In urma deschiderii unui litigiu de munca cu contestarea concedierii angajatorul a negociat. plata unei sume pentru incetarea litigiului, aceasta fiind o tranzactie in afara contractului de munca. Este aceasta suma aupusa contributiilor sociale?
Veniturile asimilate salariilor au acelasi regim fiscal precum veniturile salariale, in consecinta se vor datora impozit pe venit si contributii sociale obligatorii si pentru acestea.
Multumesc mult pentru raspuns. Totusi, avand in vedere ca este o suma platita pentru ca procesul sa nu mai aiba loc si in conditiile in care in tranzactia, acordul de vointa incheiat stipulam ca nu reprezinta o suma de natura salariala ci o despagubire pentru prejudiciile aduse tot ar trebui achitate contributiile? Inteleg impozitul pentru ca este un venit obtinu. Cum se poate obtine incadrarea in venituri din despagubiri si nu din salarii?
Cei de la ANAF si de la ITM au spus ca incadrarea depinde de forma si continutul acordului de vointa incheiat si ca plus, daca instanta se pronunta ca nu este un venit de natura salariala atunci se poate aplica doar impozitul pe venit. Acordul stipuleaza stingerea tuturor drepturilor si obligatiilor intre parti, inclusiv litigiul in curs.
Executare
mihaimir
Intr-un litigiu de munca angajatorul este obligat la plata sumei de 400 ron si dobanda legala;mentionez ca respectiva suma reprezinta o prima/premiu, dar asta ... (vezi toată discuția)