Ce credeti, se poate prevala angajatorul de art. 141 alin. (4) Codul Muncii şi de Regulamentul de ordine interioara atunci cand refuza plata concediului de odihna neefectuat in anul anterior, daca incetarea raportului de munca a avut loc in luna a sasea?
Art.141 alin. (3) Codul Muncii se aplica numai pentru acordarea concediului de odihna neefectuat in anul anterior pe tot parcursul anului urmator sau se aplica si la compensarea de la alin. 4 ?
Va multumesc pentru raspuns
Compensarea concediului de odihna in bani este posibila numai la incetarea contractului de munca. Asadar, la data incetarii CIM (luna iunie, din cite inteleg) angajatorul are obligatia sa va acorde in bani concediul de odihna neefecutat in anul anterior, plus, proportional, echivalentul in bani al concediului de odihna neefectuat in primele 6 luni ale acestui an.
Doamna/Domnisoara Roibu,
Va multumesc pentru raspuns si pentru ajutorul acordat.
As mai avea nevoie totusi de o lamurire : La ce perioada se poate extinde plata in bani a concediului neefectuat, cu ocazia incetarii CIM, poate fi extinsa la perioada de 3 ani, cea de prescriptie a cererilor pentru plata drepturilor banesti sau doar la un an in urma?
O alta problema este cea cu plata concediului de odihna neefectuat pentru o persoana care nu a prestat munca, din cauza concediului pentru incapacitate temporara de munca timp de 9 luni. Are aceasta persoana dreptul la compensare in bani a concediului de odihna daca ea nu si-a indeplinit obligatia de a face?
Multumesc pentru raspuns!
mie cam greu sa cred ca o persoana nu a efectuat in natura concediul de odihna timp de 3 sau mai multi ani. oricum, Codul muncii nu are in vedere o asemenea ipoteza, ci doar prevede posibilitatea compensarii la incetarea contractului. In opinia mea, salariatul are dreptul sa solicite plata acestui concediu de odihna neefectuat timp in termenul general de presciptie de 3 ani. Cit priveste acordarea concediului de odihna unei persoane al carui contract de munca a fost suspendat de drept ca urmare a aparitiei unei incapacitati temporare de munca, Codul muncii in art. 140 alin 2 prevede ca el se acorda proportional cu perioada efectiv lucrata intr-un an, ideea de concediu de odihna fiind aceea de a recompensa efortul fizic depus de catre salariat in cursul unui an calendaristic. CCM lanivel de ramura de activitate sau la nivelul unitatii, pot prevedea insa ca si saalriatii aflati in concediu medical beneficiaza de concediu de odihna sau pot sa prevada acordarea numarului de zile de concediu de odihna in functie de nr. total de luni de conceidu medical (ex. pt max 6 luni de concediu medical pe an, salariatii beneficiaza de concediu de odihna integral sau chiar ca acordarea concediului de odihna nu va avea in vedere perioadele de concediu medical). Fiind in favoarea salariatilor, aceste clauze negociate de parti (aptronat sindicate) au fost considerate legale.
Am si eu 2 intrebari:
1. Daca un angajat nu a efectuat CO in anul precedent, politica firmei spune ca nu-l poate efectua decat in primele 2 luni ale anului curent si el pleaca in luna a 5-a, firma este obligata sa-i plateasca CO neefectuat din anul precedent + CO neefectuat din anul curent?
2. Poate firma sa-i platesca CO neefectuat sub forma de tichete de masa? Sau sub ce forma ii plateste firma CO neefectuat? Cum apare aceasta suma pe stat, in nota de lichidare, in inregistrarile contabile?
Concediu neefectuat
Gabi H
Buna ziua,
va rog sa ma ajutati sa ma lamuresc in urmatoarea situatie : la incetare CIM conf codul muncii art 141 (4) \"compensarea in bani a CO neefectuat ... (vezi toată discuția)