avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 562 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Preluare costuri facultate de catre angajator (ca ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Preluare costuri facultate de catre angajator (ca program de formare profesionala)

Art. 194 . [obligativitatea programelor de formare profesională]
(1) Angajatorii au obligaţia de a asigura participarea la programe de formare profesională pentru toţi salariaţii, după cum urmează:
b) cel puţin o dată la 3 ani, dacă au sub 21 de salariaţi.
(2) Cheltuielile cu participarea la programele de formare profesională, asigurată în condiţiile alin. (1), se suportă de către angajatori.

Unde lucrez actual sunt angajat de 8 ani si n-am beneficiat in acest timp de nici un curs, nici de compensare baneasca.
Acuma m-am inscris la facultate. Dat fiind ca am terminat deja una, trebuie sa platesc taxe de scolarizare.
Nu necesit scoatere din productie pt. a urma cursurile.
Pot cere (cu succes) angajatorului sa preia aceasta taxa sau macar o parte din ea?

L.E. Vorba vine "cere". Pot obliga? Angajatorul refuza.
Ultima modificare: Luni, 25 Ianuarie 2021
Radu Palu, utilizator
Cel mai recent răspuns: Radu Palu , utilizator 13:11, 8 Septembrie 2021
Puteti solicita asa ceva, dar nu exista obligatia de acceptare.
Am solicitat. Am fost refuzat.
Pe de alta parte de cand lucrez, nu mi s-a oferit nici o calificare profesionala. La ce pot obliga firma in instanta?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Codul Muncii
Art. 157
(1) In cazul in care angajatorul nu si-a respectat obligatia de a asigura pe cheltuiala sa participarea unui salariat la formare profesionala in conditiile prevazute de lege, salariatul are dreptul la un concediu pentru formare profesionala, platit de angajator, de pana la 10 zile lucratoare sau de pana la 80 de ore.
(2) In situatia prevazuta la alin. (1) indemnizatia de concediu va fi stabilita conform art. 150.
(3) Perioada in care salariatul beneficiaza de concediul platit prevazut la alin. (1) se stabileste de comun acord cu angajatorul. Cererea de concediu platit pentru formare profesionala va fi inaintata angajatorului in conditiile prevazute la art. 156 alin. (1)
10 zile la 3 ani? Deci anul asta daca fac 9 ani atunci 30 de zile?

Nu pot sa ma abtin in a comenta legea. Este iar un furt de caciula. Adica formam angajatul, dar e permis si sa nu-l formam. :(
Nu este un "furt".... dvs vreti sa obligati angajatorul sa va plateasca taxe/cota-parte din taxa , ceea ce este uneori imposibil .

Legea va da dreptul, in situatia in care angajatorul nu si-a respectat obligatia de a asigura pe cheltuiala sa participarea unui salariat la formare profesionala , la un concediu pentru formare profesionala, platit de angajator, de pana la 10 zile lucratoare sau de pana la 80 de ore.

Ati vorbit cu angajatorul ? Daca da, ce v-a comunicat ?

Alte discuții în legătură

Concediu de studii platit mariada2002 mariada2002 Un angajat intr-o institutie publica urmeaza studii universitare de doctorat si a solicitat concediu de studii de 2 saptamani. In ce conditii se poate plati ... (vezi toată discuția)
Concediu de studii plătit am dreptul la concediu de studii plătit ... AnaDeliaMoldovan AnaDeliaMoldovan Concediu de studii Plătit Am dreptul la concediu de studii plătit anual dacă sunt studenta ? Sunt angajata cu studii medii și acum fac facultatea în ... (vezi toată discuția)
Concediu platit pentru formare profesionala nico75 nico75 Buna ziua, Sunt stagiar la CECCAR iar in noiembrie sustin examenul de aptitudini pentru obtinerea calitatii de expert contabil. Pot beneficia de cele 10 zile ... (vezi toată discuția)