avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 530 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Clauza de habitatie, dar dupa achizitionarea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Clauza de habitatie, dar dupa achizitionarea apartamentului

Buna ziua,

In momentul de fata am achizitionat un apartament in care sunt proprietar cu drepturi depline. Acesti bani au fost achizitionati din banii bunicii. Ea insa, mai doreste ca dupa intoarcerea ei in Romania, sa semnam un contract de habitatie, prin care: sa se faca dovada ca apartamentul a fost cumparat din banii ei, ca i se rezerva o camera (prin care viitoarea mea sotie nu o poate da afara) si sa fie ingrijita in caz de boala. Acesti bani au fost transferati prin comunul nostru acord si prin imputernicirea mea pe contul ei. Problema cu care ma lovesc, este ca aceste conditii mi-au fost comunicate de ea dupa ce am terminat semnarea contractului de achizitionare a apartamentului. Are bunica mea sanse legitime sa ma dea in judecata, ca nu vreau sa semnez aceasta noua clauza, din moment ce nu mi-a comunicat dinainte conditiile? De asemenea, vreau sa stiu si care sunt riscurile la care ma supun, daca semnez un astfel de contract.

Va multumesc!
Ultima modificare: Luni, 11 Ianuarie 2021
SilentHuman, utilizator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 13:24, 16 Ianuarie 2021
doreste ca dupa intoarcerea ei in Romania

cand va fi asta ?
din ce ziceti ati achitat cu bani din contul ei in calitate de imputernicit pe cont. Fara un act de donatie, banii nu va apartin.
Nu o sa vreti sa ii dati drept de aitatie intr-o camera, va poate cere banii inapoi.
Se va intoarce in vara... Care este totusi diferenta intre actul de donatie si imputernicirea de cont? Prin imputernicire, stiu ca mi se acorda dreptul de transfer al banilor, cu acordul titularului de cont. Inseamna ca nu sunt posesor al banilor?
De asemenea, ce aparare as avea din moment ce am aflat de conditiile ei, dupa achizitionarea apartamentului? As putea sa vand apartamentul, sa figureze ea ca proprietar, ca sa scap de instanta?
Ultima modificare: Vineri, 15 Ianuarie 2021
SilentHuman, utilizator
Inseamna ca nu sunt posesor al banilor?

exact asta inseamna, banii sunt ai bunicii.
As putea sa vand apartamentul, sa figureze ea ca proprietar, ca sa scap de instanta?

da, puteti face prin intelegere cu bunica o dare in plata, sau sa ii constituiti drept de abitatie asa cum vrea.
Daca i-ati da ei casa, nu va va mai apartine si va trebui sa dezbateti si mostenirea dupa ea cand va veni vremea, asa ca mai bine, dati-i drept de uzufruct si veniti in casa dupa ce decedeaza dansa.
Mai are copii?
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Ianuarie 2021
gi-jane2, moderator
gi-jane2 a scris:
Mai are copii?

Doar pe taica-miu divortat si pe unchiu-miu necasatorit (care nu a facut copii). Asta ma face singurul ei nepot. Prin gestul asta, ea isi asigura tranzitia mai usoara a averii catre descendenti (eu, evident). Iar dorinta de a avea certitudinea, ca nu va fi data afara si va fi ingrijita de mine, vine de la faptul ca cei doi fii ai ei deja au refuzat sau nu pot lucrul acesta. Cand te gandesti ca un barbat are grija de o batrana mai in varsta, nu-ti evoca o imagine prea buna... De asta ma gandesc ca imediat dupa achizitionarea apartamentului, a pus si presiune bunica pe mine, sa-mi gasesc sotie. Insa la rece gandind: ce femeie in ziua de azi, ia un barbat care este obligat sa tina in casa si sa ingrijeasca o batrana?

Eu imi doresc sa evit instanta si obligatia legala de a avea grija de cineva, pentru ca prin cate am trecut si cat mai am nevoie sa ma dezvolt ca barbat, abia pot sa am grija de mine. Prefer sa fiu independent fara casa...
Problemele dvs par a fi destul de complexe si nu sunt doar de natură juridică ci si emotionale.Pt cele juridice discutați cu un av in privat care va poate explica ce variante aveti pt celelalte un psiholog poate nu strica.Nu stiu ce situație aveti,ce venituri realizați dar nu este intelept să dati cu piciorul unui apartament.. Bunica poate să moară subit,poate să fie pe picioare si întreținerea consta in cumpărare de alimente,sa o duceți la dr (,deci nu un efort prea mare,),chiar dacă ar cădea la pat,o internați într-un cămin etc.

Alte discuții în legătură

Mi-a fost donat un imobil de către moștenitorii bunicii mele. cum pot anula această donație? MihaiX933 MihaiX933 Buna ziua, Acum o luna de zile mi-a fost donat un imobil, imobil ce a avut 4 mostenitori dupa moartea bunicului meu (bunica si cei 3 copii), iar acestia mi ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, va adresez o intrebare celor care ma puteti ajuta. ... claudiu.bf claudiu.bf Buna ziua, va adresez o intrebare celor care ma pueti ajuta. Exista vreo baza legala prin care un coproprietar isi poate pierde dreptul de proprietate in cazul ... (vezi toată discuția)
Obligatii si drepturi cu privire la mostenire raluk25 raluk25 Buna ziua. Problema mea este urmatoarea: mama mea a decedat in urma cu cateva luni. Ne-a ramas drept mostenire mie (22 ani ), fratelui meu (18 ani) si ... (vezi toată discuția)