avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 706 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Despagubire investitori conducta gaze As dori sa stiu ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Despagubire investitori conducta gaze As dori sa stiu daca investitorii ...

Despagubire investitori conducta gaze

As dori sa stiu daca investitorii unei conducte de gaze sunt obligati de lege sa emita factura fiscala pentru despagubirile incasate de la cei care se branseaza .

Investitorii sunt obligati sa fie constituiti in asociatie ?

Eu am platit despagubirea si nu mi s-a dat factura, s-a facut un p-v intre 5 persoane/vecini care au spus in p-v ca sunt asociatia propietarilor conductei de gaz si ca au incasat de la mine suma de bani.
Am cautat la reg.Comertului si nu gasesc asociatia asta .

Multumesc




Cel mai recent răspuns: vali m , utilizator 09:57, 2 Februarie 2021
În baza unei clauze din contract...de grad 4.
Dar din cate înțeleg nu te poți numi proprietar pe domeniul public .
Vecinii au spus în pv că sunt proprietari ai conductei și că sunt asociați.
Adică calități mincinoase in scopul de însușire de foloase materiale necuvenite .
Este musai cred sa fie constituiți in asociație cu pers.juridica,
Iar în ceea ce privește veniturile provenite din despăgubiri calculate la indicele de inflatie aceste se declara și se impozitează conform opiniei celor de la ANAF.


alex_element a scris:

Dvs aveti datoria de a ii despagubi proportional cu investitia initiala. Pana la urma, chiar daca serviciile ar fi fost negociate in valuta, facturile s-au emis in lei.

Dor77 a scris:


Cei de la Distrigaz au spus că după 7 ani conducta stradală intră în proprietatea lor de drept fara nicio formalitate.


Am tot auzit acest punct, sub diverse forme (5 ani, 10 ani), dar e prima data cand aflu de 7 ani. Cei de la Distrigaz v-au spus si legislatia in baza careia conducta intra in proprietatea lor?

Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Ianuarie 2021
Dor77, utilizator
Retelele sunt intretinute de operatorul lor. Daca acea conducta este proprietate privata, atunci "asociatia" respectiva trebuie sa poata face dovada acelor lucrari de intretinere.

Pe de alta parte Distrigaz spune asa:
"Străzile” care traversează orașele aparțin Distribuitorului Distrigaz Sud Rețele. Acestea fac legătura între conductele Transportatorului, aflate la periferie, și instalația aflată în perimetrul locuinței tale. Mai precis, rețeaua Distribuitorului se oprește la postul de reglare și măsurare a debitului gazului, aflat la limita proprietății tale.

La fel cum locuința este un bun care îți aparține, și conductele de gaz care îți străbat proprietatea se află în gestiunea ta. Ele poartă denumirea de instalație de utilizare iar realizarea efectivă a acesteia este obligația ta sau, după caz, a dezvoltatorului imobiliar și se efectuează doar cu o firmă autorizată A.N.R.E. ."
[ link extern ] /

Prin urmare reteaua privata incepe de la punctul in care apare acel regulator de gaz, ce face trecerea de la presiune inalta de transport, la presiunea de consum.

Cine raspunde pentru remedierea unei avarii pe acea portiune de conducta (de presiune inalta) , "asociatia" sau operatorul de distributie ?
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Ianuarie 2021
latka, utilizator
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Fie nu inteleg, fie imi scapa ceva. :)
Acordul de racordare se obtine de la proprietarul, conductei.
@Dor77: ati spus ca investitorii va cer o suma de bani cf cu investitia facuta in urma cu 15 ani. Ulterior ati mentionat ca Distrigazul devine proprietar de drept al conductei dupa 7 ani. Care este logica pentru care alergati dupa investitorii initiali? Daca Distrigaz devine intradevar proprietar dupa 7 ani, nu mai aveti treaba cu investitorii initiali. Daca va cere acordul investitorilor, inseamna ca investitorii initiali sunt, in continuare, proprietari si cu ei trebuie sa rezolvati. Daca nu va intelegeti la suma, depuneti o declaratie notariala, prin care va asumati ca ii veti despagubi proportional cu investitia facuta (si scapati de evolutia cursului valutar).
Repet intrebarea: care este baza legala prin care Distrigazul devine proprietar (clauza din contract este nula cat timp contravine legislatiei in vigoare)? Pentru a putea intra in proprietatea conductei, trebuie sa ii despagubeasca pe investitorii initiali. Refuz sa cred ca respectiva conducta poate fi nationalizata pur si simplu.
De asemenea, termenul de "despagubire" este fortat, caci investitorul initial nu poate pretinde o suma mai mare decat investitia initiala. Astfel ca vorbim, mai degraba, de o creanta, pentru care nu se plateste vreun impozit. Pentru clarificarea spetei, va sfatuiesc sa luati legauta cu ANAF-ul.
@latka: inainte de ordinul 178/2020, extinderea retelei de gaze se facea pe baza investitiei beneficiarului final, care pastreaza dreptul de proprietate asupra acesteia. Astfel investitorul este responsabil cu mentenanta conductei.
N-aș crede varianta cu investitorul. Bucata aia de extindere face parte din rețeaua de distribuție, care la un moment dat se extinde în continuare. Cred în varianta cu "naționalizarea", e vorba aici de niște costuri și de modul de recuperare a lor. Acum, cu ordinul acela 178/2020 nu s-a schimbat nimic, vor fi mai mari costurile de distribuție, pina își recuperează investitorul (operatorul) costurile.

Rămâne acel număr de ani, numai ca investiția inițială e a operatorului.

Eu n-am văzut nici un investitor privat sa se ocupe, înainte, de întreținere și reparații rețele de înaltă presiune pe gaz. Mai ales investitori casnici.
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Ianuarie 2021
latka, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ordinul 178/2020 specifica ca extinderea retelei se face de operator, iar practica anterioara era ca utilizatorul casnic care dorea sa se racordeze trebuia sa achite extinderea.
Speta lui @Dor77 se refera la o conducta extinsa acum 15 ani (daca am inteles bine), investitie facuta de un grup de oameni. De aici imi pun urmatoarele intrebari:
- Daca conducta intra in proprietatea Distrigaz, de ce sa imi mai bat capul cu investitorii initiali? Procedura de bransare spune ca noi utilizatori au nevoie de acceptul proprietarilor.
- Daca Distrigazul este proprietarul conductei si imi da acceptul, de ce sa ii mai despagubesc pe investitorii initiali? Conducta trece in proprietatea Distrigazului, deci investitorii initiali trebuie sa isi "regleze conturile" cu Distrigazul.
- In continuarea ideii, daca Distrigaz este proprietarul, de ce mai cere acordul investitorilor initiali?
- Tot aud povestea cum ca distribuitorul devine proprietar dupa X ani. Care este baza legala (ordin ANRE, ordin de ministru, lege organica)? Care este procedura efectiva? Din ce m-am informat, ordinul 178/2020 nu se aplica retroactiv, iar "nationalizarea" imi suna a luat cu japca. Plus ca vorbim de o proprietate privata (a investitorilor initiali) pe o proprietate publica (deci, pentru obtinerea acordului de racordare, investitorii initiali au depus un acord in acest sens).

Alte discuții în legătură

Buna dimineata am realizat o extindere a conductei de gaze pe ... cataliniorga75 cataliniorga75 Buna dimineata Am realizat o extindere a conductei de gaze pe un drum de servitute unde sunt mai multi proprietari in 2020 Investitia a fost achitata in ... (vezi toată discuția)
Bransare fara acord alex_element alex_element Salutare. Locuiesc intr-un bloc racordar la reteaua de distributie de energie termica a orasului. Pe o perioada de cativa ani, impreuna cu 2 vecini am ... (vezi toată discuția)
Acord acces coloana de gaze goggy goggy Buna ziua, Ma confrunt cu urmatoarea problema: locuiesc la parter intr-un bloc de 7 etaje, pe o scara unde deja a fist trasa o conducta de gaze, investitorul ... (vezi toată discuția)