avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 709 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Salarii sub forma de diurna !!!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Salarii sub forma de diurna !!!

Firma la care lucrez plateste o parte a salariului net negociat sub forma de diurna. Aceasta "o parte" ajunge in unele cazuri si la 50% din suma primita. Suntem in aceasta situatie cam 10 persoane, cei "privilegiati" cum s-ar spune, deoarece noi primim net mai mult decat cei care primesc doar ce este inregistrat in cm. Pentru a face acest lucru, ne solicita lunar un numar de delegatii stampilate, semnate etc, fara bonuri de benzina sau bilete de tren, pe baza caror delegatii inregistreaza in contabilitate cheltuieli cu diurna. Noi facem rost de acele delegatii stampilate si semnate, dar efectiv in delegatii nu mergem, deci predam niste documente indoielnice dpdv legal. Conducerea firmei s-a trezit acum sa reduca niste cheltuieli, de unde? banii nostrii de delegatie = salariul nostru la negru !
Nefiind de acord cu ei, ne ameninta ca ne vor da in judecata pentru fals in acte, adica acele delegatii cu care de fapt nu am fost nicaieri, insa s-au aprobat, semnat si achitat luna de luna, aceeasi suma! Asa inteleg ei sa se tina de cuvantul dat, este treaba lor, insa se ridica o serie de probleme: prin faptul ca am acceptat de la bun inceput o astfel de "salarizare", ne face complici la actul de inselare a statului? Ce este de facut?
Cel mai recent răspuns: Monica Nicolau , Consilier juridic 11:45, 7 August 2006
Fiindca te-ai compromis deja, parerea mea este sa nu cedezi presiunilor angajatorului. Daca ordinul de deplasare a fost semnat de conducere, inseamna o recunoastere a acestiu fapt, mai exact, au recunoscut ca te-au trimis in delegatie. Cum situatia este ilegala, imorala sau cum vrei sa-i zici, sfatul meu e sa mergi in continuare pe cai neortodoxe si sa-ti recuperezi banii pt care ai muncit. Ameninta-i ca iti vei asuma si tu responsabilitatea in cazul in care se va ajunge in instanta, dar un control de la Garda nu o sa le surada. Daca au facut asa ceva cu acordul vostru, inseamna ca mai exista "bubite " pe care nu le cunosti. Un control amanuntit efectuat de organele abilitate o sa-i sperie. Cam asta ar fi calea neortodoxa. Mai moral ar fi sa-ti dai demisia. Legal nu prea vad cum ai putea sa-si recuperezi acea parte "neagra" a salariului. Doar pe baza declaratiilor martorilor nu cred ca faci mare lucru. Poate mai primesti sfaturi si de la alti forumisti cu experienta mai mare in domeniu.
Subscriu sfatului predecesoarei mele... Ori iti dai demisia, ori "inghiti galusca" ! Atunci cand ai acceptat aceasta varianta, trebuia sa te gandesti ca intr-o zi se va "inchide" acest "robinet", iar daca nu te-ai gandit atunci, ca n-aveai habar, sa retii pt. viitor ! Nu prea ai de ales intr-o astfel de situatie...
Va multumesc pentru raspunsuri si sfaturi. Intre timp mi-am dat demisia. Nu au vrut sa accepte, au mototolit si aruncat demisia mea la cos....Refuza sa-mi dea si salariul "alb". Asta este alta mancare de peste, deja pot merge linistit in instanta, daca asa vor continua, oricum cu ei am terminat. Cel mai rau este ca nu sunt dispusi la dialog . De la banii negrii, mi-am luat adio ! Asa platesc si eu pentru naivitatea de acum cativa ani cand am acceptat asa ceva. Cred, insa, ca nu sunt singurul din tara asta in aceasta situatie, si cu cat mai multi angajati afla cam ce se poate intampla acceptand astfel de compromisuri, cu atat mai bine, poate scade numarul porcariilor de genul asta.
Acum ce vor de la tine, mai concret?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

"diurna"(salariul) in strainatate - problema cu angajatorul cristi_marian cristi_marian Buna ziua, Desi am rascolit internetul nu am gasit nimic concret, astfel m-am hotarat sa va scriu aici. Acum cateva luni m-am angajat ... (vezi toată discuția)
Diurna sofer tir krysty.cv krysty.cv AM LUCRAT LA O FIRMA DE TRANSPORT CA SOFER,UNDE AM FOST PLATIT LA KM , CEEA CE STIU CA NU ESTE LEGAL. POT SA-I DAU IN JUDECATA PTR ASTA ... (vezi toată discuția)
Angajat refuzare delegatie ob ob Buna ziua, Iata situatia mea: Sunt angajat la filiala romaneasca a unei multinationale. Am fost trimis la training in strainatate la firma mama in urma cu ... (vezi toată discuția)