avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 939 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Bună ziua, Modul de repartizare al diferențelor de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Bună ziua, Modul de repartizare al diferențelor de apa în ...

Bună ziua,
Modul de repartizare al diferențelor de apa în cadrul asociației noastre se face conform Adunarii Generale pe CPI.
Unul dintre membrii CEX ne cere sa modificăm acest mod de repartizare întrucât nu este legal și sa respectam legea 51/2006 anexa 12 sau va contesta lista de plata.
Am rugămintea dacă aveți timpul necesar să-mi răspundeți la următoarele întrebări:
1.se aplică această lege asociatiilor de proprietari
2. este obligatoriu sa facem această modificare
3.putem fi dați în judecată și listele contestate

Va mulțumesc anticipat pentru timpul acordat!

Cel mai recent răspuns: Marius.123 , utilizator 08:59, 29 Ianuarie 2021
Este gresit ce faceti, nu aveti temei legal pentru a repartiza pe CPI acea diferenta. Chiar legea 196/ 2018 a asociatiilor de proprietari va spune cum se face :
Articolul 82
(1)Cheltuielile repartizate proportional cu numarul de persoane reprezinta cheltuielile asociatiei pentru asigurarea serviciilor de utilitati publice de care beneficiaza persoanele care locuiesc sau desfasoara activitati in mod curent in condominiu si care nu pot fi individualizate pe fiecare unitate de proprietate individuala in parte pe baza unor dispozitive de masurare/inregistrare, fie datorita naturii si caracteristicilor anumitor servicii, fie din lipsa dispozitivelor de masurare/inregistrare.
(2)Cheltuielile repartizate dupa numarul de persoane reprezinta cheltuielile asociatiei pentru: apa rece, calda si canalizare; combustibil pentru prepararea apei calde de consum; energia electrica utilizata pentru functionarea instalatiilor comune, inclusiv a ascensoarelor; colectarea deseurilor menajere, vidanjare.

Diferenta aia e nemasurabila, individual, sunt diferite cauze, e mult de discutat ce ar putea determina, dar nu asta conteaza, pentru repartizare.. Cum sa repartizezi pe CPI asa ceva ? Persoanele consuma apa, nu locuintele.

Prin urmare puteti fi reclamati, conform art. 102, sau chiar datiu in judecata, conform art.52.
[ link extern ]

Legea 51/2006 nu are relevanta aici, nu se ocupa de asa ceva si nu are nici o anexa 12. :
[ link extern ]
Ultima modificare: Miercuri, 27 Ianuarie 2021
latka, utilizator
Multumesc pentru raspuns!
Am cautat si eu anexa 12 din legea 51/2006 pe internet pentru a o analiza dar nu am gasit-o.
Am rugat membrul din CEX , care se pare ca este si jurist sa-mi trimita textul de lege la care face referire si am primit urmatorul mesaj :

''Sectiunea I - a, anexa 12 la legea 51 pe 2006

(A). Toate apartamentele sunt contorizate individual V.a.r.ap.cont.indiv.=V.a.r.ap.c.+∆V2 Unde: V.a.r.ap.cont.indiv.=volumul de apa rece facturat unui ap.contorizat individual(mc) V.a.r.ap.c.=volum de apa rece contorizat prin apometrele de apartamente(mc) ∆V2=cota parte din diferenta dintre volumul de apa rece aferent blocului si suma contoarelor din apartamente ∆V2 se repartiza proportional cu consumul fiecarui apartament ,,

Se aplica aceasta prevedere legala in cazul asociatiilor de proprietari?
Cum argumentez eu in fata unui jurist ca aceasta lege nu se aplica asociatiilor de proprietari si trebuie sa aplicam art.82/L196/2018?
Membrul CEX nu este de acord cu art.82/L196/2018 precizand ca se aplica L51/2006.

Ultima modificare: Miercuri, 27 Ianuarie 2021
Marius.123, utilizator
1. Sa va arate acea anexa la lege de unde a luat-o, eu v-am postat legea 51/2006 asa cum apare ea reactualizata pe portalul justitiei. Nu pomeneste acolo de nici o anexa. Dupa cum observati ultimele modificari aduse legii sunt din 2016 - legea 225. Nici acolo nu e vreo anexa. Sau sa vina cu Monitorul Oficial din 2013 in care s-a republicat legea 51/2006 sa va arate anexa.
[ link extern ]
2. Legea 51/2006 se refera la cu totul altceva, nu are treaba cu repartizarea cheltuielilor administrative in asociatiile de proprietari. Ce treaba are legea serviciilor comunitare de utilitati publice cu repartizarea cheltuielilor administrative intr-o asociatie. Cititi legea 51/2006 si observati cam la ce subiecte se refera, nu are nici in clin , nici in mineca cu ceva legat de cum imparte asociatia cheltuielile.
3. Legea 196/2018 este ultima aparuta, chiar daca ar fi fost un temei legal anterior, acela nu mai e de actualitate. Art. 82 din legea 196/2018 se refera exact la acele cheltuieli legate de cantitati de apa care nu pot fi masurate, dar trebuie repartizate individual, este cazul acelei diferente, care nu poate fi masurata individual la fiecare (e posibil ca unii sa nu fi contribuit deloc la diferenta).

Problema aceasta a fost adusa spre clarificare juridica si primariei (compartimentul specializat pentru asociatii de proprietari) din orasul unde locuiesc, de un presedinte de asociatie, iar raspunsul oficial este ca se aplica art.82 din legea 196/2018 pentru repartizarea cheltuielilor legate de acea diferenta dintre suma apometrelor individuale si apometrul de bransament.
Ultima modificare: Miercuri, 27 Ianuarie 2021
latka, utilizator
Legiuitorul nu a dispus norme pentru repartizat supliment consum utiitati
Se uziteaza trei varinate de repartizare supliment utilitati,care nu sunt perfecte si uneori genereaza discutii intre proprietari
Buna ziua,
la aceasta Anexa 12 face referire mai exact la Sectiunea I , art.9, Pct.4A
Eu inteleg din aceasta Anexa 12 ca nu se aplica asociatiilor de proprietari.

[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Repartizarea diferentei de apă - diferența dintre consumul ... HAV05 HAV05 Repartizarea diferentei de apă - diferența dintre consumul înregistrat de contorul de branșament și suma consumurilor individuale se repartizează ... (vezi toată discuția)
Despre impartire diferenta dintre apometru bloc si suma apometre ... laura1016 laura1016 Despre impartire diferenta dintre apometru bloc si suma apometre din apartamente . Exista in legislatie vreo precizare ? Vreo regula ? (vezi toată discuția)
Impartire diferente consum apa andrei_70 andrei_70 Cum este legal sa se procedeze in cazul in care unii vecini nu dau citirea contorului de apa iar noi ceilalti suntem obligati mereu sa platim diferentele de ... (vezi toată discuția)