am lucrat la un magazin apoape 11 luni dintre care am fost angajata doar 4luni pentru ca nu a vrut patroana sa ma angajezee ptr ca nu am avut cm acum nu vrea sa-mi dea CMpe motiv ca am luat pe caiet din magazin si ca as avea datorie de 10milioane si ca pana nu-i dau banii nu imi da CM. Momentan nu am acesti bani pentru ca nu lucrez nici eu nici sotul.Are dreptul sa-mi sechestreze CM.Ce pot sa fac fara sa-i creez mari probleme ptr ca nu vreau casuntem un pic rude.Eu am plecat la demisie din motiv ca in lipsa mea pe gestiunea mea au vandut mai multe persoane si nu mi-a mai convenit situatia.
1. Carnetul de munca nu poate fi retinut de nimeni sub nici un motiv. Iata ce spune Decretul 92/1976:
Art. 5. - Carnetul de munca poate fi retinut numai de organul de urmarire penala, pentru cercetari in legatura cu datele pe care le cuprinde. Organul de urmarire penala este obligat sa elibereze, unitatii sau titularului, dovada de retinere a carnetului de munca.
2. Daca aveti datorii la angajator si nu le platiti de buna voie va poate actiona in judecata dar nu va poate retine carnetul de munca.
3. Faceti o sesizare la ITM si o sa primiti carnetul de munca.
Retinerea carnetului de munca este un abuz,dl Valeriu a postat cadrul legal care reglementeaza acest aspect dar, daca dvs. ati cauzat un prejudiciu,angajatorul va actioneaza in instanta pentru recuperarea lui si nu are nici o legatura cu (ne)predarea carnetului de munca.
Faceti sesizare atat la ITM teritorial cat si la Inspectia Muncii din Bucuresti.
Carte munca
remammm
buna ziua. as dori sa va intreb cum pot imprumuta cartea de munca pentru cateva zile (in conditiile in care sunt bugetar, iar acestea sunt pastrate la ... (vezi toată discuția)