Termenul de perimare este de 6 luni si incepe sa curga de la momentul incetarii motivelor pentru care s-a dispus suspendarea cauzei.
De la niciuna din datele pe care le-ati mentionat.
In cazul in care instanta a dispus suspendarea judecarii contestaiei la executare, termenul de perimare incepe sa curga de la data pronuntarii hotararii prin care a fost dispusa suspendarea contestatiei si nu de la data comunicarii, asa s-a sabilit in doctrina si in practica.
Daca ati depus contestatia in data de 27.06.2020, atunci termenul de perimare de 6 luni nu este implinit si puteti
solicita repunerea pe rol a procesului si continuarea judecarii contestatiie.
Multumesc pentru raspuns,
Contestatia la executare a fost depusa mai devreme in ianuarie 2020, suspendarea judecatii a fost pronuntata de instanta la data de 27.06.2020 iar in hotararea de suspundare se spune ca pot depune recurs de la comunicarea acesteia. Comunicarea a fost facuta in data de 16.09.2020. De aceea am intrebat de cand incepe sa curga termenul de perimare ? Practic, hotararea instantei imi spune ca pot depune recurs de la comunicare si nu de la pronuntare. Ori in acest caz mi se pare absurd ca perimarea sa inceapa sa curga de la pronuntare iar termenul de recures sa curga de la comunicare. Nu consider ca este vina mea ca instanta a hotarat astfel, stiu ca de obicei recursul se depune de la pronuntare. Deja nu stiu ce sa fac, inrtucat se pare sunt mai multe interpretari. Multumesc frumos pentru raspunsuri.
Nu sunt mai multe interpretari. Poate vi s-a spuns de catre alcineva ca termenul curge de la pronuntare insa, in sens juridic, nu inseamna ca sunt mai multe opinii/interpretari juridice.
Doctina si practica judiciara (solutiile date de instante) sunt unanime in sensul ca, termenul curge de la pronuntarea hotararii prin care s-a dispus suspendarea si nu de la comunicare.
Potrivit doctrinei, data la care s-a dispus suspendarea judecatii va constitui momentul de referinta, de la care va incepe calculul termenului de perimare (I. Les Tratat de drept procesual civil) si
“Necomunicarea catre parti a incheierii de suspendare a judecatii nu poate fi invocata pentru a justifica dezinteresul privind continuarea judecatii, aceasta procedura fiind reclamata exclusiv in vederea motivarii recursului exercitat potrivit art. 414 Cod proc.civ.”, M. Tabarca
Discutia cu privire la perimarea contestatie este insa mai lunga si implica mai multe aspect care ar trebui analizate. Astfel de spete nu pot fi rezolvate pe forum, va puteti face o idée generala doar, intrucat nu sta nimeni sa analizeze cazul in detaliu, in plus, pentru asta ar trebui sa cunoastem toate datele spetei.
In primul rand, care este temeiul de drept in baza caruia a fost dispusa suspendarea si motivul, etc.?
Sfatul meu este sa contactati un avocat pentru o consultatie sau sa discutati cu avocatul dvs.
Daca formularea cererii de repunere pe rol presupune plata unei taxe de timbru, nu are sens sa formulati cererea fara o analiza anterioara serioasa facuta de un avocat.
Buna ziua,
Multumesc pentru raspunsuri. Decizia de suspendare a avut la baza art 242 CPC. Insa in aceasta hotarare a instantei mi se spune : " Cu recurs de la comunicare pe toate durata suspendarii judecatii" . Inteleg ca practica si doctrina este ca termenul de perimare sa curga de la pronuntare , insa acest termen este specificat in hotarare. Dar in cazul meu hotararea prevede recursul de la comunicare si nu de la pronuntare cum ar fi fost normal. Am mers cu actele la 2 avocati chiar , unul din ei mi-a spus ca s-a trecut gresit in hotarare recurs de la comunicare. Ca orice recurs se depune de la pronuntare si acelasi lucru tb sa-l fac si eu. Ori mi se pare anormal sa mi se spuna ca e gresita hotararea si ca nu trebuia sa tin cont de ea;de aceea am apelat si la dv. speram sa imi fac o idee despre ce tb sa fac mai departe. DAR... Multumesc inca o data.