Buna ziua!
Cum ati proceda in urmatoarea situatie:
Doamna X a avut 4 fete. Sotul si una dintre fete a decedat cu ceva timp in urma. De mai multi ani nu este capabila sa se intretina singura. Una dintre fete este de acord sa isi asume responsabilitatea de a avea grija de mama sa dar solicita o confirmare scrisa(declaratie notariala, sau ceva de genul acesta)potrivit careia la decesul mamei toate drepturile cu privire la proprietati ii vor reveni.Intrucat celelalte surori nu pot asigura intretinerea zilnica a mamei consimt sa dea o asemenea declaratie.
O nepoata(fiica sorei care a decedat anterior) plecata din tara nu este de acord cu aceasta declaratie notariala.
Mentionez ca in situatia in care nu este supravegheata zilnic, batrana trebuie dusa la azil intrucat nu se poate intretine.
Ce o sfatuiti pe fiica ce vrea sa aiba grija de mama ei, dar vrea o confirmare privind drepturile cu privire la proprietati.?
Este suficienta o declaratie notariala a surorilor?
Chiar daca toate proprietatile nu valoreaza mai mult de 10.000 ron, pana unde se poate ajunge in cazul in care nepoata/nepotii isi vor cauta drepturile ulterior?
Apreciez promptitudinea raspunsului dvs. si multumesc.
1.Da.Dar trebuie obtinut un certificat medico-legal din care sa reiasa ca mama dvs. are discernamant (in momentul semnarii actului de vanzare-cumparare).
2.Daca imobilul este bun comun, dobandit in timpul casatoriei tatalui cu mama dvs., atunci mama dvs. are o cota de 3/4 formata din : bun propriu 1/2 si o cota de 1/4 ca si sotie supravietuitoare (conf. certif. de mostenitor).Restul de 1/4 se imparte in mod egal la 4 fiice.Cota ce va reveni unei fiice predecedate ramane aceeasi (ca a surorilor ei) si se va imparti la randul ei, in functie de cati copii are, in 2,3, sau 4...
Notarul va poate lamuri exact cum se va face imparteala, insa trebuie neaparat dezbatuta succesiunea de pe urma tatalui.
3.Da, fetele (sau copii acestora daca mamele sunt decedate-nepotii) pot da declaratii la notar, in sensul renuntarii la succesiunea de pe urma tatalui/bunicului.
1. Cine solicita certificatul medico legal?Fiica ce obtine proprietatea prin vanzare cumparare sau cei care contesta(nepotii)? Cine elibereaza acest certificat? Dupa decesul batranei cum poate fi demonstrata lipsa facultatilor mintale?
2. Notarul confirma valabilitatea declaratiilor notariale(ale celor 3 fiice) in dreptul tatalui decedat.. Inteleg acum ca fiica ce o va ingriji pe batrana poate obtine astfel doar 3 parti(dreptul a 3 din cele 4 surori) din 1/4 proprietate, restul de 3/4 din proprietate sunt detinute pana la vanzare de catre batrana neajutorata.
Un contract de vanzare cumparare poate inclina balanta in favoarea acestei fiice.
3. In situatia in care mai mult de jumatate apartine unui mostenitor(in situatia de fata, exista posibilitatea ca peste 3/4 apartina unei fiice)ce greutati poate pricinui un alt mostenitor? Poate fi despagubit proportional in bani? Poate ridica pretentii asupra cladirilor din incinta proprietatii, sau i se poate repartiza un oarecare bun?
Ce se intampla daca nu este de acord cu bunul propus de mostenitorul principal?
Mentionez ca nu am nici un interes ascuns. Vreau sa ma asigur ca cunosc toate informatiile necesare in acest caz.
Multumesc!
Poate sa-mi dea cineva un raspuns la intrebarile de mai sus?
Multumesc mult!
Ultima modificare: Duminică, 10 Ianuarie 2010 BG, utilizator
buna ziua!
fiica poate face cu mama un contract d eintretinere prin care se transmite dr de prop asupra imobilului in schimbul intretinerii.
un astfel de contract nu este prezumat a fi o liberalitate.
Succesiune
ingprofmec
In oct 2007 mama mea s-a stins fulgerator.Am ramas 3 fiice si sotul supravietuitor.Nu am vrut sa-l mai purtam pe tata,in varsta de 75 de ani, pe la ... (vezi toată discuția)