avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1175 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Tata si fiu, proprietari apartament. Posibilitatea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Tata si fiu, proprietari apartament. Posibilitatea fiului de a utiliza proprietatea

Buna ziua. Ma aflu intr-o situatie delicata cu tatal meu. In urma decesului mamei si a efectuarii succesiunii, noi suntem amandoi proprietari 50-50% sau 48-52% ai unui apartament. Nu stiu daca suntem exact 50-50 si nu sunt sigur care dintre noi detine mai mult. Momentan tatal meu traieste acolo dar doreste sa se mute la tara. Eu vreau sa preiau apartamentul si sa-l renovez, ca sa ma pot muta in el. Problema apare in caracterul tatei: vorbim despre un om volatil, caruia ii plac jocurile de noroc. Imi e teama ca peste un an sau doi, sau zece, se va razgandi in legatura cu plecarea lui din acest apartament si va veni sa-mi ceara sa se mute inapoi la mine in casa sau sa ma acuze ca l-am alungat eu cu forta. Nu doreste sa faca acte de donatie din cauza costului acestora, ceea ce ma ingrijoreaza si mai mult. As dori sa stiu daca exista vreo metoda legala, o declaratie pe propria raspundere, care sa ma protejeze de un parinte volatil si razbunator, ca sa imi pot folosi bunul fara frica acestei persoane. Vreau sa investesc bani in aceasta proprietate, insa mi-e frica ca imi voi pierde si investitia si casa daca decide vreodata tata ca nu e fericit cu situatia. Daca mergem la notar impreuna, poate semna vreo declaratie pe propria raspundere care sa aiba forta in cazul unui proces sau daca vine sa ma atace mai tarziu? Ce ma sfatuiti sa fac?
Ultima modificare: Duminică, 7 Februarie 2021
Agricultorul1267, utilizator
Cel mai recent răspuns: Agricultorul1267 , utilizator 21:31, 7 Februarie 2021
daca apartamentul era bun comun al parintilor, dvs ati 3/8 din casa, el 5/8.
Daca casa era bun prorpiu al mamei, dvs aveti 3/4, tata 1/4, nu cred ca e cazul.
Nu doreste sa faca acte de donatie din cauza costului acestora
costul ar trebui acoperit de dvs, deci nu asta e motivul. Nu doreste sa va doneze si e dreptul lui , ca e si casa lui si nu il puteti obliga. De asemenea, sta unde vrea, la tara sau in acea casa.
Daca nu va convine situatia si vreti sa si investiti, faceti partaj, cereti sa vi se atribuie casa si sa ii dati sulta pt partea lui.
Ultima modificare: Luni, 8 Februarie 2021
gi-jane2, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
În afara partajului în instanța nu există alte soluții mai ales daca nu prea aveti incredere in el.Mergeti la un av pt a afla ce costuri presupune un astfel de demers.Sa investiti în imobil fără a avea o garanție este de evitat.
Ultima modificare: Duminică, 7 Februarie 2021
CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT, Avocat
Am inteles, va multumesc. Avem o istorie nefericita de familie si intr-adevar nu am incredere in dansul. Imi este frica ca voi investi multi bani si mult timp in aceasta proprietate iar tatal se va intoarce ca sa profite de mine. Faptul ca refuza sa treaca si partea dansului pe numele meu este un real semnal de alarma, si tocmai de aceea voiam sa stiu daca ma pot apara cumva de o situatie neplacuta. O seara buna!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort nina_crina nina_crina Buna ziua tuturor! am si eu nevoie de un sfat. dupa 20 de ani de casnicie parinti mei divorteaza fara partaj. in ultimi 10 ani mama a avut amanti unul dupa ... (vezi toată discuția)
Eliminarea unui copil din alt concubinaj din dreptul la moștenire Ungureanu Antonio Ungureanu Antonio Buna ziua ! In urma unui proces de succesiune , o bunica vrea sa treacă niște proprietăți doar pe numele soției , și nu și a soțului , deoarece soțul ... (vezi toată discuția)
Părinte violent ! buna seara ! ma numesc bianca si am decis ... Bianca0927 Bianca0927 Părinte violent ! Buna seara ! Ma numesc Bianca si am decis sa imi scriu putin din povestea mea (grea) cu tatal meu . Tata are 41 de ani ... (vezi toată discuția)