Buna seara!In urma divortului s a decis custodia comuna a minorului (9 ani) cu domiciluil la mine( mama)!Intre timp eu am plecat in Belgia, acum avad domiciliul aici.As putea sa iau copilul aici ?Fostul sot se impotriveste in a.mi da procura!Multumesc
Dacă sotul sot refuza sa va dea acordul pentru călătorie atunci trebuie sa solicitati in instanta stabilirea domiciliului minorului la dvs in strainatate.
Daca nu o sa faceti dvs lucrul acesta, rapid, probabil ca o sa deschida tatal proces ca domiciliul copilului sa fie stabilit la dumnealui având în vedere că sunteti plecată în Belgia iar copilul nu se mai află în grija mamei, asa cum a decis instanta.
Discutați urgent cu un avocat despre procedura, probe, strategie de aparare, s.a.m.d.
Trebuie deschis un nou proces.
Este posibil sa fie mai complicat decat pare desi aveti sanse sa il castigati.
Insa, nu se castiga procesul in mod automat si daca il pierdeti va trebui sa va intoarceti in tara la copil ca sa nu il pierdeti.
Acest proces va fi mai dificil decat cel precedent, ar fi bine sa intelegeti.
Trebuie formulată o acțiune pentru stabilirea locuinței copilului la dvs, în străinătate. În cadrul procesului se va face o anchetă socială la locuința dvs din străinătate și va trebui să dovediți că dețineți resursele necesare pentru creșterea și educarea copilului acolo. Este posibil ca instanța să îl asculte pe minor chiar dacă acesta nu a împlinit vârsta de 10 ani.