avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 916 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Anulare executare hotarare judecatoreasca privind ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Anulare executare hotarare judecatoreasca privind domiciliul ...

Anulare executare hotarare judecatoreasca privind domiciliul minorului.
Buna ziua! Intampinam urmatoarea situatie. Cumnata mea a plecat de acasa in urma unor certuri cu fratele meu, lasand in grija noastra un bebelus de numai un an. Am obtinut in prima instanta custodia comuna cu domiciliul minorului la tata.
Apoi la apel s-a decis ca minorul sa mearga la mama. Copilul in prezent are 5 ani, mama l-a vizitat de maxim 5 ori in tot acest timp. Ideea este ca noi nu am predat copilul ca pe un sac de cartofi la data stabilita de instanța si ea nu a venit sa il caute, iar acum a deschis un alt proces pentru executare. Am putea obtine o anulare a executarii sau macar o amanare? Avocatii la care am fost nu imi dau multe sanse. Multumesc
Cel mai recent răspuns: Sobolan de tomberoane , utilizator 22:32, 31 Ianuarie 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu exista anulare a hotărârii in acest caz.
Puteti deschide procesul ca sa obtineti stabilirea domiciliului minorului la domiciliul dvs.
Nu aveti sanse cu contestația la.executare.
Lucrez des pe asa ceva si stiu tot ce se poate face si ce nu se poate face.
Deci, mergeți la avocat ca sa deschideti un nou proces.
Dacă e aşa cum spune Gi_jane, eu consider că tocmai atunci ar fi cazul să se deschidă o nouă acţiune, pentru schimbarea domiciliului minorului. Dacă Decizia e recentă, copilul trebuie predat mamei. Există şi probabilitatea ca micuţului să-i fie străină mama, dacă în 4 ani a văzut-o doar de 5 ori, atunci se aplică art. 913 Cod de procedură Civilă.
In anul 2019 s-a stabilit domiciliul copilului la mama. Pana la finele anului 2020 nu ne-a contactat , nu a incercat sa vada copilul, nu a luat legatura cu noi. Si acum a bagat proces pentru executare.
Am deschis proces din nou pentru stabilirea domiciliului dar va avea loc ulterior procesului cu executarea.

CLAUDIU LASCOSCHI a scris:

Nu exista anulare a hotărârii in acest caz.
Puteti deschide procesul ca sa obtineti stabilirea domiciliului minorului la domiciliul dvs.
Nu aveti sanse cu contestația la.executare.
Lucrez des pe asa ceva si stiu tot ce se poate face si ce nu se poate face.
Deci, mergeți la avocat ca sa deschideti un nou proces.

Ultima modificare: Luni, 25 Ianuarie 2021
Ioanamsn, utilizator
Daca se aplica art.913 si chiat si dupa consiliere copilul nu se ataseaza de mama va trebui sa platim penalitati pentru ca nu il fortam sa plece cu mama?

Martonze a scris:

Dacă e aşa cum spune Gi_jane, eu consider că tocmai atunci ar fi cazul să se deschidă o nouă acţiune, pentru schimbarea domiciliului minorului. Dacă Decizia e recentă, copilul trebuie predat mamei. Există şi probabilitatea ca micuţului să-i fie străină mama, dacă în 4 ani a văzut-o doar de 5 ori, atunci se aplică art. 913 Cod de procedură Civilă.

Intelegem perfect ca trebuie respecatate. Ideea este ca mama nu a incercat dupa ce a castigat procesul sa vina la copil. Abia dupa un an jumatate l-a cautat cu o sacosa de dulciuri expirate!!!! Si sunt multe multe alte motive pentru care nu am respectat hotararea judecatoreasca. Am precizat si mai sus... cum ar fi trebuit sa procedam : sa mergem sa lasam copilul ca pe un lucru la ea?

AV. GABRIELA GERBER a scris:

Anulare pt ce? Amanare pt ce motiv?

Atata timp cat exista o hotarare definitiva ea trebuie executata de buna voie, in caz contrar creditorul este in drept sa apeleze la executare silita prin intermediul unui executor judecatoresc. Opunera la executare nu este in regula si nici nerespectarea hotararii instantei.

Asa ca cel mai bine conveniti de comun acord cum sa faceti transferul locuintei copilului si mai ales discutati aceste aspecte cu minorul ca sa inteleaga pe cat poate noua situatie. Este mai important decat orice contestatie, amanare sau anulare.

Cat despre un nou proces, sansele sunt mici daca nu s au schimbat semnificativ cele avute in vedere de instante cand au stabilit locuinta copilului la mama. Este adevarat ca in privinta minorilor masurile dispise printr-o hotarare se pot schimba insa schimbarea este in corelatie cu ceea ce se intampla concret in situatia faptica a acelui copil, in adaptabilitatea lui in noul mediu, langa mama, in noul mediu social si scolar etc.

Alte discuții în legătură

Acceptare apel ContSters407458 ContSters407458 Tatal minorului a solicitat prin Ordonanta Presidentiala schimbarea domiciliului la tata. ... (vezi toată discuția)
Comunicare hotarare civilia cipriluca30 cipriluca30 buna ziua,sora mea a castigat custodia copilului cu fostu concubin,,,are la mana hotararea prin care se stabileste locuinta minorului la mama,dar fostul ... (vezi toată discuția)
Pensie de intretinere Stancu Aurelian Stancu Aurelian buna ziua, as dori sa stiu si eu daca in cazul unui proces civil si anume, un divort este posibil sa se dea doua sentinte definitive si irevocabile pentru ... (vezi toată discuția)