avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 872 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire cota parte 3/8 din masa succesorala a ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire cota parte 3/8 din masa succesorala a mamei. ...

Bunaziua. Mostenire cota parte 3/8 din masa succesorala a mamei. Vin spre atentia dumneavoastra cu urmatoarea problema. Dupa decesul mamei mele mostenesc 3/8 dintr-un imobil care reprezinta 6mp si 3/8 dintr-un imobil care ar inseamna 12 mp, deci in total o suprafata de 18mp. Lucrez ca politist de penitenciare si conform legii daca nu detin o locuinta proprietate personala in localitate pot beneficia de compensatie pentru chirie. Considerati din punct de vedere legal ca as putea beneficia de acest drept? Cum este interpretata notiunea de "locuinta" din punct de vedere juridic? Orice raspuns imi este de ajutor., chiar si un sfat.. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: iulian1986 , utilizator 12:19, 29 Ianuarie 2021
~ Conținut șters la cerere ~
Doamna avocat va multumesc ca mi-ati raspuns. Va intreb cum as putea convinge eu administratia de cele relatate de dumeavoastra, in situatia in care dupa o discutie verbala cu ei, imi zic ca primesc un raspuns negativ din partea juristului unitatii. Eventual sa formulez o adresa catre Ministerul Justitiei si catre Administratia Penitenciarelor pentru a primi un raspuns oficial ?

Silvia Zaharia a scris:

În opinia mea, aveți dreptul de a beneficia de compensația pentru chirie, din următoarele motive:

1. În acest moment, Dvs. dețineți cota de 3/8 din bunurile pe care mama Dvs. le-a avut cât a fost în viață și au rămas până în momentul morții sale.
Deci, sunteți într-o stare de coproprietate - indiviziune pe cote părți - ceea ce vă conferă, un drept de proprietate care nu este individualizat, asupra unui bun determinat, ci alături de ceilalți moștenitori, dețineți o cotă parte (ideală și abstractă, cum o numim noi) din terenul și casa pe care le-ați menționat.

Până la ieșirea din indiviziune, prin partaj, rămâneți în această situație de coproprietar.

Raportându-mă la dimensiunile reale ale cotei părți ce s-ar cuveni prin partaj, mi-e greu de crezut că, o suprafață de 18 mp., din casă, v-ar fi suficientă pentru a locui.

2. Legea care reglementează regimul locuințelor este Legea nr. 114/1996, cu modificările și completările ulterioare, care, în art. 2 definește locuința ca fiind:

„a) Locuinţă
Construcţie alcătuită din una sau mai multe camere de locuit, cu dependinţele, dotările şi utilităţile necesare, care satisface cerinţele de locuit ale unei persoane sau familii”.

Deci, și în situația în care veți face partajul, mă îndoiesc că, o să aveți cameră și dependințele necesare pentru a locui în acel spațiu.

~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incadrare compensatie chirie iulian1986 iulian1986 Buna ziua. Din anul 2010 activez ca functionar public cu statut special. Va rog sa imi spuneti, daca as putea beneficia de compensatie de chirie, in ... (vezi toată discuția)
Retragere compensatie chirie mapn militarul militarul Buna,momentan primesc compensatie de chirie dar cei de la cadre zic ca nu mai pot sa primesc deoarece in urma decesului tatalui meu am mostenit 1/8 ... (vezi toată discuția)
Proprietate moldoveanu_cristi moldoveanu_cristi Recent, urmare a decesului tatalui, a fost dezbatuta mostenirea, revenindu-mi o cota de aprox.30% dintr-un apartament in suprafata de 50 mp, restul ... (vezi toată discuția)