avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1212 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Clarificare art. 51 din legea 196/2018
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Clarificare art. 51 din legea 196/2018

Art. 51 din legea 196/2018 spune ca "adunarea generala a asociatiei de proprietari hotaraste, cu acordul a doua treimi din numarul total al proprietarilor din condominiu etc."

Cum ar putea fi pus in practica art. 51 din moment ce adunarea generala este alcatuita doar din proprietarii membri ai asociatiei (art. 47, alin. 2), care pot fi mai putini decat 2/3 din numarul total al proprietarilor (art. 13, alin. 1)?

Singura varianta care ar putea satisface art. 51 ar fi ca, eu, presedinte, sa strang semnaturile "pentru" a 2/3 din proprietari si in AG sa voteze membrii abia dupa obtinerea semnaturilor respective. deci a acordului . Dar varianta asta are un aer absurd: ori AG e de acord, caz in care semnaturile a 2/3 au fost degeaba, ori nu e, ceea ce, in functie de cati proprietari sunt membri ai asociatiei, e fie schizoid, fie tiranie a minoritatii.

Am observat ca in lege se face referire fie la 2/3 din numarul proprietarilor membri ai asociatiei (art. 36, alin. 6, art. 39), fie la 2/3 din numarul total al proprietarilor (art. 38, alin. 2, art. 51). Mai mult, art. 36, alin. 6 si art. 51 par sa contina prevederi contradictorii: modificarea instalatiilor interioare (art. 36) poate fi vazuta ca o transformare a unui echipament existent (art. 51).

Ce imi scapa? Este o greseala in lege si peste tot unde scrie "proprietari" ar trebui sa se citeasca "proprietari, membri ai asociatiei"?
Cel mai recent răspuns: amotida , utilizator 11:37, 31 Ianuarie 2021
Intr-adevar, este putin probabil cazul respectiv. Dar, daca acceptam asta, atunci si supunerea la vot in AG a modernizarii dupa ce ai acordul a 2/3 din totalul proprietarilor e putin utila. Filtrul AG nu prea mai are sens atunci pentru ca propunerea va fi cel mai probabil acceptata.

Vad mai mult sens in aplicarea filtrelor in ordine inversa: AG si apoi 2/3 din total. Daca AG (adica proprietarii care au facut efortul de a se inscrie in asociatie, deci in teorie mai interesati de ce se intampla in bloc) nu e de acord, nu mergi mai departe. Daca e de acord, atunci intrebi si restul proprietarilor daca considera ca cheltuiala respectiva e intr-adevar necesara.

Intr-un fel e la fel ca si cu restul chestiunilor. Introducerea lor pe ordinea de zi a AG e votata intai in CEx, in cerc restrans, dar votul final apartine AG, se merge de la mic la mare.

Pana la urma sunt avantaje, dezavantaje si situatii extreme in ambele abordari. Cred ca ce trebuie retinut e ca trebuie aplicate ambele filtre.
La o AG vin putini oameni, chiar dacă ar fi mai mulți interesați de problema. A cere a priori votul scris al fiecărui proprietar, într-o problema pe mulți bani, înainte de a face AG mi se pare mai logic, se știe dinainte dacă majoritatea de 2/3 e de acord. După aia convoci sau reconvoci AG. Dacă initiativa nu e votata, ce sa mai cheltui bani și timp pentru înștiințarea legala a membrilor asociației în vederea AG?
civilu a scris:

Vad mai mult sens in aplicarea filtrelor in ordine inversa: AG si apoi 2/3 din total. Daca AG (adica proprietarii care au facut efortul de a se inscrie in asociatie, deci in teorie mai interesati de ce se intampla in bloc) nu e de acord, nu mergi mai departe. Daca e de acord, atunci intrebi si restul proprietarilor daca considera ca cheltuiala respectiva e intr-adevar necesara.



Exact, deoarece, de regula, propunerile si discutiile pt modernizari au loc in cadrul AG unde in cazul unui vot pozitiv se poate dispune realizarea acestora cu respectarea articolului de care se face vorbire, respectiv dupa ce se strang semnaturi in ce priveste acordul a minim 2/3 dintre proprietari.

PS: Insa intr-un caz ipotetic in care se stie deja dorinta multora in ce priveste necesitatea unei anumite investitii intr-o modernizare si cand nevoia de organizare a unei AG este doar pt a se dispune respectiva investitie si a se stabili diverse alte amanunte cu privire la aceasta, atunci da, se pot strange semnaturile dinainte iar AG constituita chiar nu vad cum si de ce ar putea sa nu treaca o asemenea hotarare.
Ultima modificare: Duminică, 31 Ianuarie 2021
amotida, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea 196/2018 - art.48 (5) vs. art.51 MIRCEA KIRITESCU MIRCEA KIRITESCU Art.48 prevede ca la Adunarea generala reconvocata, deciziile luate CU ACORDUL MAJORITATII CELOR PREZENTI devin obligatorii pentru toti membrii ... (vezi toată discuția)
Modernizarea condominiului (a clădirii asociației) se face prin acordul și votul a 2/3 din totalul proprietarilor asociației respective. flory_mr flory_mr Ce înțelegeți din acest articol 51 din Legea nr. 196/2018 - nu cumva se referă la OBLIGAȚIA Acordului a 2/3 din totalul proprietarilor pentru a se ... (vezi toată discuția)
Votul pentru regulamentul condominiului: au acest drept și proprietarii care nu sunt membri ai asociației? casutza casutza Buna ziua, Am urmatoarea nedumerire si va rog frumos sa ma sprijiniti cu o clarificare pe legea asociatiilor de proprieari 196/2018, privind votul pe ... (vezi toată discuția)