Buna ziua!
Cum ati proceda in urmatoarea situatie:
Doamna X a avut 4 fete. Sotul si una dintre fete a decedat cu ceva timp in urma. De mai multi ani nu este capabila sa se intretina singura. Una dintre fete este de acord sa isi asume responsabilitatea de a avea grija de mama sa dar solicita o confirmare scrisa(declaratie notariala, sau ceva de genul acesta)potrivit careia la decesul mamei toate drepturile cu privire la proprietati ii vor reveni.Intrucat celelalte surori nu pot asigura intretinerea zilnica a mamei consimt sa dea o asemenea declaratie.
O nepoata(fiica sorei care a decedat anterior) plecata din tara nu este de acord cu aceasta declaratie notariala.
Mentionez ca in situatia in care nu este supravegheata zilnic, batrana trebuie dusa la azil intrucat nu se poate intretine.
Ce o sfatuiti pe fiica ce vrea sa aiba grija de mama ei, dar vrea o confirmare privind drepturile cu privire la proprietati.?
Este suficienta o declaratie notariala a surorilor?
Chiar daca toate proprietatile nu valoreaza mai mult de 10.000 ron, pana unde se poate ajunge in cazul in care nepoata/nepotii isi vor cauta drepturile ulterior?
Apreciez promptitudinea raspunsului dvs. si multumesc.
Buna ziua !
Orice renuntare la sucesiunea viitoare este nula de drept.
Avand in vedere ca surorile ( sau copii acestora, in cazul ca vreuna dintre acestea este decedata) sunt mostenitori rezervatari, singurul act ce ar asigura linistea celei ce ingrijeste, este un contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere.
Pentru incheierea acestuia in fata unui notar , eu va sfatuiesc sa angajati un avocat.
Cu stima !
Acea declaratie este fara valoare juridica.Nu poti renunta la un drept "viitor"...La data decesului mamei dvs., mostenitorii de drept pot sa emita pretentii cu privire la partea lor legala de mostenire.Dreptul la succesiune se naste in momentul decesului autoarei (mama dvs.) si nu anterior.
Conform art.86 C.fam."Obligatia de intretinere exista intre sot si sotie, parinti si copii, cel care adopta si cel adoptat, bunici si nepoti, strabunici si nepoti, frati si surori, precum si intre celelalte persoane anume prevazute de lege.
Are drept de intretinere numai acela care se afla in nevoie, neavand putinta unui castig in munca, din cauza incapacitatii de a munci.
Descendentul, cat timp este minor, are drept de intretinere oricare ar fi pricina nevoii in care el se afla."
Daca doriti un drept asupra proprietatilor mamei dvs. este indicata incheierea unui contract de vanzare-cumparare cu obligatie de intretinere.La incheierea acelui act este bine sa-si dea acordul notarial si ceilalti posibili mostenitori si este de preferat ca sa existe dovezi in sensul prestarii obligatiei de intretinere, pentru a nu exista suspiciunea unei "donatii"mascate care ulterior ar putea fi atacata de catre ceilalti mostenitori.
Am inteles ca o declaratie notariala nu are nici o valoare.
1. In situatia in care o declaratie notariala nu are valabilitate, contractul de vanzare cumparare cum poate fi realizat daca mama fetelor este netransportabila?
2. Mama poate vinde si partea sotului decedat? Ce se intampla cu dreptul de mostenire din partea tatalui?
3. Cum poate fi evaluata valoarea proprietatii? Valoarea ce trebuie mentionata in contract poate determina nulitatea actului?
4. Drepturile de mostenire nu se pierd in cazul in care exista dezinteres total pentru intretinere si ajutorare in caz de nevoie?
5. Care sunt actele normative care folosesc in acest caz?
Multumesc din suflet pentru sprijinul acordat!
1.Da, un notar poate rezolva acest impediment dar completarile dvs. duc la alte raspunsuri...
2.Trebuie dezbatuta succesiunea de pe urma tatalui.Mama dvs. va detine o cota de 3/4 iar dvs. si celelalte surori, deci impreuna, cota de 1/4.
Surorile pot/ar putea sa renunte la mostenirea de pe urma defunctului tata, in favoarea dvs.Daca nu vor renunta...veti sti exact cum stau lucrurile.
Mama dvs. va putea sa va instraineze cota sa de proprietate din imobil iar apoi sa iesiti din indiviziune cu surorile dvs. (la notar daca va intelegeti, in instanta daca nu va intelegeti).
3.Evaluarea imobilului va fi efectuata de catre notar (exista o grila) sau daca exista suspiciuni asupra pretului, printr-o expertiza, desi nu va fi cazul decat daca veti ajunge in instanta.
4.Nu, in aceste situatii nu se pierd (decat in cazurile strict prevazute de lege, respectiv persoanele care ar putea avea drept de mostenire sa nu fie declarate nedemne, a se vedea art.655 Cod civil).
1. Femeia in cauza este in varsta de 83 ani si se deplaseaza foarte greu. Nepotii de la fiica decedata pot invoca lipsa capacitatilor mintale in situatia unei vanzari catre una din fiice? Cum poate fi demonstrat acest lucru?
2. Cum se face succesiunea de pe urma tatalui. Mentionez ca au existat 4 fiice, iar fiica decedata are 3 copii. Cum se ajunge la 3/4 din raspunsul dvs. anterior?
3. Pentru drepturile tatalui decedat fetele pot da declaratii valabile la notar? Sunt suficiente sau mai trebuie facute alte acte?
Multumesc pentru celelalte raspunsuri care mi-au clarificat lucrurile!
Succesiune
ingprofmec
In oct 2007 mama mea s-a stins fulgerator.Am ramas 3 fiice si sotul supravietuitor.Nu am vrut sa-l mai purtam pe tata,in varsta de 75 de ani, pe la ... (vezi toată discuția)