avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 998 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Parasirea tarii cu minorul
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Parasirea tarii cu minorul

buna ziua!si eu traiesc in concubinaj si am o fetita de 6 ani.am luat hotararea de a ma desparti de partenerul meu si de a pleca in canada impreuna cu fetita mea.vreau sa stiu daca partenerul meu nu e de acord ca eu sa plec cu fetita ce pot sa fac din punct de vedere legal.va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 11:03, 2 Ianuarie 2010
Depinde! tatal fetitei a recunoscut-o? Detineti custodia copilului , in sensul de a va fi fost atribuita de o instanta de judecata printr-o hotarare definitiva si irevocabila?
Daca fetita poarta numele tatalui, fiind deci recunoscuta, veti avea nevoie si de acordul scris si autentificat al tatalui. Daca insa nu a recunoscut-o, nu va trebuie vreun acord. Daca a recunoscut-o , insa fetita va este incredintata doar dvs. spre crestere si educare, nu este nimic care sa va ingradeasca dreptul de a pleca impreuna cu fetita , iar decizia va apartine.
Faptul ca, dintr-o relatie de concubinaj, a rezultat un copil ar fi trebuit sa bucure parintii! Daca rodul dragostei, copilul, nu a fost recunoscut de concubin nu exista niciun impediment de a pleca din tara fara acordul acestuia, copilul purtand numele de familie (de fata!) al dvs. Altfel, achiesez la ceea ce a postat legally cu privire la acordul tatalui daca acesta a recunoscut ca este copilul sau si a fost inregistrat ca atare. Pe certificatul de nastere al copilului, in dreptul tatalui este indicat un nume sau este o liniuta?
yrynna a scris:

buna ziua!si eu traiesc in concubinaj si am o fetita de 6 ani.am luat hotararea de a ma desparti de partenerul meu si de a pleca in canada impreuna cu fetita mea.vreau sa stiu daca partenerul meu nu e de acord ca eu sa plec cu fetita ce pot sa fac din punct de vedere legal.va multumesc.


Ca sa puteti pleca fara nicio grija, ar trebui sa aveti o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila prin care vi s-a incredintat copilul spre crestere si ingrijire.
In cazul in care nu aveti asa ceva , trebuie sa aveti acordul tatalui copilului pentru a pleca din tara.
Si totusi daca prezumtivul tata nu si-a recunoscut copilul, iar in certificatul de nastere in dreptul numelui tatului este liniuta ce impediment ar putea fi pentru ca mama sa plece impreuna cu propriul copil din tara? Tocmai lucrul acesta nu l-a spus yrynna!
1. Copilul este recunoscut de tatal sau biologic iar pe certificatul de nastere al minorului apare numele tatalui. Exista mai multe variante :
a) veti avea nevoie de o declaratie autentica a tatalui privind acordul sau in ce priveste iesirea din tara a copilului impreuna cu dv. pe o anumita perioada, intr-un anumit loc din afara tarii. Dupa expirarea perioadei, aveti nevoie de o alta declaratie.
b) veti avea nevoie de o hotarare judecatoreasca irevocabila prin care sa vi se incredinteze dv. minorul. In acest caz, hotararea este suficienta.
2. Copilul nu este recunoscut de tata, iar in certificatul sau de nastere in dreptul numelui tatalui apare o liniuta.
Nu aveti nevoie de niciun act suplimentar pentru a iesi din tara cu minorul, singurul act fiind certificatul de nastere al acestuia de unde rezulta ca sunteti mama lui. ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot iesi din tara cu copilul? virgo19 virgo19 Buna seara! Va rog sa ma ajutati cu o informatie, pentru ca vreau sa fiu sigura... Am o fetita de 1 an si 9 luni, si sunt despartita de tatal ei. Nu am ... (vezi toată discuția)
Certificat de nastere, sunt obligata sa trec numele tatalui in locul liniutei? eri_ka11 eri_ka11 Va rog din suflet sa ma ajutati cu un raspuns. Am un copil de 6 ani care nu a fost recunoscut de tata la nastere si in locul tatalui are o liniuta. Ulterior, ... (vezi toată discuția)
Plecarea peste granite fara acordul meu. dan_leu35 dan_leu35 Buna seara!daca copilul a fost incredintat catre mama prin hotarire judecatoreasca si mie m-i sa incuvintat un program de vizitarea copilului meu de 2 ori pe ... (vezi toată discuția)