În opinia mea, aveți dreptul de a beneficia de compensația pentru chirie, din următoarele motive:
1. În acest moment, Dvs. dețineți cota de 3/8 din bunurile pe care mama Dvs. le-a avut cât a fost în viață și au rămas până în momentul morții sale.
Deci, sunteți într-o stare de coproprietate - indiviziune pe cote părți - ceea ce vă conferă, un drept de proprietate care nu este individualizat, asupra unui bun determinat, ci alături de ceilalți moștenitori, dețineți o cotă parte (ideală și abstractă, cum o numim noi) din terenul și casa pe care le-ați menționat.
Până la ieșirea din indiviziune, prin partaj, rămâneți în această situație de coproprietar.
Raportându-mă la dimensiunile reale ale cotei părți ce s-ar cuveni prin partaj, mi-e greu de crezut că, o suprafață de 18 mp., din casă, v-ar fi suficientă pentru a locui.
2. Legea care reglementează regimul locuințelor este Legea nr. 114/1996, cu modificările și completările ulterioare, care, în art. 2 definește locuința ca fiind:
„a) Locuinţă
Construcţie alcătuită din una sau mai multe camere de locuit, cu dependinţele, dotările şi utilităţile necesare, care satisface cerinţele de locuit ale unei persoane sau familii”.
Deci, și în situația în care veți face partajul, mă îndoiesc că, o să aveți cameră și dependințele necesare pentru a locui în acel spațiu.
~ final discuție ~