Am o decizie definitiva eliberata acum 10 ani în Italia în urma căreia, tatăl trebuia sa plătească o anume pensie alimentara lunara fetiței. Tatal a plătit pensia alimentara lunar cu excepția lunii petrecute de fetita la el în Italia. El acum cere în România (aici avand fetita domiciliul) reducerea pensiei alimentare pe motiv ca mai are alți 3 copii. Eu pot cere în România plata tuturor lunilor neplătite de el?
nu, si chiar daca s-ar putea, nu ar fi corect, daca copilul a stat la el.
si corect e sa se reduca pensia pana la nivelul de maxim 12.5% daca mai are 3 copii.
Aici nu e vorba de ceea ce e corect ci doar ce stabilește legea din moment ce s-a precizat ca pensia alimentara se plătește lunar. Mulțumesc oricum
In ceea ce privește pensia alimentara, într-adevăr sunt de acord ca trebuie sa se reduca. Pe mine ma interesează cum îmi pot recupera banii ce el nu i-a plătit.
hotararea prin care s-a stabilit plata pensiei de intretinere este titlu executoriu! Asadar ca orice titlu executoriu in situatia in care nu este indeplinita obligatia voluntar se pune in executare slita. Terbuie sa va adresati unui executor judecatoresc. Exista un Regulament European in conformitate cu care aceste hotarari sunt recunoscute de drept pe baza unui certificat de conformitate eliberat de instanta din tara care a pronuntat hotararea.
Mulțumesc frumos. Trebuie sa ma adresez unui executor judecătoresc din România chiar dacă decizia a fost emisa de un tribunal din Italia? Cheltuielile executorului vor fi achitate de mine?
In primul rand va va trebui certificatul elberat de instanta din Italia conform Regulamentului European. Va puteti adresa unui executor din Romania, dar trebuie sa aiba venituri in Romania. cel mai bine este sa va adresati unui executor din Italia. Cheltuielile de executare sunt suportate initial de creditor si apoi se recupereaza de la debitor.