Buna ziua. Problema de fata este un pic delicata,de aceea as vrea sa incerc sa scriu toate detallile pentru a intelege mai bine si de a se putea gasi o solutie potrivita. Este vorba despre o familie cu 6 copii. Ei au locuit timp de 11 ani intr-o casa, in chirie. Chiria nu a fost facuta pe baza unui contract notarial de inchiriere, pe o perioada determinata de timp. Totusi, mama si unii dintre copii au mutatie, respectiv adresa trecuta pe buletin. Asta poate face sa se inteleaga ca chiria a fost facuta la buna intelegere si nu s-au asezat ei de capul lor acolo. Primaria comunei dupa multi ani de incercare a promis o locuinta sociala acestei familii. Problema este ca persoana cu plangerea, care este un imputernicit al proprietarului, nu mai vrea sa lase familia sa stea pana cand aceasta se va muta in noua locuinta, Durata este de numai 1-1.5 luni pana la mutarea in noua locuinta.
Se poate prelungi in mod legal aceasta evacuare fortata? Nu are unde sa se mute in aceasta situatie. O alta problema este ca este pusa sa plateasca si cheltuielile de evacuare si cheltuielile de judecata, adica undeva la 2800 Ron. Este corect asa?
Acum, eu, un prieten al familiei cu problema, incerc sa aflu si un alt lucru. Casa de unde trebuiesc evacuati este de vreo cel putin 50 de ani, poate chiar 100, o casa darapanata. Intre timp pe acelasi teren s-a mai facut o casa. Dupa un alt timp s-au facut dezbmembrarile si acte vanzare cumparare. Problema pentru care cei doi proprietari acelor 2 imobile se cearta este ca actele nu sunt facute cum trebuie, adica unul este proprietar pe casa veche si altul pe cealalta casa, sau tot pe casa veche. Inca nu stim adevarul exact, dar incercam sa aflam pentru care casa s-a facut ordinul de evacuare. Numarul casei este bun, dar se crede ca nu corespunde topografic, ceea ce e scris in cartea funciara cu casa veche. Casa noua are numarul 120, iar casa veche 119. Proprietarul casei noi este in Germania si incercam sa dam de el pentru a verifica aceste lucruri. La oficiul cadastru ne-a cerut numarul de inregistrare, probabil cu acest numar am putea gasi schita cu numerele topografice scrise in ordinul de evacuare. Intrebarea mea este, se poate afla si altfel daca numerele topografice corespunde cu casa veche, la care este facut ordinul de evacuare. Din cate stiu eu, putine nu multe, dreptul de proprietate este intarit nu de numarul la casa cat de cartea funciara ca inregistreaza pozitia geografica a terenului. Eu stiu ca proprietatea este a persoanelor respective, dar incercam sa gasim o solutie legala pentru a nu plati cei 2800 Ron pe care i-a pus pe spinarea unei familii nevoiase.
Evacuarea oricarei persoane se poate face numai in baza unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile. Punerea in executare a hotararii de evacuare se face de catre executorul judecatoresc. Cei care stau in acea casa veche se pot folosi de faptul ca au in intretinere copii minori pentru a obtine o locuinta sociala si pentru a cere suspendarea procedurii de evacuare pana la obtinerea din fondul locativ al primariei a unei locuinte sociale!B-)
Plata cheltuielilor de judecata si recuperarea sumelor de bani se face de catre executorul judecatoresc. In cazul acestei familii este clar ca executorul nu va avea efectiv ce sa execute , dar poate scoate la vanzare bunurile mobile (masina spalat , frigider , aragaz , tv, masina etc) pentru recuperarea banilor reprezentand cheltuielile de judecata!B-)
Mult noroc!
Multumesc pentru promptitudine. Faptul ca nu are banii, intrebarea care se ridica, o va obliga executorul sa recurga la caz penal, inchisoare pentru a achita datoria, cheltuiala de judecare? Daca este sechestru pe ceea ce are, este ok, ca nici nu prea are. Dar daca se muta la locuinta sociala, si acolo are nevoie de pat, aragaz, frigider, etc. si nu le are, dar cineva i le da, executorul poate sa i le ia?
Sau este mai bine sa i le dea cineva cu factura pe nume diferit de a nu putea pune sechestru pe ele? Sau ramane valabil doar pana la evacuare si atat, dupa aceea se anuleaza toate hotaririle de cheltuieli, chiar daca ies din casa numai cu hainele de pe ei... In cazul acesta ii cred in stare sa le ia si hainele de pe ei.
Le este frica sa nu faca puscarie sau altele. Executorul nu le explica multe, si le spune sa plateasca 500 de ron ca sa-i prelungeasca termenul acela de 5 zile. A zis ca oricum trebuie sa plateasca cheltuielile, ca nu are ce face. Dar prelungirea nu o face in scris, ci asa spune el. De fapt a zis sa nu zica la nimeni. De aceea am recurs la informatii pentru a stii procedurile legale, pentru ca cineva le cauta sa le puna spini in coaste cum se zice, si nu apeleaza la bunaintelegere, mai ales ca e vorba doar de 1 luna jumatate maxim.
Sfatul meu este sa apeleze la serviciile unui avocat! Exista posibilitatea sa faca contestatie la executare ! Exista si alte posibilitati de amanare a inevitabilului dar pentru aceasta trebuie sa recurgeti la cineva specializat pe probleme de evacuare.
Referitor la plata acelor cheltuieli de judecata! Nu exista inchisoarea datornicilor in Romania ca sa fie bagati la inchisoare!B-) Executorul poate sa le puna popriere pe salarii si pe pensie in limita a 1/3 din cuantumul acestora , pana la recuperarea sumelor de bani datorate! Nu este caz penal neplata acestor cheltuieli daca nu exista venituri! De unde nu este nici DUMNEZEU nu cere!B-)
:offtopic: Ideea cu facturile pentru bunurile mobile este excelenta!=D>