Buna ziua
As dori un raspuns strict pe articole ale legii sau din jurisprudenta :
-din punct de vedere legal exista vreo restricție pentru fractionarea pauzei de 30 de minute obligatorii la angajati?
-dacă da, este suficient sa fie inscris acest acord cu salariatii in Regulamentul de Ordine Interioară sau trebuie un act adițional la Contractul colectiv de Munca?
-as vrea sa știu dacă a existat un precedent de acest tip in instanța și soluția care s-a dat, adică dacă a existat un conflict social legat de acest aspect al fractionarii pauzei de 30 de minute.
Mentionez ca cele 30 de minute nu sunt incluse in cele 8 ore, sunt specificate separat prin CCM si CIM.
Va multumesc anticipat!
În cazurile în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 6 ore, salariaţii au dreptul la pauză de masă şi la alte pauze, în condiţiile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
(art.134 alin.1 C.mun.)
Buna ziua,
Apreciez ca mi-ati raspuns, insa acest aspect imi este cunoscut deja. Mentionez faptul ca angajatii au deja cele 30 de minute de pauza specificate in documente interne, precum si in CCM si CIM. Totusi nu gasesc un cadru legal cu privire la fractionarea acestei pauze si anume sa fie impartite cele 30 de minute. Pauza sa nu fie luata intergal, cele 30 de minute deodata, spre exemplu in 15 min. cu 15 min. sau 10 min. cu 20 min. , care insumate dau cele 30 de minute specificate in CCM si CIM. Sau se poate face acest lucru printr-un acord cu angajatii?
Multumesc