avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 679 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere

amicul meu este plecat la munca in Abu Dhabi iar el vrea sa se intoarca in tara pe motivul ca nu-i convine locul de munca si salariul. El de 6 zile nu mai merge pe la munca el asteptand ca angajatorul sa-l dea afara pt a se putea intoarce in tara. Din ce mi-a spus el am inteles ca il pune sa plateasca costurile pe care angajatorul le-a suportat si k vrea sa-l dea in judecata. Intrebarea mea este daca chiar trebuie sa plateasca costurile suportate de angajator chiar dak amicul meu nu mai are nici un ban si chiar il poate da in judecata? este adevarat k dak il da afara ii este interzisa viza de munca in tara respectiva pe o perioada de 2 ani? alte detalii ar fi: este plecat din 06.10.2009 iar perioada de proba este de 6 luni!
Cel mai recent răspuns: Dragos Andrei , utilizator 12:39, 31 Decembrie 2009
Cu siguranta ca la plecare a semnat un contract de munca. Care sunt prevederile acestui contract?
In mod normal ar trebui sa fie precizat ce se intampla in cazul nerespectarii clauzelor contractuale....
Dragos Andrei a scris:
il pune sa plateasca costurile pe care angajatorul le-a suportat si k vrea sa-l dea in judecata.

principial poate sa-i solicite despagubiri; sa verifice ce este scris in contractul incheiat cu privire la o atare situatie. Contractl de munca este incheiat cu o firma de leasing din Romania (daca este un contract cu o firma cu sediul in Romania se supune clar legilor romane (codul muncii)

Intrebarea mea este daca chiar trebuie sa plateasca costurile suportate de angajator chiar dak amicul meu nu mai are nici un ban si chiar il poate da in judecata?

plata unor despagubiri stabilite de instanta de judecata nu va tine cont de cat de multi sau de putini bani are o persoana.
jobul a fost oferit de catre firma de recrutare din Romania W.Q.M iar oferta job-ului scrie asa biletul de avion dus este platit de Angajator la plecare si dupa doi ani de la inceperea contractului biletul va fi dus-intors"
Este adevarat k dak il da afara ii este interzisa viza de munca in tara respectiva pe o perioada de 2 ani?
Codul Muncii prevede ca :

Articolul 18 - (1) In cazul in care persoana selectata in vederea angajarii ori salariatul, dupa caz, urmeaza sa isi desfasoare activitatea in strainatate, angajatorul are obligatia de a-i comunica in timp util, inainte de plecare, informatiile prevazute la art. 17 alin. (2), precum si informatii referitoare la:
a) durata perioadei de munca ce urmeaza sa fie prestata in strainatate;
b) moneda in care vor fi platite drepturile salariale, precum si modalitatile de plata;
c) prestatiile in bani si/sau in natura aferente desfasurarii activitatii in strainatate;
d) conditiile de clima;
e) reglementarile principale din legislatia muncii din acea tara;
f) obiceiurile locului a caror nerespectare i-ar pune in pericol viata, libertatea sau siguranta personala;
g) conditiile de repatriere a lucratorului, dupa caz.
(11) Informatiile prevazute la alin. (1) lit. a), b) si c) trebuie sa se regaseasca si in continutul contractului individual de munca.
(2) Dispozitiile alin. (1) se completeaza prin legi speciale care reglementeaza conditiile specifice de munca in strainatate.

Articolul 19 - In situatia in care angajatorul nu isi executa obligatia de informare prevazuta la art. 17 si 18, persoana selectata in vederea angajarii ori salariatul, dupa caz, are dreptul sa sesizeze, in termen de 30 de zile de la data neindeplinirii acestei obligatii, instanta judecatoreasca competenta si sa solicite despagubiri corespunzatoare prejudiciului pe care l-a suferit ca urmare a neexecutarii de catre angajator a obligatiei de informare.

Alte discuții în legătură

Urmarirea penala o piedica? nccionut nccionut buna ziua, As dori sa stiu si eu dak pt faptul k esti urmarit penal poti pleca sa muncesti in strainatate cu contract facut din romania. Adik in sensul k ... (vezi toată discuția)
Pana cand o viata amara? lucian75 lucian75 dupa problemele avute la fostul loc de munca..f multe abuzuri etc..situatia pare sa se repete iar..dar ce e de facut si cand o sa scapam si noi de astfel de ... (vezi toată discuția)
Decaderea din drepturi mary-alex mary-alex Buna ziua , Am si eu o intrebare adik vreo 3:) Este vorba despre sora mea care este plecata in italia.Are in tara un baietel de 4 anisori si ea tot a trm ... (vezi toată discuția)