatului care va ramane astfel singur in societate.

Societatea are o personalitate juridica independenta de personalitatea fizica/juridica a asociatilor, deci creditele bancare nu sunt relevante in aceste caz.
Firma a trecut prin numeroase modificari de-a lungul timpului si nu ii cunosc tot istoricul, eu fiind angajata doar de un an la ei. Esential este ca cei doi nu se mai inteleg si cel care are mai putin vrea sa plece din firma. Cel care ramane nu va trebui sa modifice forma societatii, el devenind asociat unic ? ( din cate stiam eu nu mai poate continua activitatea decat ca asociat unic in SRL)
Probabil ca este necesara o hotarare AGA ca X vinde actiunile lui Y si se hotareste transformarea in SRL. Cu aceasta hotarare trebuie sa mergeti la ONRC local si sa depuneti cererile, si, bineinteles, sa platiti taxele si comisioanele. Cei de la ONRC poate sa va spune si de ce alte acte (eventual) mai aveti nevoie.
a se vedea dispozitiile art. 98 din LSC in care va este prezentata modalitatea de transmitere a actiunilor.
Potrivit art. 10 alin 3 S.A pot avea minim 2 asociati.
- Procedura este cea din L 31/1990 in cazul in care societatea nu este listata la bursa. Act aditional + contor de cuvinte + actualizare act societate..... la Registrul Comertului va pot face toate documentatia. Atentie ca CREDITUL BANCAR - si conditiile in care a fost acceptat - banca trebuie informata si a se avea acceptul bancii - in caz contrar pot face opozitie, prin recurs, la cererea de schimare a structurii actionariatului.
- In cazul in care societatea este listata la bursa - atunci a se vedea L 297/2004 - Legea pietei de capital - si transferul actiunilor se face printr-o societate de brokeraj.

Succes! LA MULTI ANI!

Alte discuții în legătură

Cum se vinde o actiune de la o societate pe actiuni? glo glo O mama are o actiune la o soc comerciala pe actiuni. Vrea sa o vanda fiicei. unde trebuie sa mearga sau cum se procedeaza? se poate prin inscris sub ... (vezi toată discuția)
Lichidare voluntara srl monica borz monica borz Buna ziua. Am doua intrebari: 1. in cazul unei dizolvari-lichidari voluntare, in care asociatii se inteleg asupra impartirii activelor, firma nu are datorii ... (vezi toată discuția)
Actionar minoritar decedat si fara mostenitori - cum se pot dobandi toate actiunile? mony mony O firma germana doreste sa cumpere 100% din actiunile unui SA din Romania si apoi sa transforme acest SA intr-un SRL unde sa fie asociat unic; Astfel, ... (vezi toată discuția)